Tussenruimte: Concrete Blossom
In de Tussenruimte neemt Concrete Blossom een voorschot op een gemeenschap van cultuurwerkers die zich buigt over de inrichting van toekomstige urban culture en de wijken waar die vandaan komt. Het is een community die de magische ingrediënten van de Sauce bewaakt, onderhoudt en voortdurend blijft herzien: wat het collectief een Community of Sauce-rers heeft genoemd.
Lees op de pagina Achtergrond meer over de termen, ideeën en achtergronden bij het werken in de Tussenruimte, waaronder een begrip als de Sauce.
"Een centraal begrip in de werkwijze die Concrete Blossom introduceert is de Sauce, de belichaamde kennis die vanuit de maatschappelijke marge het vermogen vertegenwoordigt om de hele samenleving te hervormen. [...] Dit soort undergroundkennis gaat nog te vaak verloren, omdat de gevestigde cultuursector en kennisinstellingen het ecosysteem dat de Sauce voortbrengt vaak niet kunnen lezen en in ieder geval onvoldoende faciliteren."
Urban Researchers
Concrete Blossom heeft een aantal meer ervaren 'beoefenaars' uit verschillende disciplines uitgenodigd om als urban researcher deel te nemen aan de Community of Sauce-rers. De grotestadsonderzoekers dragen ieder hun eigen expertise, kennis en ervaring bij aan een gezamenlijke reflectie op een gemeenschap die de Culture en haar Sauce onderhoudt, voedt en verspreidt. Ze formuleren in gesprek met een volgende generatie makers, denkers en organisatoren de inhoud van een reeks workshops waarin ze nauw met elkaar samenwerken.
De urban researchers zijn onder meer actief als architect, ontwerper, muzikant, programmeur, dj, beeldend kunstenaar, fotograaf of maatschappelijk werker. Wat hen verbindt is een onderscheidende aanpak waarin ze research en praktijk combineren.
Vanuit principes als train-de-trainer en 'each one teach one' bieden ze de betrokken jongeren inzichten en vaardigheden die zij op hun beurt kunnen doorgeven aan geïnteresseerde stads- en leeftijdgenoten.
Chinouk Filique
Modeontwerper en designcriticus Chinouk Filique de Miranda werkt op het snijvlak van mode en digitale cultuur. Ze richt zich onder meer op digitale geletterdheid, doet onderzoek naar mode als een onderbewust communicatiesysteem en biedt consumenten hulpmiddelen voor meer inzicht en autonomie binnen de ingewikkelde gedigitaliseerde en genetwerkte cultuur van tegenwoordig.
Chinouk was als adviseur en onderzoeker betrokken bij de tentoonstelling The Hoodie en schreef in dat kader onder meer een essay over de manieren waarop zowel het ontwerp als de verkoop van de 'uniseks' capuchontrui vaak wel degelijk gendered zijn.
Zico Lopes
Architect, onderzoeker en docent Zico Lopes leidt zijn eigen bureau Spatial Codes naar eigen zeggen met een filosofische benadering van bouwkunst. Hij ontwerpt en analyseert op basis van kernwaarden, verbeelding en zorgvuldige observatie; van de 'codes' die zich voordoen in de wisselwerking tussen het verschijnsel 'ruimte' en de impact van de manier waarop we die ruimte samen inrichten en vormgeven.
Nacor Martina
Industrieel en grafisch ontwerper Nacor Martina ziet 'representatie' als meer dan het zien van mensen in de media die op hem lijken. Het gaat om alle dingen, momenten en plekken die je in het dagelijks leven tegenkomt. Als chief Design bij The Niteshop in Rotterdam werkt Nacor samen met jonge en gevestigde makers om representatie anders vorm te geven.
Malique Mohamud
Ontwerper en onderzoeker Malique Mohamud werkt vanuit een fascinatie voor de stad die gewekt werd door de hiphop-cassettebandjes die hij jatte uit de slaapkamer van zijn broer. Als kind van een dichter en leerkracht en een verzetsstrijder combineert hij in zijn werk poëtische en didactische kwaliteiten met een militante attitude. Hij verkent in al zijn projecten de universele meerwaarde van 'de Culture' voor een gebalanceerd grootstedelijk (samen)leven.
