Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Collecting Otherwise

Home

The Tool Shed. Borrowing, Maintaining, Shedding

In 2024 zet Collecting Otherwise haar missie voort om met The Tool Shed nieuwe tools voor gezamenlijke archiefpraktijken te ontwikkelen en te delen. De nadruk tijdens deze laatste editie, Borrowing, Maintaining, Shedding, ligt op het iteratieve, gezamenlijke testen van dit instrumentarium met schenkers, onderzoekers, archivarissen en archieven, en het delen van kennis, wijsheid en middelen.

The Tool Shed. Neighbourly Borrowing, 2023. Foto Floor Besuijen

Hoe kunnen we niet alleen een intellectuele maar ook een praktische ruimte bieden aan verschillende doelgroepen? En hoe kunnen we verandering in onze archiefcollecties en historisch erfgoed als een collectief proces beschouwen? De Tool Shed faciliteert het testen en toepassen van nieuwe archieftools en methodologieën door middel van casestudy’s. De Tool Shed stimuleert collectieve verandering in archiefcollecties en historisch erfgoed, waarbij flexibiliteit en leren in de praktijk belangrijker is dan vastomlijnde resultaten. Dit houdt in dat instellingen en institutionele archieven een open dialoog aangaan met schenkers, onderzoekers en archieven, waarbij traditionele hiërarchieën van kenniscreatie en samenwerking worden bevraagd.

Gereedschap

Op dit moment bestaat de Tool Shed uit het gereedschap dat tot nu toe ontwikkeld is: de Archival Care Rider, Asterisk*, Oral Histories/Herstories, Mapping Collective Memories, het Trans-Institutional Supra-Archive en Netwerkarchieven), naast de methodes voor procesgericht leren die zijn ontwikkeld in de spin-off-projecten Dutch-Indonesian Design Exchanges, Resituating Colonial Archives, Sonneveld Paducah, en de Collecting Otherwise Working Group. Via dit programma heeft het Nieuwe Instituut meer dan 10 (netwerk)archieven verworven en onderzocht vanuit een feministisch, queer of dekoloniaal perspectief. We hebben 12 openbare bijeenkomsten gehouden en bijgedragen aan 5 tentoonstellingen, terwijl er nog veel meer internationale bijeenkomsten op stapel staan waar we ons werk zullen delen. We hebben ook restauratieve onderzoeksmethoden toegepast op bestaande archieven in de collectie van het Nieuwe Instituut door middel van casestudy-onderzoek. We zijn dankbaar voor de samenwerking met onder andere Arsitektur Indonesia, Gudskul, DutchCulture, het gta Archive aan de ETH Zürich, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en vele anderen.

Lees meer over de tools in de tool shed

Resituating Colonial Archives Workshop, 2022

Emily Wijns, Lidewij Tummers, en Marijke van Schendelen, 2022. Beeld uit Herstory, een film van Marit Geluk.

Neighbourly Borrowing, Maintaining and Shedding

De Collecting Otherwise Tool Shed is gebaseerd op een kernset van waarden die gerelateerd zijn aan het intersectionele feministische, dekoloniale en rechtvaardige kader waar het programma zich voor inzet: collectieve zorg, solidariteit, horizontaliteit, openheid, samenwerking, flexibiliteit, toegankelijkheid, experiment en duurzaamheid/duurzame arbeid. Daardoor kan de Tool Shed communiceren met andere tool sheds die hetzelfde waardesysteem uitdragen en stimuleert het tegelijkertijd het ontstaan van nieuwe tools die inspelen op verschillende contexten.

Met deze laatste editie willen we drie praktijken of opvattingen van de Tool Shed verder uitdiepen: Neighbourly Borrowing, Maintaining en Shedding. Deze praktijken benadrukken de noodzakelijke aanpassingen die bij (institutionele) manieren van werken nodig zijn om alternatieve tools te creëren – tools om verborgen geschiedenissen 'anders' te verwerven, te classificeren en te presenteren. In deze praktijken is het onderhouden van tools een cyclisch proces. Aansluitend op de Tool Shed-discussie tijdens onze Public Gathering #12 (15 februari 2024) met lumbung.space, is cyclisch werk het begrijpen van behoeften, herstellen en dan weer doorgaan: "Debug [apps], herstart de apps, update de apps, oogst intern."

Methoden voor uitbreiding

Neighbourly Borrowing
Hoe kan onze Tool Shed een andere economie (van kennis en relaties) uitdragen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de Tool Shed niet alleen het lenen van tools van de buren faciliteert en ondersteunt, maar ook relaties en samenwerkingsverbanden met buren? Kunnen we de tools van onze buren lenen om de onderdrukking te doorbreken die wij en zij op dezelfde manier beleven? Hoe kunnen we van elkaar leren zodat we niet nodeloos het wiel opnieuw hoeven uitvinden?

Maintaining
Tool sheds en tools hebben regelmatig verzorging, onderhoud en updates nodig. Hoe kunnen we gezamenlijk de 'beheerders' van de Tool Shed zijn? Hoe kunnen we de benodigde ondersteuning en hulp delen en de drempel verlagen om van elkaars vaardigheden gebruik te maken?

Shedding
De Tool Shed maakt ruimte voor meer tools door shedding (afstoten, voeden, vernieuwen), volgens het concept van Alfred Marasigan. Wat kan worden achtergelaten, zodat anderen het kunnen ontwikkelen? Wat moet worden afgestoten, zodat andere ideeën, verbindingen en ruimtes tot bloei kunnen komen?

Setareh Noorani, Wies van Moorsel, Sandra Rottenberg. Building Herstories, 2024. Foto Floor Besuijen

Vierde (en laatste) editie

Op dit moment draagt Collecting Otherwise bij aan de duurzame ontwikkeling van het verzamelbeleid van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw van het Nieuwe Instituut. Ook zal Collecting Otherwise (toegang tot) de Tool Shed proberen te bevorderen door het aanbieden van handleidingen. Samen met de afdeling Collectie van het Nieuwe Instituut worden de onderzoeksresultaten (van bijvoorbeeld het Oral History-project, het Netwerk Archieven en Asterisk*) geïmplementeerd in het collectie- en acquisitiebeleid van het instituut en gepubliceerd ter afsluiting van het Architectuur Dichterbij-programma. Dit is een geweldige opbrengst en biedt een fundamentele basis voor verder onderzoek naar ondervertegenwoordigde perspectieven in de collectie van het Nieuwe Instituut (wat zal leiden tot potentiële nieuwe aankopen).

De tools (en hun handleidingen) die worden ontwikkeld in de Tool Shed, evenals de methodologieën van de Tool Shed en de werkgroep, zullen gedeeld en getest worden in andere archief- en erfgoedinstellingen, door archiefgemeenschappen (zoals architecten en architectuurpraktijken, met bijzondere aandacht voor ondervertegenwoordigde gemeenschappen), en in de alternatieve ruimtes van waaruit archieven en collecties ontstaan. Een belangrijk project is bijvoorbeeld Hidden Histories, opgezet in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Op deze manier wordt de belofte van het onderhouden en leren van de tools in een gedeelde tool shed veiliggesteld.

Wil je samenwerken met Collecting Otherwise? Neem dan contact met ons op via collectingotherwise@nieuweinstituut.nl

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.