Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Jaap Bakema Study Centre

home

Het Jaap Bakema Study Centre is een samenwerkingsproject tussen het Nieuwe Instituut en de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het initieert en onderneemt onderzoeksprojecten die resulteren in tentoonstellingen, publicaties, en publieksevenementen, vaak in samenwerking met derden en binnen internationale netwerken. Het Jaap Bakema Study Centre combineert eigentijdse sociale vraagstukken met fundamenteel onderzoek en kennisontwikkeling op het gebied van de creatieve industrie: van ontwerp, cultuur en samenleving.

Tentoonstelling Structuralisme, 2014. Foto Johannes Schwartz.

Het Jaap Bakema Study Centre is eind 2013 opgericht door Het Nieuwe Instituut en de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft om samen met derden wetenschappelijk onderzoek op het gebied van architectuur en stedenbouw te entameren. De collecties van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw vormen de basis voor een onderzoeksprogramma dat gesitueerd is op het snijvlak van geavanceerd historisch en theoretisch onderzoek en urgente maatschappelijke kwesties. De activiteiten zijn onderverdeeld in meerdere langlopende projecten.

Bij de start is allereerst ingezet op de zichtbaarheid en bruikbaarheid van de Rijkscollectie voor academisch onderzoek en publiekspresentaties. Dat leidde onder andere tot de tentoonstelling Structuralisme met Herman Hertzberger en een bijdrage aan de Architectuurbiënnale in Venetië over de ‘open samenleving’ van Jaap Bakema. Inmiddels heeft het programma zich zowel verbreed als verdiept met internationaal PhD onderzoek, het NWO project The Critical Visitor en met toonaangevende, jaarlijkse congressen, op basis van (internationale) samenwerkingspartners, zoals het Gulbenkian Museum in Lissabon waarmee onlangs de tentoonstelling Art on Display 1949-69 is ontwikkeld.

Het Jaap Bakema Study Centre staat onder leiding van Dirk van den Heuvel en beschikt over een internationale adviesraad. Leden zijn Tom Avermaete (ETH Zurich), Hetty Berens (Nieuwe Instituut), Maristella Casciato (Getty), Carola Hein (TU Delft) en Georg Vrachliotis (TU Delft). Neem voor informatie contact op met Fatma Tanış, coördinator van het Jaap Bakema Study Centre.

Laatste artikelen

21 december 2022

Publicatie Building Data

Publicatie Building Data

De proceedings van de conferentie Building Data van het Jaap Bakema Study Centre zijn nu te downloaden.

Lopende projecten

Meer projecten

We zijn nog volop aan het werk aan deze nieuwe website en nog niet alle informatie is compleet. Ga naar de vorige website om meer te lezen over dit project.

Jaap Bakema Study Centre