Collecting Otherwise
Over de Asterisk*
De Asterisk* is een tool die is ontwikkeld door de Collecting Otherwise-werkgroep. De tool helpt ons om archiefobjecten op een meer gedetailleerde, kritische en contextuele manier te beschrijven.
Archieven zijn dragers van ons collectieve geheugen. Ze vormen een cruciale schakel tussen instellingen en het verleden, het heden en de toekomst van gemeenschappen. In het huidige archiefdiscours en in casestudy’s zien we dat de content van archieven in de collecties van instellingen niet het enige is dat van invloed is op de verhalen die over het verleden worden verteld. De context is ook belangrijk, inclusief hoe archieven zijn georganiseerd en de infrastructuren waarin ze zich bevinden. Onderdrukkende koloniale structuren hebben ervoor gezorgd dat het archief een ruimte is geworden waar sommige verhalen wel worden verteld en andere niet, en waar sommige namen wel worden genoemd, maar andere geen erkenning krijgen. Dit maakt sommige culturele praktijken onzichtbaar en zorgt ervoor dat sommige volkeren en plekken in de vergetelheid raken, omdat ze niet bij naam worden genoemd.
De Asterisk* is een tool waarmee we archiefobjecten op een meer gedetailleerde, kritische en contextuele manier kunnen beschrijven. Het voegt nieuwe beschrijvingen en alternatieve titels toe, breidt de thesaurus uit en kijkt op nieuwe manieren naar het materiaal. De Asterisk* maakt ook minder bekende collectiestukken zichtbaarder en werpt licht op nieuwe verhalen. Hoe meer informatie over een object wordt toegevoegd, hoe groter de kans dat het wordt gezien door onderzoekers en het publiek. Dit helpt instellingen om toegankelijker te worden en de diversiteit van het erfgoed te vergroten.
Missie
Om archiefmateriaal naar het heden te brengen, moeten we digitale hulpmiddelen en manieren om archieven te vinden heruitvinden. Dit is vooral belangrijk als we naar een post- of dekoloniale collectie toewerken. Door ons te richten op de manier waarop we archiveren, is de Asterisk* niet alleen een manier om ons met het thema bezig te houden, maar ook een praktische tool die andere instellingen, gemeenschapsarchieven en onderzoekers buiten het Nieuwe Instituut en de collectie ook kunnen gebruiken. In een inclusieve digitale ruimte is het creëren van asterisken van cruciaal belang voor een collectie die zowel altijd aanwezig als altijd veranderlijk is.
Nieuwe Instituut werkt aan het beschrijven van het collectiemateriaal en geeft advies over registratierichtlijnen voor nieuwe, kritische benaderingen van archiefbeschrijving en metadata. Tegelijkertijd ontwikkelt de Asterisk* artistieke, experimentele manieren om de toegankelijkheid van archieven te verbeteren via verhalen die op het collectieplatform worden gepresenteerd. Het belangrijkste doel van de Asterisk* is om bij te dragen aan een collectie die meer gecontextualiseerd, maatschappelijk relevanter en toegankelijker is.