De afdeling Research van het Nieuwe Instituut biedt met projecten, activiteiten, fellowships en andere initiatieven een alternatief voor gangbare onderzoekspraktijken en verkent collectieve vormen van kennisvorming.
Het team werkt aan post-disciplinaire en meertalige kennispraktijken die de traditionele tweedeling tussen theoretisch academisch onderzoek en praktische, belichaamde vormen van kennis overstijgen. Het collectief beschouwt onderzoek als een publieke, collaboratieve activiteit, gericht op een samenleving die alle vormen van leven ondersteunt. Zo bezien vormen de tentoonstellingen, openbare programma's, publicaties en kennisuitwisselingsactiviteiten een gelegenheid voor openbaar onderzoek en experiment.
In de context van het Nieuwe Instituut vraagt het onderzoekscollectief zich af: Hoe kan onderzoek worden benaderd als een 'proeftuin' voor regeneratieve, antikoloniale, feministische, raciaal en etnisch inclusieve, meer-dan-menselijke en intersectionele ruimtes voor collectieve wereldvorming? De primaire focus van de onderzoeksprojecten is het ontwikkelen van kennis die theorie in praktijk brengt in verschillende contexten, door middel van tool sheds, tool kits en research labs.
Lees hier meer over de projecten geïnitieerd door of met medewerking van het Research team.
Stagemogelijkheiden
De Research afdeling biedt regelmatig stagemogelijkheden aan voor HBO en WO studenten. Op dit moment zijn er geen openstaande vacatures, maar we verwelkomen open sollicitaties met een duidelijke interesse of gerelateerd aan specifieke lopende projecten binnen het team. Stuur je aanvraag naar Manuela Zammit (coördinator Research), m.zammit@nieuweinstituut.nl.
Laatste nieuws
Zoöp
Zoöp is een organisatiemodel voor samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven dat de belangen van alle zoë (Grieks voor 'leven') behartigt. Het Zoöp-model maakt de stemmen en belangen van niet-menselijk leven onderdeel van de besluitvorming van organisaties.
➝ Lees meer over ZoöpCollecting Otherwise
Aan de hand van de architectuurcollectie die het Nieuwe Instituut beheert onderzoekt Collecting Otherwise de mogelijkheden van een alternatieve architectuur-, erfgoed- en archiefpraktijk die aansluit bij een samenleving die voortdurend verandert.
➝ Lees meer over Collecting OtherwiseModernisme rond de Indische Oceaan
Modernisme rond de Indische Oceaan is een onderzoeksproject dat traceert hoe de Indische Oceaan een spil vormt tussen de onderling verwikkelde gebieden van Europa, Afrika en Azië, aan de hand van de havensteden die zich aan haar kustlijn bevinden. De havensteden vormen knooppunten van uitwisseling, cultureel erfgoed en gemeenschappen, en laten daarmee zien hoe de Indische Oceaan van grote geopolitieke invloed is op de complexe wereld van vandaag.
➝ Lees meer over Modernisme rond de Indische Oceaan