Tussenruimte: Concrete Blossom
"Voorbij de tijdelijkheid," voorbij cosmetische, opportunistische interpretaties van 'diversiteit' en voorbij eenzijdige en onevenwichtige samenwerkingsprojecten: vanaf het begin is het partnerschap tussen Het Nieuwe Instituut en Concrete Blossom zo goed mogelijk ingericht op meer fundamentele en structurele verandering. De nalatenschap van de initiatieven die in dit kader werden ontwikkeld speelde dan ook altijd een rol. Elke meeting en elke activiteit had zijn eigen impact op het vervolg van de samenwerking en op de (interne) overlegcultuur en bedrijfsvoering van beide partijen. Het blijft relevant om in dit doorlopende leerproces zowel terug- als vooruit te kijken.
Op deze pagina verzamelen we highlights in een levend archief, met name uit de programmering rond de tentoonstellingsprojecten _The Hoodie_ (01/12/2019 - 23/08/2020) en _G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children _(23/01 - 27/08/2020). Luister als het ware de mixtapes, demo's en EP's uit 2020 terug, in de aanloop naar een serie full-length albums in 2021.
The Hoodie Unravelled
On-site-programma In het kader van de langetermijnsamenwerking met Het Nieuwe Instituut ontwikkelt het Rotterdamse collectief Concrete Blossom een on-site spiegelprogramma bij de tentoonstelling The Hoodie. Op basis van de centrale vraag hoe, waar en door wie de cool van de hoodie tot stand wordt gebracht, wordt het kledingstuk onder de noemer The Hoodie Unravelled in allerlei opzichten 'ontrafeld'. Het on-site-programma op verschillende locaties in Rotterdam bestaat uit een reeks (besloten) workshops, openbare lezingen, een aantal speciale edities van Thursday Night Live! en andere events als mini-tentoonstellingen en filmavonden.
Wie bepaalt er wat iets als een hoodie spannend, relevant en cool maakt? In hoeverre draagt de context waarbinnen je hem draagt of ernaar kijkt bij aan verschillende opvattingen over die waarde? Wat gebeurt er eigenlijk wanneer je zo'n betekenisdrager, die buiten 'leeft', probeert te vangen binnen de muren van een tentoonstellingsruimte?
The Hoodie Televised
Afsluitend tweedaags festival en live-uitzending van het on-site-programma The Hoodie Unravelled, met bijdragen van uiteenlopende (ervarings)deskundigen op het gebied van de hoodie en de verhalen die het kledingstuk vertegenwoordigt. Goede gesprekken, muziek en de gelegenheid te zeefdrukken op je eigen hoodie, op de laatste dag vóór het versoepelen van de coronamaatregelen en de eerste dag dat ook de tentoonstelling The Hoodie weer - beperkt - geopend was voor bezoekers.
"Hiphop ontstond vanuit crisis. In die zeitgeist omarmen we kansen die in de huidige uitdagingen schuilen en blessen we de airwaves met een online televised saga."
The Hoodie Unravelled [QUARANTINED]
The Hoodie Unravelled [QUARANTINED] is een reeks online reflecties op de onwerkelijke actualiteit van een wereld in de greep van COVID-19. In negen korte films 'ontrafelen' jongeren Olympia, Imro, Jewel, Jari, Otmar en Quinna hoe de ontwikkelingen rond het coronavirus zich verhouden tot de vraagstukken van The Hoodie.
"Er rolt op social media momenteel een golf van reflectie. Over de gehele wereld zitten mensen thuis, al dan niet noodgedwongen, met vergelijkbare vragen. Hoe kunnen we in tijden van pandemie en (zelfopgelegde) quarantaine op nieuwe manieren leven, werken, ontwerpen en samenzijn?"
The Hoodie On-Site/Off-Site
Een terugblik op het slotevenement van de tentoonstelling The Hoodie, waar Flora van Gaalen (Het Nieuwe Instituut) en Malique Mohamud (Concrete Blossom) vertellen hoe de samenwerking tot stand is gekomen, welke vormen het heeft aangenomen en hoe het instituut functioneert in de omgang met bestaande en nieuwe publieksgroepen.
"De thema's blijven relevant. Welke basis ligt er voor de toekomst?"
Interview met Malique Mohamud van Concrete Blossom, najaar 2019. Video door Pastrami Film Co.
YouthDem met Concrete Blossom
Vijf jonge filmmakers, kunstenaars en muzikanten uit Rotterdam werken in het kader van het YouthDem-programma bij het project _G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children _in samenwerking met Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut aan een reeks video's en publieke programma's waarin zij het spanningsveld tussen rituelen en identiteitsvorming in de westerse wereld verkennen.
YouthDem x G/D THYSELF
Filmpremière en gesprek Vijf jonge filmmakers, kunstenaars en muzikanten uit Rotterdam hebben in het kader van het YouthDem-programma in samenwerking met Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut gewerkt aan twee korte films waarin zij het spanningsveld tussen rituelen en identiteitsvorming in de westerse wereld verkennen. De films_ If The Walls Could Speak_ en Big Man gingen tijdens deze middag in première.
The Bodega aka Avondwinkel as a site of archival practices
Researchfellowship Malique Mohamud "Met dit project hoop ik de opkomst van een diasporische esthetiek in Rotterdam te verwoorden met behulp van een bodega. Het is een overpeinzing van een (toekomstig) instituut naar het voorbeeld van El Barrio. In dit onderzoek wordt de bodega gezien als een historische, fysieke en conceptuele plek waar het leven in ontheemdheid betekenis krijgt. Een plek die ruimte biedt aan interacties en transities, en die tegelijkertijd staat voor zowel veerkracht als gezamenlijke leefervaringen. Een plek waar het rijpingsproces van onze multiculturele samenleving vanuit een alternatief perspectief wordt bezien."
For the Culture
Vanaf 2018 werkt Het Nieuwe Instituut bij het _Rotterdam for Real _programma nauw samen met Malique Mohamud (Concrete Blossom) vanuit een gedeelde ambitie om het belang van informele cultuur voor de stad en haar (jonge) bewoners te onderzoeken en te laten zien.
Going South
Going South is een programma waarin verhalen, beelden, objecten, landschappen en sferen van 'het zuiden' verzameld, gelezen en gepresenteerd worden.
Just Hanging Out
De Nieuwe Tuin is een veelgebruikte publieke plek rond Het Nieuwe Instituut. Het programma Just Hanging Out versterkte het ongescripte van deze ruimte zonder deze over te nemen.