Zoöp Nieuwe Instituut
Zoöp-observaties Frank Bruggeman
Kunstenaar Frank Bruggeman beschrijft in samenwerking met onderzoeker en auteur Peter Zwaal wat hij zoal in De Nieuwe Tuin ziet gebeuren sinds het voorjaar van 2022, toen het Nieuwe Instituut officieel een zoöp werd. In kleine vignetjes schetst hij de dynamiek tussen de planten, dieren, wandelaars, medewerkers en andere menselijke en anders-dan-menselijke aanwezigen in de buitenruimte rond het instituut. Van de terugkeer van het waterhoen tot de onverwachte introductie van de kerstomaat.
Frank Bruggeman
Frank Bruggeman was als ontwerper samen met ecologisch hovenier Hans Engelbrecht van 2015-2021 verantwoordelijk voor de inrichting, vormgeving en het onderhoud van De Nieuwe Tuin. Als kunstenaar en adviseur is hij nog altijd nauw betrokken bij de omgang van het Nieuwe Instituut met (plantaardige) natuur. In die hoedanigheid zit Bruggeman onder meer in de werkgroep die zich buigt over de interventies waarmee Zoöp Nieuwe Instituut haar regeneratieve doelstellingen nastreeft.
Leren als zoöp
Om te kunnen toetsen in hoeverre zulke ingrepen succesvol zijn is het heel belangrijk om te observeren en inventariseren wat er allemaal leeft in en rond het instituut. Het jaarlijkse leerproces van elke zoöp is ingedeeld volgens een zogeheten zoölogische jaarcyclus, waarin een organisatie de aanwezige levensvormen achtereenvolgens identificeert, waarneemt en karakteriseert - en op basis van de interactie tussen die spelers doelen bijstelt en eventueel actie onderneemt. Dat klinkt ingewikkeld, omdat het algauw gaat over moeilijke begrippen als de ‘ecologische integriteit van de zoöp,’ of over de ’symbiose van de zoöp met de ecosystemen waaraan ze deelneemt.’ In de observaties van Frank Bruggeman komt naar voren hoe toegankelijk, sprekend en levend het kan zijn. Kleine voorbeelden maken het gemakkelijker om je voor te stellen wat het betekent om als organisatie samen te werken met alle leven.