Menu
Zoeken
Bezoeken
Plan je bezoek
Activiteiten
Nu te zien
Kom met school
Kom met kinderen
Meedoen
Abonneer op de nieuwsbrief
Luister naar de podcast
Steun ons
Open Calls
Nieuwe Instituut
Collectie
Agentschap
Research
Organisatie
Over ons
Pers
Vacatures
Verhuur en catering
3 juli 2021 - 1 juni 2024
RoXY: de nachtclub als cultureel breekijzer in Het ontwerp van het sociale. Foto: Johannes Schwartz.
De Ploeg in Bergeijk
Het zijn idealisten die in de jaren 1920 de grondslag leggen voor De Ploeg, een landbouwkolonie annex weverij in het Brabantse Best. Sommigen zijn religieus geïnspireerd, anderen socialist, anarchist of pacifist. Of een beetje van alles.
Het Buurthuis
De ontwerpen voor buurthuizen laten zien hoe architecten specifieke ruimtelijke oplossingen zochten om uiteenlopende sociale functies te kunnen combineren.
De Minimumwoning
Sociale ongelijkheid, armoede, werkloosheid en woningnood kenmerkten het crisisklimaat van de jaren 1920/30. Architecten als Oud, Stam, Van Tijen en Rietveld zagen de minimumwoning als een functioneel alternatief voor de volkshuisvesting van dat moment.
Leven in De Digitale Stad
Toen De Digitale Stad in 1994 werd opgericht hadden amper enkele honderden Nederlanders een internettoegang.
RoXY: de nachtclub als cultureel breekijzer
Met dj Eddy De Clercq en uitgever Arjen Schrama was Giele eind jaren tachtig de belangrijkste oprichter van de Roxy. Geboortegrond van de housemuziek in Nederland.
Ministerie van Ontroerend Goed
Het Ministerie van Ontroerend Goed houdt zich bezig met de ongrijpbare, subversieve zaken van de stad.
De Ecokathedraal: Louis Le Roy, ideoloog van de wilde tuin
Louis Guillaume Le Roy (1924-2012) kreeg vooral in de jaren 1970 bekendheid met het idee van de wilde tuin. Sinds kort is deze tegendraadse kunstenaar en zelfbenoemd 'ecotect' herontdekt.
Toe-eigening als collectief verzet
Het fundamentele recht op betaalbare woonruimte staat wereldwijd onder druk. Naast tactieken van collectief verzet door kraakgemeenschappen wordt tevens gekeken naar andere groepen die op hun manier strijden voor betaalbare huisvestingen en niet-normatieve woonvormen.
Feministische ontwerpstrategieën
Het verhaal van architectuur, stedenbouw en design leek lang een aangelegenheid van witte mannen. Andere stemmen zoals die van vrouwen, herstories, bleven schromelijk onderbelicht. Gedurende de tweede feministische golf (1968-89) vormden zich talloze netwerken en initiatieven die de strijd met dit vertekende beeld aanbonden.
Gelukt! Je bent geabonneerd.
Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.