Reading Sites
Reading Sites is een reeks geschreven beschouwingen van het ontwerpveld in brede zin. Naar aanleiding van ontwikkelingen tijdens manifestaties zoals designweeks en biënnales staan ontwerpers, schrijvers en critici stil bij actuele tendensen en ideologieën in ontwerp. Ze nemen zo een voorschot op mogelijke nieuwe verhalen die bijdragen aan alternatieve, gemeenschappelijke toekomstscenario's vrij van uitbuiting.
Het schrijven en publiceren van essays, interviews, aantekeningen en gebruik van andere formats voedt een kritisch debat, zowel binnen het domein van de vormgeving als in de wereld daarbuiten. Hoe zien ontwerpers en andere cultuurbeoefenaars de gebeurtenissen in hun werkveld? Wat kunnen we opmaken uit de steeds verder gefragmenteerde grote designevenementen? Wat zijn de grote lijnen die zichtbaar worden, en hoe kan de maatschappelijke positie van de ontwerper in het licht van huidige crises anders worden geformuleerd? De reeks verlegt de aandacht bewust van het individuele auteurschap in de productie van objecten naar een collectieve duiding van wat er op ontwerpgebied gebeurt. We 'lezen' samen wat zich tijdens de grote manifestaties afspeelt om het debat over de huidige rol van ontwerp aan te jagen - met alle sociale, economische en ecologische implicaties en met het vermogen om verandering teweeg te brengen.
Editie II
In maart 2020 werd de designwereld opgeschrikt door de mededeling dat de Salone del Mobile in Milaan zou worden afgelast. Het was aan het begin van de coronapandemie een van de eerste berichten in een stortvloed aan nieuws over uitstel en afgelastingen die vrijwel alle prominente biënnales, tentoonstellingen en publieksevenementen op ontwerpgebied trof. Niemand had zien aankomen dat tegen het najaar van 2020 designfestivals in Zoom, virtuele 3D-tentoonstellingen en digitale openingen de norm zouden zijn. Organisatoren waren voor hun programmering, netwerk en bereik sterker dan ooit aangewezen op een digitale infrastructuur. Ze haastten zich om nieuwe (re)presentatievormen te ontwikkelen voor ontwerpen die tot nu toe gewoonlijk als fysiek object of ruimtegebonden ervaring tentoon zouden worden gesteld.
We beleven in deze tijd van social distancing en terugkerende lockdowns verschillende transities van fysieke naar virtuele ruimte. Op welke virtuele omwenteling kunnen we later terugkijken als iets dat van korte duur bleek te zijn en welke is misschien wel voor altijd? Welke plek krijgen deze ontwikkelingen en bemiddelingsformats in de geschiedenis van design en digitale cultuur? Voor deze tweede editie heeft Reading Sites drie ontwerpers, schrijvers en curatoren gevraagd om te reflecteren op wat er gebeurt wanneer offline ruimtes, vormen en settingen van tentoonstellen vertaald worden naar een online omgeving.
Editie I
Voor de eerste editie van Reading Sites nodigde Het Nieuwe Instituut drie ontwerpers en schrijvers uit om Dutch Design Week 2019 en haar verschillende locaties en projecten te 'lezen'. Met de gecombineerde kenmerken van een festival, een beurs en een tentoonstelling vormt Dutch Design Week een afspiegeling van de uiteenlopende ontwikkelingen binnen het werkveld, en tracht ruimte te scheppen voor het uiten van kritische geluiden. Deelnemers is gevraagd om naast het bespreken van officiële en officieuze presentaties tijdens het event ook te reflecteren op het verschijnsel Dutch Design Week als geheel, en hierbij het brede scala aan onderwerpen en de onderliggende tendensen vanuit hun persoonlijke blikveld en werkterrein te beschrijven.