Tussenruimte: Concrete Blossom
Op 1 en 2 oktober 2021 organiseerde The Niteshop het meerdaagse event The Niteshop Weekender. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen op dat moment moest de programmering worden aangepast, maar de inhoud van de rondetafelgesprekken werd er niet minder relevant door.
"Rotterdam is de hoofdstad van de Culture in Nederland. Die grootstedelijke tegencultuur, die wordt gevormd door de muziek, het eten, de mode en de taal uit onze migrantenwijken, beïnvloedt elke dag miljoenen Nederlanders. Volgens The Niteshop transformeert de Culture daarmee de samenleving. Het is de niet-erkende mainstream aan het worden - en de rest van de maatschappij ontwikkelt mee. Onze gemeenschappen beleven voortdurend hoe krachtig die transformatie kan zijn, maar buiten de communities wordt er te weinig over gesproken. Je ziet het potentieel bijvoorbeeld nauwelijks terug op de vergader- en tekentafels waaraan wordt gewerkt aan de toekomst van de stad. Wat als we er juist daar wél plek voor zouden inruimen? Als we de Culture inzetten om de Buurt zelf vorm te geven, voordat de gentrifiers komen? The Niteshop organiseert vanuit die gedachte een gratis toegankelijk driedaags event, 'The Niteshop Weekender', waarin de waarde van de sociaal-culturele ervaringen van de Buurt nu eens in het middelpunt staat."
"The Niteshop Weekender is een serie events over de kracht van de Culture en hoe die zich verhoudt tot de (veranderende) stad. Zowel The Niteshop als de Weekender zijn het resultaat van jaren hard werk, onderzoek en strijd. Wij doen dit niet alleen omdat we leuke en creatieve dingen willen doen. De shop en de Weekender zijn voor ons tools om het kapitaal van de migrantenwijken zichtbaar te maken. We willen dat het alternatieve vermogen van de Buurt een centrale plek krijgt in de ontwikkeling van de stad. Stelselmatige fuckery vraagt om ideeën die verder gaan dan feelgood-representatie; tegenover iets als gentrificatie moeten we strategieën stellen die écht iets kunnen veranderen.. Vanuit die noodzaak zijn we als ontwerpstudio Concrete Blossom aan de slag gegaan om die tools en strategieën dan maar zelf te ontwikkelen."
Hangen op het plein
"Hangen op een plein is een universeel ding, maar er kan een wereld van verschil zitten tussen tijd doden op het ene pleintje of op het andere. Het ene plein is het andere niet. Wat maakt een plein goed? Wat betekent het om er uren door te brengen met je boys? Haal je van tevoren eerst snacks en lange vloei bij de avondwinkel? De manieren waarop we ons door de publiek ruimte bewegen zijn vol van betekenis. Sta je wel eens stil bij hoe jíj volgens je vaste routes door de Buurt loopt, of hoe jij er chillt? In Hangen op het plein gaat rapper Sammie Sedano uit Rotterdam-Noord met Berkan, Bram en Monday van het Bospolderplein in Rotterdam-West in gesprek over het opgroeien in een betonnen jungle. Ze vechten uit waar in de stad je het best kunt hangen: in West of in Noord."
Vrouwen in de publieke ruimte
"Wat het betekent om als vrouw 's avonds solo naar de avondwinkel te lopen? Is dat wel zo vanzelfsprekend? De publieke ruimte wordt voornamelijk gedomineerd door mannen. Wat betekent dit voor de manier waarop vrouwen navigeren door de stad en op de straat? Chahira, Rosie, Laura, Tarona en Chinouk gaan met elkaar in gesprek over de bewegingsvrijheid van vrouwen in de publieke ruimte."
Aangepaste programmering corona
"Om een event zoals de Weekender te organiseren heb je een evenementenvergunning nodig. Als je het volgens het boekje wilt doen tenminste. Dus dienden wij een aanvraag in. Die werd in principe gewoon goedgekeurd. De enige voorwaarde was wel dat we hogen hekken om het plein zouden zetten en iedereen die naar binnen wilde zouden vragen om een QR-code. We snappen dat regelgeving soms nodig is en dat heel deze Corona-situatie voor iedereen een gekke toestand is. Maar hoe logisch is het om hekken te plaatsen rond een plein waar we met elkaar gaan praten over de toegankelijkheid van dat zelfde plein? Niet, als je 't ons vraagt."
"Het voelt een beetje vreemd dat onze buren, die elke dag van het plein gebruikmaken ons dit weekend opeens om toestemming zouden moeten vragen om er te kunnen hangen. Op hún plein."
"Om aan die rare situatie te ontkomen zijn we maar gaan schemen. We zijn tot een nieuwe opzet gekomen, die misschien nog wel toffer is dan wat er eerst lag. In plaats van een hele tent met vaste zitplaatsen en een podium op te tuigen gaan we met elkaar door de Buurt wandelen. Met van die silent-discokoptelefoons ready bewegen we van The Niteshop naar verschillende pleinen in De Buurt. We hebben het over manieren waarop we de openbare ruimte gebruiken terwijl we ons er doorheen bewegen. Dat klopt veel beter dan één plek met een hek eromheen. Dus koop vooral je snacks bij ons in de avondwinkel en loop met ons mee terwijl we kennis uitwisselen over leven in de publieke ruimte."