Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Over ons

home
Foto van het gebouw van Nieuwe Instituut, Foto: Petra van der Ree

Nieuwe Instituut is het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur. Gelegen in architectuurstad Rotterdam, in het Museumpark met Kunsthal Rotterdam en Depot Boijmans Van Beuningen als buren, heeft het Nieuwe Instituut verschillende tentoonstellingsruimtes, een museumwinkel, een museumcafé (met het mooiste terras van de stad), een auditorium, educatieve ruimtes en een tuin. De architectuurcollectie die het instituut beheert is te raadplegen in het vrij toegankelijke Research Centre.

Nieuwe Instituut houdt zich bezig met de grote ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de krapte op de woningmarkt, de energietransitie, de opkomst van kunstmatige intelligentie, mobiliteit of het gebruik van de publieke ruimte. Ontwerpers, waaronder architecten en digitale makers, kunnen aan die ontwikkelingen een belangrijke bijdrage leveren. Nieuwe Instituut toont het werk van ontwerpers, brengt mensen met elkaar in contact, verzamelt, ontwikkelt en deelt kennis.

Research Centre, showing a seating area and lockers, in the background rows of archives and books

Research Centre. Ontwerp Sabine Marcelis. Foto Johannes Schwartz.

Nieuwe Instituut ontfermt zich over het verleden van ontwerp. De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw is een van de grootste architectuurcollecties ter wereld. De vier miljoen objecten bevinden zich in het depot van het instituut. Daarnaast zet het instituut zich in netwerkverband in voor het behoud van ontwerparchieven en archieven op het gebied van tuin- en landschapsarchitectuur. De collectie wordt gebruikt voor onderzoek en presentaties in binnen- en buitenland. 

Het verleden is een inspiratiebron bij actuele vraagstukken en het vormgeven van de toekomst. Nieuwe Instituut verbindt in zijn programma verleden, heden en toekomst aan elkaar. Daarbij besteedt het extra aandacht aan belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen die in het verleden onderbelicht zijn gebleven, zoals het werk van vrouwen in de architectuur of de invloed die de kraakbeweging heeft op stedelijke ontwikkeling.

Bijeenkomst Goed Wonen, met links Cora Nicolaï-Chaillet, ca. 1954-1970, zwart-witfoto

Bijeenkomst Goed Wonen, met links Cora Nicolaï-Chaillet, ca. 1954-1970. Collectie het Nieuwe Instituut, CORA ph4. Foto Egbert Munks. Copyright Nederlands Fotomuseum.

Events

Nieuwe Instituut organiseert wekelijks een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur, met onder andere boekpresentaties, Research Nights en de lezingenreeks Een avond met... waarin nieuwe en gevestigde namen uit het ontwerpveld een podium krijgen.

Internationaal

Nieuwe Instituut is verantwoordelijk voor de officiële Nederlandse inzending aan de Architectuurbiënnale van Venetië. De afgelopen jaren vonden eveneens presentaties en activiteitenprogramma’s plaats tijdens de Salone del Mobile in Milaan en de biënnales in Shenzen, Istanboel en Londen.

Neuhaus, 2019. Foto Aad Hoogendoorn.
Who is We? Nederlands paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia. Foto: Cristiano Corte

Who is We? Nederlands paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia. Foto: Cristiano Corte

Bezoekers van alle leeftijden kunnen bij het Nieuwe Instituut ervaren hoe het is om als ontwerper naar de wereld om hen heen te kijken. Ze realiseren zich dat alles in hun omgeving is ontworpen. En dat zij, in de rol van ontwerper, daaraan een bijdrage kunnen leveren. Het programma leert hun op andere manieren naar de wereld te kijken en stimuleert een creatieve en ondernemende houding.

Het entreekaartje van het Nieuwe Instituut geeft ook toegang tot Huis Sonneveld, de museumwoning uit 1933 die het toonbeeld is van Het Nieuwe Bouwen. De woning is een gesammtkunstwerk, waarin gebouw, interieur en tuin in samenhang zijn vormgegeven. Het interieur, met unieke ontwerpen van Gispen, heeft een opvallend en onverwacht kleurenpallet.

Huis Sonneveld. Foto Johannes Schwartz

Huis Sonneveld. Foto Johannes Schwartz