Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Architectuur Dichterbij

home

Digitale toegankelijkheid

Digitalisering

Digitalisering is het startpunt en de voorwaarde voor tal van projecten om de architectuurcollectie zichtbaar en toegankelijk te maken. Digitaal materiaal kan eenvoudiger worden doorzocht en geordend, en gebruikers kunnen sneller verbanden leggen. Digitalisering biedt eveneens mogelijkheden voor onderzoek door ontsluiting via het zoekportaal en via Linked Open Data (LOD). Bovendien hoeft het originele materiaal niet meer geraadpleegd te worden, wat de levensduur en kwaliteit ervan ten goede komt.

The Other Interface

The Other Interface wordt hét platform van het Nieuwe Instituut om de architectuurcollectie online te ontdekken. Terwijl het Zoekportaal vooral bedoeld is voor gebruikers die gericht op zoek zijn naar specifieke collectiestukken, is The Other Interface ontwikkeld voor iedereen die de collectie op een meer intuïtieve manier wil verkennen. De huidige versie van The Other Interface is een bèta versie die de komende twee jaar verder doorontwikkeld wordt, op basis van Linked Open Data.

Ga naar The Other Interface

Zoekportaal

Het Nieuwe Instituut heeft begin 2016 een zoekportaal gelanceerd dat zich voornamelijk richt op de ondersteuning van archiefonderzoek door professionals, zoals architecten en architectuur- en kunsthistorici. De afgelopen twee jaar zijn er diversen verbeterpunten in kaart gebracht waarmee het zoekportaal een volgende stap maakt in gebruikersvriendelijkheid, toegankelijkheid en verrijking van data, onder andere door Linked Open Data te ondersteunen.

Ga naar het zoekportaal

Linked Open Data

De collectie van het Nieuwe Instituut wordt ontsloten via Linked Open Data. Dat biedt de mogelijkheid om deze data te combineren met en te relateren aan andere collecties.

Bekijk datasets, stories en queries

Wikimedia

Om de zichtbaarheid en maatschappelijke relevantie van de collectie te vergroten, doen we een contentdonatie aan Wikimedia Commons, ondersteund door bijeenkomsten of schrijfwedstrijden. Binnen Architectuur Dichterbij wordt een pilot-donatie gerealiseerd van substantiële archieven van vrouwen in de collectie van het Nieuwe Instituut. Het Wikimedia project wordt in 2023 afgesloten met een advies aan het instituut hoe het project voort te zetten.