Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Huis Sonneveld

home
Huis Sonneveld. Foto Johannes Schwartz.

Museumwoning Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De villa aan de rand van het Museumpark is begin jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. Huis Sonneveld laat zien hoe een vooraanstaande Rotterdamse familie het Modernisme omarmde, en hoe die keuze hun dagelijkse leefomgeving kleurde.

Jongkindstraat 12, Rotterdam | Open van dinsdag t/m zondag 10.00 - 17.00

Bezoekinformatie Huis Sonneveld

Bezoek de website van Huis Sonneveld

Op de website van Huis Sonneveld vindt u meer praktische informatie, naast verhalen over de geschiedenis van het huis, de architectuur, het interieur en de oorspronkelijke bewoners. Er is gebruik gemaakt van familiefoto’s, tekeningen en documenten afkomstig uit het archief van de familie Sonneveld en uit de bedrijfsarchieven van Gispen en Brinkman en Van der Vlugt.

Lees meer

Avant-garde

In 1929 gaf Albertus Sonneveld, één van de drie directeuren van de Van Nellefabriek, de opdracht een vrijstaand huis voor zijn gezin te ontwerpen. In 1933 verhuisde de familie naar de Jongkindstraat, zonder ook maar iets uit hun oude woning mee te nemen. Ze gingen niet alleen in een ander huis wonen, maar pasten ook hun levensstijl aan, conform de smaak van de avant-garde. Huis Sonneveld toont aan dat nieuwe tendensen in de architectuur werden gedragen door een invloedrijke burgerij.

Het Nieuwe Bouwen

Het Nieuwe Bouwen is een functionalistische architectuur die begin 20ste eeuw opkwam en zijn hoogtepunt tussen de beide wereldoorlogen beleefde. Niet monumentaliteit lag aan de basis van het ontwerp, maar de functie van het gebouw en de behoeften van de gebruikers. Moderne materialen als beton en recent ontwikkelde staalconstructies werden toegepast in efficiënte, hygiënische gebouwen. Een functionele plattegrond met vrij indeelbare ruimtes zou een gebouw een open, luchtige indruk geven, in tegenstelling tot de traditionele, gesloten bouwblokken. Het streven was naar een gezonde leefomgeving met frisse lucht en veel zonlicht.

Interieur

Bijzonder aan deze woning is dat Brinkman en Van der Vlugt behalve het huis ook het volledige interieur hebben ontworpen. Voor de inrichting hebben ze voornamelijk meubels van de meubelontwerper en fabrikant Gispen en stoffen van de firma Metz & Co gebruikt. In het moderne jaren dertig interieur zijn de producten van deze firma’s voor het eerst consequent toegepast. Bovendien beschikten de bewoners over de modernste voorzieningen die het huishouden en leven in Huis Sonneveld aanzienlijk makkelijker maakten.

Restauratie en herinrichting

Huis Sonneveld is een Rijksmonument dat na restauratie in 2001 als museumwoning is opengesteld voor publiek. Het doel van de restauratie was huis en interieur in oorspronkelijke staat terug te brengen. Voor het grootste deel is dat gedaan met voorwerpen uit het bezit van de erven Sonneveld, zoals meubels en lampen, maar ook persoonlijke bezittingen. Uit schenkingen, aankopen en bruiklenen worden kunst- en gebruiksvoorwerpen verzameld die het interieur verder verrijken.

Huis Sonneveld. Foto Johannes Schwartz.

Iconic Houses Network

Huis Sonneveld maakt deel uit van Iconic Houses Network. De website van Iconic Houses biedt een overzicht van moderne museumwoningen en architectenhuizen over de hele wereld die geopend zijn voor publiek. Daarnaast is het een organisatie voor professionals die museumwoningen beheren, gericht op het delen van kennis en expertise op het gebied van conservering, programmering en publieksbereik. Bekijk de webspecial over Huis Sonneveld op Iconic Houses.org