Tussenruimte: Concrete Blossom
In het kader van een langer lopend onderzoek naar de taal- en kennisproductie van de grootstedelijke tegencultuur, de Culture, zendt Concrete Blossom in 2021 vanuit The Niteshop een aantal video-essays en podcasts uit. Voor een deel van de serie slaat het collectief de handen ineen met Het Nieuwe Instituut, dat er een paar edities van Thursday Night Live! aan wijdt.
"Wie de hiphopcultuur kent, weet dat het een wereld is waarin alles wat los en vast zit wordt geremixt. Beeld, taal en ruimtes veranderen in bouwstenen die gebruikt worden om nieuwe werelden te creëren. Sinds het ontstaan van hiphop in de jaren zeventig en tachtig, is het in de handen van verschillende generaties jongeren omgevormd tot een instrument voor sociaal-culturele alchemie. Hiphop staat voor het vermogen om een wereld die niet door of voor hen is ingericht tot verandering te dwingen. Denk aan mode en media en andere domeinen die zouden kunnen volgen. Tijdens Life at The Niteshop wordt onderzocht hoe exponenten van Urban Culture oftewel The Culture vanuit een underdogpositie nieuwe talen en kennis kan produceren die de potentie hebben de samenleving te veranderen."
Articulating Sauce
In dit programma reageren de gasten op de thema's uit het eerste video-essay in deze reeks. Samen reflecteren ze op de filosofie van rapper Gucci Mane, die indirect spreekt over het produceren van kennis in de marges van de samenleving. Hij spreekt over 'the sauce', een metafoor die hij gebruikt om zijn leven en denkwijze te duiden.
Malique Mohamud van Concrete Blossom borduurt hierop verder en analyseert samen met kunstenaar Wes Mapes hoe kennis in het alledaagse leven zich ontwikkelt. In dit eerste gesprek wordt er gekeken naar kennis die ontstaat in informele kringen: bij familieleden, op straat of bij de kapper. Ze bespreken hoe deze kennis vorm krijgt buiten verwesterde culturen, die nog steeds vaak op louter academisch of formeel niveau met deze kennis omgaan.
Slinging Slanguage
Concrete Blossom onderzoekt de totstandkoming, ontwikkeling en perceptie van straattaal. Samen met schrijver Soortkill kijken ze naar de mogelijkheden die straattaal kan bieden. Straattaal wordt vooralsnog beschouwd als een taal die vooral voorkomt in multiculturele volkswijken en gebruikt wordt door verschillende generaties jongeren. Maar in de 21ste eeuw is meertaligheid de norm en het leren van verschillende talen een voordeel, waardoor de kwestie ter sprake komt: wat als wij straattaal echt serieus zouden nemen?