Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Zoöp-observatie: gevlekt longkruid

26 februari 2023

Als echte schaduwplant stelt Gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis) zich vaak een beetje verdekt op. In de Nieuwe Tuin groeit de plant in de slagschaduw van de oostgevel van het Nieuwe Instituut. Dat is een flink aantal meters van de paden verwijderd, dus ik denk dat maar weinig passanten oog zullen hebben voor deze vroege voorjaarsbloeier. Toch is het een mooie meerjarige plant, waarvan de bloemen verkleuren van roze naar violet en tenslotte naar blauw.

Longweefsel

De bladeren hebben zilvergrijze vlekken. Als de plant is uitgebloeid verliezen ook de bladeren een deel van hun decoratieve pracht en gaan ze er wat ziekelijk uitzien. Zo is deze plant echter wel aan zijn naam gekomen. In vroeger tijden viel het artsen namelijk op dat de bevlekte bladeren wel wat weg hebben van ziek longweefsel. Volgens de signatuurleer van Paracelcus bestaat er verband tussen het uiterlijk van een plant en zijn geneeskrachtige werking. Geneesheren en apothekers meenden dan ook dat longpatiënten baat zouden hebben bij drankjes, zalfjes en tincturen vervaardigd van deze plant. Vandaar de Latijnse naam Pulmonaria (pulmo = long) officinalis (= geneeskrachtig). Omdat de bladeren licht behaard zijn, laten slakken de plant veelal met rust. Voor solitaire bijensoorten als de Anthophora plumipes (Gewone sachembij) en Osmia rufa (Rosse metselbij) vormen de bloemen in het vroege voorjaar een welkome bron van nectar.

Kunstenaar Frank Bruggeman beschrijft in samenwerking met onderzoeker en auteur Peter Zwaal wat hij zoal in De Nieuwe Tuin ziet gebeuren sinds het voorjaar van 2022, toen het Nieuwe Instituut officieel een zoöp werd.

lees meer observaties

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.