Richard Nazier (Mo Jakob)
Dj, programmeur en organisator van clubavonden Richard Nazier leerde zichzelf als kind platen draaien op een dieet van Bollywood-muziek en MTV-clips van Michael Jackson, de Wu-Tang Clan en Snow. In zijn latere werk - als dj Mo Jakob, host van Concentric Circles en programmeur bij club MONO - hanteert hij een zelfde vrijheid, veelzijdigheid en open blik.
Sammie Sedano
Artiest en producer Sammie Sedano combineert zijn culturele ondernemerschap met werk als programmamaker en jongerenwerker. Zowel binnen als buiten de cultuursector wil hij voor Rotterdamse jongeren die daar behoefte aan hebben optreden als een 'grote broer' die hen de weg wijst wanneer zij hun passie en creativiteit willen ontwikkelen.
Tarona
Kunstenaar en filmmaker Tarona verkent in haar werk de totstandkoming en het functioneren van (collectieve) identiteiten en de manier waarop die worden verbeeld. Ze stelt een alternatieve eigen beeldtaal tegenover de gangbare eurocentrische vormen van uitwissing, ondervertegenwoordiging en misrepresentatie van Zwarte en Afro-diasporische mensen. Haar werk maakt de variatie, rijkdom en complexiteit van een diasporisch 'zelf' zichtbaar.
Tarona was in 2020 bij Het Nieuwe Instituut te gast in een online rondetafelgesprek over de cultuursector ten tijde van de coronapandemie.
Concrete Blossom
Concrete Blossom is een zelfverklaard Zwitsers zakmes; het is een Rotterdams design- en mediacollectief, dat in verschillende situaties onder meer als ontwerpstudio, uitgeverij en cultureel platform opereert. Het collectief navigeert met een nieuwsgierige, creatieve en ontwerpende blik door de stad, voortdurend "op zoek naar manieren om shit doper te maken". In hun projecten onderzoeken de leden van Concrete Blossom wat hedendaagse grootstedelijkheid inhoudt, met een nadruk op de wisselwerking tussen hiphop, diasporische culturen, straatcultuur en het digitale domein. In dialoog met gelijkgestemde partijen, die kunnen variëren van andere grassroots-initiatieven tot aan instellingen uit de gevestigde orde, streeft Concrete Blossom naar een veelzijdig en inclusief cultureel aanbod in Rotterdam, in Nederland en in de rest van de wereld.
The Niteshop
The Niteshop is meer dan een avondwinkel. De shop fungeert als een Ambassade van de Buurt, een undergroundconsulaat, een onderzoekslab voor de superdiverse stad en - zelfs volgens NRC Handelsblad - "de beste toko voor alle drerries en drerrets." Met dit alternatieve eigen instituut vraagt Concrete Blossom niet om een plek aan de spreekwoordelijke tafel; het collectief maakt zelf een geheel nieuwe tafel. Aan die tafel wordt, vanuit de marges van de stad, nagedacht over en gewerkt aan de samenleving van de toekomst.
Yout Dem
Hiphop en urban culture zijn wereldwijd zowel innovatieve als invloedrijke culturele bewegingen. Vanwege de waarde die er daarbinnen wordt gehecht aan vernieuwing zijn het opvallend vaak jongeren die de koers bepalen. Binnen de Community of Sauce-rers biedt Concrete Blossom die jongeren, de yout dem, de kans om zich te ontwikkelen. In een veilige omgeving en in nauwe samenwerking met meer ervaren collega's en peers kunnen zij hun potentieel zo goed mogelijk benutten.
Als kunstenaars, ontwerpers en allround cultuurmakers die met beide benen in 'de Buurt' staan, benaderen de yout dem ecologische, maatschappelijke en grootstedelijke thema's vanuit de uitgesproken niet-institutionele invalshoek van de (volks)wijk. Hun praktijk is te zien als uitdrukking van een (demografisch) kantelpunt. Voorheen perifere verschijnselen, objecten, individuen en (sub)culturen zijn inmiddels toonaangevend voor wat er zich in de mainstream van de mode, muziek, beeldcultuur en populaire cultuur afspeelt.
Door subsidiegeld via een jongerenprogramma her te verdelen, agendeert Concrete Blossom bovendien de discrepantie tussen de maatschappelijke waarde van grassroots culturele initiatieven enerzijds en de bestaande infrastructuur van kunstsubsidies en overheidsgeldstromen anderzijds. Hoewel die vaak jonge makers die zich buiten de gevestigde cultuursector organiseren sociaal-cultureel onmisbaar zijn geworden, is het voor veel van hen nog altijd moeilijk om in aanmerking te komen voor (financiële en productionele) ondersteuning.
