Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Architectuur Dichterbij

home

Video

Cuypers XL

In een korte film van Quinten Zwagerman rollen collectiemedewerkers drie immense tekeningen uit van architect Pierre Cuypers, gemaakt ter decoratie van de gevel en binnenmuren van het Rijksmuseum (1885). Het bijzondere aan de tekeningen is dat ze op ware grootte zijn gemaakt. Zo heeft Rembrandt en zijn school een omvang van 6 bij 12 meter. Vanwege het formaat en de kwetsbaarheid van de bladen hebben ze in de afgelopen 100 jaar nauwelijks het daglicht gezien. De laatste keer was tijdens de herstelwerkzaamheden van het Rijksmuseum (2003-2013), wat de cultuurhistorische waarde van de collectie onderstreept. Van de 12 ontwerptekeningen in dit formaat onderzoeken we de mogelijkheid om ze te restaureren.

Curating Decay

Tijdens de eerste fase van het programma Architectuur Dichterbij maakte filmmaker Marit Geluk Curating Decay, een documentaire over de restauratie en conservering van de collectie Van Doesburg. Vanaf 2019 volgde ze de werkwijze van papierrestauratoren, kleurspecialisten, lichtexperts, tentoonstellingsmakers, programmeurs en beleidsmakers op de voet. Tijdens het restauratieproces moesten voortdurend afwegingen worden gemaakt tussen de houdbaarheid, zichtbaarheid en bruikbaarheid van dit kwetsbare materiaal, in het besef dat verval onvermijdelijk is.

Meer video's over Architectuur Dichterbij

Alle video's over Architectuur Dichterbij zijn verzameld op Vimeo. Er zijn video's over onder andere de blauwdruk, de invloed van licht op archiefmateriaal en moderne fotografie in de collectie, maar ook registraties van lezingen tijdens de conferentie Disclosing Futures, Rethinking Heritage.

Ga naar Vimeo