Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Zoöp-observatie: zwavelzwammen

14 augustus 2023

Verschillende kranten en televisieprogramma’s hebben het reeds bericht: de paddenstoelen zijn uitzonderlijk vroeg dit jaar. Meestal verschijnen ze pas in de herfst, maar dit jaar steken ze al begin augustus de kop op. Feit is dat paddenstoelen helemaal geen seizoenscyclus kennen: ze ontkiemen simpelweg als de omstandigheden gunstig zijn. En dat zijn ze: juli en begin augustus waren natter en koeler dan gemiddeld. Ook in de Nieuwe Tuin zijn nu al verschillende paddenstoelen te zien. In de spleten van de oprijlaan groeit de blanke champignonparasol (Leugoagaricus leucothites). Ik denk niet dat veel mensen dat opviel.

Goudgele zwavelzwammen (Laetiporus sulphureus) zijn de echte blikbangers. Ze groeien op de rechtopstaande dode wilgenstam die daar op 4 juli is geplaatst. De regen van de afgelopen maand heeft er tevens voor gezorgd dat aan deze dode stam weer enkele twijgen zijn ontsproten. In een oksel van de stam is ook een vlier op wonderbaarlijke wijze tot leven gekomen.

Wat die zwavelzwammen betreft: die zijn heel goed eetbaar, mits ze niet al te oud zijn. De smaak en vooral de draadjesachtige structuur doen denken aan kippenvlees. Het Engels kent een veelzeggende bijnaam voor deze paddenstoel: ‘chicken-of-the-woods’ oftewel boskip. De blanke champignonparasol is minder eetbaar en wel omdat deze soort bij sommige mensen maag- en darmklachten veroorzaakt.

Kunstenaar Frank Bruggeman beschrijft in samenwerking met onderzoeker en auteur Peter Zwaal wat hij zoal in De Nieuwe Tuin ziet gebeuren sinds het voorjaar van 2022, toen het Nieuwe Instituut officieel een zoöp werd.

Lees meer observaties

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.