Huis Sonneveld
Museumwoning Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De villa aan de rand van het Museumpark is begin jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. In Huis Sonneveld zie je hoe een welgestelde Rotterdamse familie in de jaren dertig van de vorige eeuw woonde en leefde.
Jongkindstraat 12, Rotterdam | Open van dinsdag t/m zondag 10.00 - 17.00
Het multi-zintuiglijke huis
Vanaf 5 oktober is een bezoek aan Museumwoning Huis Sonneveld een nog rijkere ervaring door de toevoeging van een zinnenprikkelende laag van tast, geur en geluid. Met een aantal ingrepen brengen ontwerpers Simon Dogger en Hedwich Hooghiemstra het huis verder tot leven, en maken het toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn.
➝ Lees meerArchitectuur en interieur
Huis Sonneveld is een mooi voorbeeld van een modern Gesamtkunstwerk. Architectuur, interieur en inrichting vormen een totaalconcept, waarin alles nauwkeurig op elkaar is afgestemd. Architecten Brinkman en Van der Vlugt hebben zich tot in de kleinste details met de inrichting beziggehouden.
➝ Lees meerFamilie Sonneveld
Het gezin Sonneveld bestond uit Albertus Sonneveld, een van de directeuren van de Van Nelle fabriek in Rotterdam, zijn vrouw Gésine Sonneveld-Bos en hun dochters Puck en Gé. Toen ze in 1933 hun nieuwe huis betrokken, lieten ze, op wat persoonlijke spullen na, vrijwel alles achter in hun oude woning.
➝ Lees meerKunst en design
De Sonnevelds kozen voor een modernistische inrichting. Glaswerk kwam uit Glasfabriek Leerdam en de firma Gispen verzorgde het merendeel van de moderne (buis)meubels en lampen. Het tafellinnen was ontworpen door Chris Lebeau, de vazen waren van Andries Copier, en mevrouw schreef haar brieven aan een bureautje van Thonet. Maar de schilderijen aan de wand waren dan weer tamelijk traditioneel.
➝ Lees meer