Waar 'talentontwikkeling' in de cultuursector nog te vaak vooral in dienst staat van de instelling die een traject organiseert, vindt het YoutDem-programma expliciet plaats in de tussenruimte. Het is een aanpak die bewust het onderscheid vervaagt tussen gevestigd en aanstormend talent, formele en informele partijen en tussen professionals en amateurs.
Rosie Okhionkpamwionyi
Rosie Okhionkpamwionyi is 21 jaar. Ze studeert International Relations and Organisations aan de Universiteit Leiden en combineert die politiek-wetenschappelijke opleiding met belangstelling voor cultuur en met modellenwerk. Rosie groeide op in Delfshaven, woonde vanaf haar middelbareschooltijd een tijdje in Amsterdam en is nu weer terug in Rotterdam-West (Middelend).
Laura Sevilla Montilla
Laura Sevilla Montilla is 23 jaar. Ze studeert Industrieel Product Ontwerpen aan de Hogeschool Rotterdam en is als ontwerper en allround creative verbonden aan het duurzame en sociaal bewuste streetwearmerk The New Capsule. Laura is opgegroeid in Rotterdam-Oost (Prinseland), maar woont sinds anderhalf jaar in haar 'nieuwe thuishaven' Rotterdam-West, waar ze zich algauw thuis is gaan voelen.
Brahim
Brahim is 22 jaar. Hij studeert Social Work aan de Hogeschool Rotterdam en werkt als trainer bij een lokale voetbalschool. Brahim is geboren en getogen in Delfshaven; hij kan niet zonder het Bospolderplein waar hij al van kleins af aan te vinden is.
Monday L Wijntuin
Monday Wijntuin is 21 jaar. Hij studeert Ondernemerschap aan de Hogeschool Rotterdam en heeft naast zijn opleiding een bijbaan. Monday is geboren, opgegroeid en naar school gegaan in Rotterdam-West en heeft veel meegemaakt in de buurt rond het Bospolderplein.
Berkan Hakkan
Berkan Hakkan is 22 jaar. Hij studeert SportMarketing & Management aan de Hogeschool Rotterdam, doet vrijwilligerswerk, werkt bij een voetbalschool, is betrokken bij de sociaal-maatschappelijke tak van voetbalclub Excelsior en is lifecoach bij een zorginstelling. Berkan woont al sinds zijn geboorte in de wijk Bospolder en het gelijknamige plein is voor hem van sportveldje uitgegroeid tot hangplek en plaats van wijze lessen.
Sethi Djegane Gueye
Sethi Djegane Gueye is 23 jaar. Hij is freelance fotograaf en is als artdirector, fotograaf en filmmaker verbonden aan het collectief We Don't Care. In zijn huidige werk kan hij de creativiteit kwijt waar hij als net afgestudeerd gezondheidszorgingenieur onvoldoende ruimte voor ervoer. Sethi woont in Capelle aan den IJssel en werkt in Rotterdam.
Roberto Romello
Roberto Romello is 20 jaar. Hij is medeoprichter van onderzoeks- en productiehuis Creave Studio, betrokken bij community- en evenementencollectief Notes en werkt o.a. als producent aan verschillende projecten vanuit The Niteshop. Roberto is geboren en getogen in Spangen. Hij verzet zich in zijn werk tegen het vertekende beeld dat politici en media lijken te schetsen van zijn buurt en zet zich actief in voor evenwichtige representatie van de bewoners van Rotterdam-West.
Chahira Kalai
Chahira Kalai is 29 jaar. Ze studeerde International Business and Management aan de Hogeschool Rotterdam, startte een eigen bedrijf op het gebied van "curls, community & culture" en werkt op het moment als adviseur bij Facebook. Chahira is geboren in Marokko en groeide op in Delfshaven, een veilig en liefdevol stadsdeel dat haar een houvast biedt die ze nergens anders vindt.
Romy Zhang
Romy Zhang is 21 jaar. Ze studeert Communicatie en Media aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is actief bij het initiatief Erasmus Verbindt en is als onderzoeker en projectleider verbonden aan Creave Studio, waarmee ze zich onder meer heeft verdiept in vormen van leren en studeren die zich afspelen buiten de muren van onderwijsinstellingen.