Het ontwerp van het sociale

De tentoonstelling Het ontwerp van het sociale laat zien hoe de Nederlandse samenleving de afgelopen eeuw steeds opnieuw is vormgegeven. Het zijn opvallend vaak gewone betrokken burgers geweest die de meest ingrijpende voorstellen hebben gedaan.
3 juli 2021 - 6 juli 2024
De opstelling bestaat uit een reeks installaties: losse kamers over uiteenlopende leef- en ontmoetingsplekken als de minimumwoning, het buurthuis en de nachtclub. Elke kamer is ingericht door een ander team van onderzoekers, conservatoren en ontwerpers. Samen hebben zij gezocht naar prikkelende vondsten op het raakvlak van archiefonderzoek en hedendaagse problematiek. Je vindt er de ontwerptactieken van de kraakbeweging, de tweede feministische golf en de vroegste internetexperimenten naast de specifieke werkwijzen van Weverij De Ploeg, het Ministerie van Ontroerend Goed en de ecokathedraal
F. van Klingeren. De Meerpaal, Dronten, 1962-1966. Foto Jan Versnel/MAI. Collectie het Nieuwe Instituut, archief F. van Klingeren, KLIN ph 14
1 of 6
F. van Klingeren. De Meerpaal, Dronten, 1962-1966. Foto Jan Versnel/MAI. Collectie het Nieuwe Instituut, archief F. van Klingeren, KLIN ph 14
Ieder ontwerp verandert de wereld, al is het maar een beetje. Ontwerp helpt ons de gebouwde omgeving 'anders' voor te stellen en af te wijken van de norm of wat we gewend zijn. Architectuur, design en digitale cultuur kunnen de drijfveer zijn achter radicale omslagen in de maatschappij. Soms hopen we daarom dat ontwerpers kant en klare oplossingen bieden voor grote uitdagingen als klimaatverandering, oorlog, woningnood, eenzaamheid of ongelijkheid. Door samen stil te staan bij krachtige ideeën van vroeger, nu en later kunnen we alternatieven uitproberen voor de manier waarop we de wereld inrichten en hoe we daarin samenleven. Van vooruitstrevende steden, gebouwen en objecten tot aan afwijkende waarden, omgangsvormen en werkwijzen. Wat verwachten we daarin van ontwerp? Kunnen voorbeelden uit het verleden opnieuw als inspiratie dienen voor actuele vraagstukken? En wat kunnen wij zelf doen: hoe kunnen we als burgers en activisten onze eigen denkbeelden over samenleven vormgeven?
Telkens is de vraag: hoe heeft ontwerp bijgedragen aan nieuwe wereldbeelden, nieuwe vormen van wonen, werken en communiceren, en aan een samenleving waarin wij allemaal de middelen hebben om ons eigen idee over het sociale vorm te geven?
Radioshow
Radiomaker Erik Lemmers reist voor zijn show op regionale omroep Rijnmond door de regio en doet aan het einde van de ochtend en rond lunchtijd verslag van wat hij tegenkomt, "van grote evenementen tot de weekmarkt om de hoek."
Op maandag 12 juli 2021 was Lemmers te gast bij Het Nieuwe Instituut, waar hij betrokken medewerkers interviewde over de toen net geopende tentoonstellingen Tijdelijk Huis van Thuis, Het ontwerp van het sociale en 3xP. Samensteller en opdrachtgever van de tentoonstellingen (en vertrekkend algemeen en artistiek directeur) Guus Beumer, zakelijk directeur Josien Paulides en Hoofd Marketing & Communicatie Taco de Neef nemen Lemmers en de luisteraar mee door verschillende kamers in 'het huis'.
In het tweede deel van de drie uur durende uitzending gaan Paulides en Beumer aan de hand van drie vertrekken in de tentoonstelling in op Het ontwerp van het sociale. 100 jaar eigenzinnig samenleven in Nederland. Ze staan bijvoorbeeld stil bij de minimumwoning, het buurthuis en de kraakbeweging.
This project was made possible thanks to:

