De tentoonstelling Het ontwerp van het sociale laat zien hoe de Nederlandse samenleving de afgelopen eeuw steeds opnieuw is vormgegeven. Het zijn opvallend vaak gewone betrokken burgers geweest die de meest ingrijpende voorstellen hebben gedaan.
F. van Klingeren. De Meerpaal, Dronten, 1962-1966. Foto Jan Versnel/MAI. Collectie het Nieuwe Instituut, archief F. van Klingeren, KLIN ph 14
1 of 6
F. van Klingeren. De Meerpaal, Dronten, 1962-1966. Foto Jan Versnel/MAI. Collectie het Nieuwe Instituut, archief F. van Klingeren, KLIN ph 14
Het ontwerp van het sociale bestaat uit een reeks installaties: afzonderlijke kamers over uiteenlopende leef- en ontmoetingsplekken, zoals het buurthuis, de nachtclub, de woning of de digitale stad. Elke kamer is ingericht door een ander team van onderzoekers, conservatoren en ontwerpers. Samen hebben zij gezocht naar prikkelende vondsten op het raakvlak van archiefonderzoek en hedendaagse problematiek.
Ieder ontwerp verandert de wereld, al is het maar een beetje. Ontwerp helpt ons de gebouwde omgeving 'anders' voor te stellen en af te wijken van de norm of wat we gewend zijn. Architectuur, design en digitale cultuur kunnen de drijfveer zijn achter radicale omslagen in de maatschappij. Soms hopen we daarom dat ontwerpers kant en klare oplossingen bieden voor grote uitdagingen als klimaatverandering, oorlog, woningnood, eenzaamheid of ongelijkheid.
Door samen stil te staan bij krachtige ideeën van vroeger, nu en later kunnen we alternatieven uitproberen voor de manier waarop we de wereld inrichten en hoe we daarin samenleven. Van vooruitstrevende steden, gebouwen en objecten tot aan afwijkende waarden, omgangsvormen en werkwijzen. Wat verwachten we daarin van ontwerp? Kunnen voorbeelden uit het verleden opnieuw als inspiratie dienen voor actuele vraagstukken? En wat kunnen wij zelf doen: hoe kunnen we als burgers en activisten onze eigen denkbeelden over samenleven vormgeven?
Telkens is de vraag: hoe heeft ontwerp bijgedragen aan nieuwe wereldbeelden, nieuwe vormen van wonen, werken en communiceren, en aan een samenleving waarin wij allemaal de middelen hebben om ons eigen idee over het sociale vorm te geven?
Ontwerp tentoonstelling
Het ruimtelijk ontwerp van Het ontwerp van het sociale is van jo taillieu architecten. Het grafisch ontwerp is van Sandra Kassenaar en David Bennewith.
Je kunt het lettertype NEN3225 hier downloaden. Het is oorspronkelijk ontworpen door de Nederlandse typograaf en grafisch ontwerper Jan van Krimpen (1892-1958), en nu gedigitaliseerd door Dong Bin Han.