Jaap Bakema Study Centre
Netwerk
Geleid door Dirk van den Heuvel en gecoördineerd door Stef Dingen, werkt het Jaap Bakema Study Centre samen met andere culturele en wetenschappelijke instellingen.
Adviesraad
Het Jaap Bakema Study Centre beschikt over een academische adviesraad met als leden Tom Avermaete (ETH Zürich), Hetty Berens (Nieuwe Instituut), Maristella Casciato (Getty Research Institute), Carola Hein (TU Delft) and Georg Vrachliotis (TU Delft). Eerder was Laurent Stalder (ETH Zürich) bestuurslid.
Visiting Scholars
Binnen het Visiting Scholars-programma ontvangt het Jaap Bakema Study Centre gastonderzoekers die deelnemen aan de vier onderzoeks- en museale projecten: Structuralisme, de Open Samenleving, Totale Ruimte en Museologie.
Vanaf 2021 en 2022 werken Paula Lacomba en Elena Martínez Millana in het kader van een postdoctoraal Margarita Salas-fellowship van Madrid aan de archieven van Herman Hertzberger en OMA binnen de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. In april 2023 gaven zij aan de TU Delft twee lezingen over de Nederlandse architectuur en verzorgingsstaat. Als onderdeel van de mobiliteit van Erasmus-personeelstrainingen bezocht İmran Gümüş in het voorjaar van 2023 de JBSC voor haar onderzoek rond het begrip habitat.
Alejandro Campos Uribe is van 2021-2023 op basis van een Marie Skodowska-Curie Individual Fellowship aan het programma verbonden. Giovanni Bellotti en Alessandra Covini (Studio Ossidiana) werkten aan de onderzoekinstallatie Animal Encounters (2019).
In 2017 verwelkomde het Jaap Bakema Study Centre Maarten Gielen en Lionel DeVlieger van het Brusselse Rotor als gasthoogleraren, waarmee een onderzoeksstudio naar hergebruik van erfgoed en structuralistische architectuur is gerealiseerd.
Voorgaande gastonderzoekers waren onder meer Prof. Georges Teyssot (Université de Laval), Prof. M. Christine Boyer (Princeton University). Christine Boyer hield de publiekslezing Open Societies, Common Spaces en Eeva-Liisa Pelkonen hield een openbaar seminar over ontwikkelingen op tentoonstellingsgebied. Als een van de eerste onderzoekers die zich bezighoudt met digital-born archiefmateriaal werkte Dr. Xavier van Rooyen (Luik) met het digitale archief van MVRDV in het Nieuwe Instituut en gaf hij tijdens zijn bezoek aan het Jaap Bakema Study Centre in 2022 een seminar getiteld "MVRDV's Collage Aesthetic or the Ambition of a Collective Design Authorship" aan de TU Delft.
The Critical Visitor
Het Nieuwe Instituut is partner binnen het NWO project The Critical Visitor, een onderzoeksproject waarin de vraag centraal staat hoe erfgoedinstellingen door middel van hun organisatie, collecties en het tentoonstellingsbeleid nieuwe vormen van inclusiviteit en toegankelijkheid kunnen bewerkstelligen. Het vijfjarige onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van 15 culturele en wetenschappelijke instellingen.
TACK Network
Communities of Tacit Knowledge: Architecture and its Ways of Knowing, of eenvoudigweg TACK, is een Innovative Training Network als deel van de Marie Sklodowska-Curie Actions binnen het European Framework Program Horizon 2020. Dit internationale onderzoeksproject wil beter inzicht krijgen in de vaak impliciete ervaringskennis waar architecten uit putten bij het ontwerpen van gebouwen en steden. Het TACK wordt gevormd door tien Europese academische instellingen, met drie toonaangevende culturele instellingen voor architectuur en negen vooraanstaande architectenbureaus. Deze partners bieden gezamenlijk een innovatief PhD trainingsprogramma aan op het gebied van tacit knowledge in de architectuur, resulterend in 10 parallelle PhD projecten.
PhD Architectuur en Democratie
Samen met de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft heeft het Jaap Bakema Study Centre het nieuwe PhD-programma Architecture and Democracy gelanceerd. Daarin staat de vraag centraal hoe in de tweede helft van de 20e eeuw architectuur en stedenbouw een rol hebben gespeeld in het representeren, belichamen en ondersteunen van democratie. Huidige PhD kandidaten zijn Íñigo Cornago Bonal en Burcu Köken.
Bakema Fellowship
In de periode 2006 - 2012 organiseerde de voorganger van Het Nieuwe Instituut, het Nederlands Architectuur instituut, het Bakema Fellowship programma, met fellows Jessica Bridger, Elena Cabrera Vacas, Dietmar Koering, Thomas Kong, Ismae’l Sheikh Hassan en Tim de Boer.