Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Collecting Otherwise

home

Asterisk*

A.F. Aalbers, Villa “De Driekleur”/"The Three Colours” ("Tiga Warna"), Dagoweg / Heetjansweg (Jl. H. Juanda / Jl. S. Agung) in Bandung, 1938. Collectie Nieuwe Instituut, AALB ph88

De Asterisk* is een instrument, bedacht door de Collecting Otherwise Working Group, dat inspeelt op de behoefte aan een meer diepgaande, kritische en gecontextualiseerde manier om objecten in archieven te omschrijven.

De Asterisk* wordt gebruikt als een voetnoot die meewerkt met de huidige collectieplatforms van het Nieuwe Instituut door nieuwe beschrijvingen en alternatieve titels toe te voegen of het materiaal op een andere manier te benaderen door alternatieve, aanvullende infrastructuren voor te stellen. De Asterisk* richt zich ook op onderbelichte collectie-items binnen de collectie, waarbij eerder onvertelde verhalen onder de aandacht worden gebracht: hoe meer informatie over een bepaald object wordt toegevoegd, hoe groter de kans dat het door onderzoekers en ander publiek wordt gezien, waardoor instellingen zich ontwikkelen in de richting van toegankelijkheid en diversiteit in het erfgoed.

In zijn implementatietraject in 2023 brengt de Asterisk* eerder onderzoek in de praktijk en wordt deze tool nog meer gericht op co-creatie. De Asterisk* ‘cel’ is dan gericht op een holistische interne samenwerking tussen leden van de Collecting Otherwise Working Group, en collega’s van de afdeling Collectie. De groep zal bijdragen aan de Rijkscollectie met een thesaurus (woordenlijst) om collectiemateriaal te omschrijven dat voortkomt uit de meerstemmige kennis van de werkgroep en zal advies geven over registratierichtlijnen voor toekomstige, meer gecontextualiseerde, historisch gevoelige en kritische benaderingen van archiefbeschrijvingen en metadata. Tegelijkertijd zal de Asterisk* haar artistieke en speculatieve benaderingen van de casussen uit de Rijkscollectie blijven ontwikkelen, onder andere door "Stories" in The Other Interface aan te leveren. Uiteindelijk is het hoofddoel van de Asterisk* bij te dragen aan een beter gecontextualiseerde, maatschappelijk relevante en toegankelijke collectie, representatief voor alle verhalen in het archief.

“Pagina uit boek, foto man in javaanse kledij, z.jr.“, of: *Pagina uit boek met foto van danser Raden Mas Jodjana". Gefotografeerd ca. begin 20e eeuw door Atelier Frans Hals, Den Haag. Archief Eibink en Snellebrand, Collectie Nieuwe Insituut.