Structuralisme
21 september 2014 - 10 januari 2015
Het Nederlandse Structuralisme is een stroming in de architectuur die eind jaren 50, begin jaren 60 afstand nam van de technocratische planning waarmee de naoorlogse wederopbouw van het land ter hand werd genomen. In plaats daarvan vroeg het ruimte voor de poëtische en emotionele kanten van de architectuur om zo tot een volwaardig menswaardige leefomgeving te komen.
Onder de titel Structuralisme opent op 20 september in de grote zaal van Het Nieuwe Instituut een tentoonstelling over het Nederlandse Structuralisme, een stroming in de architectuur die eind jaren 50, begin jaren 60 afstand nam van de technocratische planning waarmee de naoorlogse wederopbouw van het land ter hand werd genomen. In plaats daarvan vroeg het ruimte voor de poëtische en emotionele kanten van de architectuur om zo tot een volwaardig menswaardige leefomgeving te komen.
Het structuralisme vormt de belangrijkste bijdrage van Nederland aan de moderne architectuur van de tweede helft van de twintigste eeuw. De dubbeltentoonstelling Structuralisme biedt een schat aan nog niet eerder vertoond materiaal uit Het Nieuwe Instituut en andere archieven. Te zien zijn o.a. foto’s van Ed van der Elsken en Johan van der Keuken, Forum-uitgaves (met in de redactie Apon, Bakema, Van Eyck, Hertzberger, Schrofer), werk van Aldo van Eyck en in wisselpresentaties Piet Blom, Theo Bosch, Joop van Stigt en Jan Verhoeven. Herman Hertzberger, een van de bekendste vertegenwoordigers van het structuralisme, toont materiaal uit zijn eigen archief: ontwerpschetsen, notitieboekjes met tekeningen, inspiratiebronnen en originele maquettes. Beide tentoonstellingen geven inzicht in het ontwerpproces en de totstandkoming van gebouwen als Centraal Beheer en Tivoli Vredenburg van Hertzberger maar ook de Rotterdamse Kubuswoningen van Blom en het Burgerweeshuis van Van Eyck.
Tentoonstelling
De tentoonstelling is te zien van 20 september 2014 tot en met 11 januari 2015. Het is een dubbeltentoonstelling: een deel wordt samengesteld door architect Herman Hertzberger, het andere deel vormt het startpunt van een meerjarige wetenschappelijk onderzoek door het Jaap Bakema Study Centre onder leiding van Dirk van den Heuvel.
Exhibition Structuralism. Photo Johannes Schwartz
1 of 9
J. van Stigt, Competition design Prix-de-Rome (Eindkamp), Design for a Children\u0027s Village, Amerongen, 1962. Collection Het Nieuuwe Instituut
1 of 6