Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Over ons

Home

Beleidsplannen

Documenten

Beleidsplan voor Culturele basisinfrastructuur 2025-2028 en Activiteitenplan 2025-2028

'Nieuwe Instituut is een hybride organisatie: het heeft zowel de opdracht van een erfgoedinstelling als een ondersteunende instelling voor architectuur, ontwerp en digitale cultuur. Deze twee functies zijn in de praktijk niet altijd strikt van elkaar te onderscheiden, ze liggen in elkaars verlengde en versterken elkaar daardoor ook. De erfgoed- en museumfunctie maakt het mogelijk om de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw te beheren en te ontsluiten, een bibliotheek aan te leggen en studiezaal te bemensen, om grote en kleine tentoonstellingen te maken, onderzoek te ontwikkelen, een gebouw te programmeren met activiteiten en hierover te communiceren naar een geïnteresseerd publiek. De ondersteunende functie richt zich op professionals die binnen de drie disciplines werkzaam zijn en voor wie (inter)nationale zichtbaarheid, het deel uitmaken van een netwerk, kennis over specifieke thema’s, en toegang tot maatschappelijke vraagstukken en opdrachtgevers bijdraagt aan hun ontwikkeling. [...]

Voor de komende periode zet Nieuwe Instituut in op de onderlinge versterking van de twee taken met als doel het bijdragen aan een betere wereld, aan zichtbaarheid van ontwerperfgoed en aan een sterkere positie van ontwerpers. Daarbij heeft het instituut twee belangrijke troeven in handen. Ten eerste kan het een verbinding maken tussen de genetwerkte aanpak van ontwerparchieven (design, digitale cultuur, landschap-en tuinarchitectuur) en de mogelijkheden die digitalisering en digitale cultuur bieden om deze archieven aan elkaar te verbinden. In de afgelopen jaren zijn hier diverse methoden voor ontwikkeld binnen onze projecten Architectuur Dichterbij en Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Ten tweede kan het instituut door middel van programmering (tentoonstellingen, lezingen, workshops) het belang laten zien van een interdisciplinaire aanpak in relatie tot maatschappelijke vraagstukken, en deze testen en verbinden aan de werkpraktijken van de drie afzonderlijke disciplines.'

Lees verder in het Beleidsplan voor Culturele basisinfrastructuur 2025-2028 (BIS) en het Activiteitenplan 2025-2028 (in het kader van de Erfgoedwet).

Visitatierapport 2024

Rijksgesubsidieerde musea worden sinds 2021 gefinancierd uit de Erfgoedwet. Deze wet bepaalt onder meer dat Rijksmusea zich eens in de vier jaar kwalitatief laten evalueren door een onafhankelijke visitatiecommissie, die daarbij gebruikmaakt van een door het ministerie van OCW en de Raad voor Cultuur vastgesteld visitatiekader. De voornaamste criteria in dat kader zijn kwaliteit, maatschappelijke relevantie en vitaliteit. Met de periodieke evaluatie verantwoordt elk museum zich extern aan zijn publiek en partners, evenals aan de overheid en de samenleving. Bovendien bevordert de zelfevaluatie-, evaluatie- en reflectiecyclus de interne kwaliteitsontwikkeling van de betreffende instelling. In het voorjaar van 2024 bezocht de commissie het Nieuwe Instituut en in december werd haar definitieve rapport aangeboden aan de minister.

Lees hier het volledige verslag met de bevindingen van de visitatiecommissie.

Activiteitenplan 2021-2024

In aanloop naar zijn derde beleidsperiode constateert het Nieuwe Instituut dat de fase van verkenning is afgerond. In een snel veranderend Umfeld heeft het instituut het aangedurfd radicale en innovatieve vragen te stellen, uitgaand van het geboden instrumentarium: een archief, een studiezaal, enkele tentoonstellingszalen, een bibliotheek, verschillende wettelijke taken en de gebundelde teams van drie oorspronkelijke fusiepartners. Zeven jaar na de start valt met recht te zeggen dat de genetwerkte aanpak en een vaak op speculatieve scenario’s gebaseerde werkwijze inderdaad tijdige en plausibele antwoorden zijn op de vraag hoe een nationaal instituut voor architectuur, design en digitale cultuur vandaag de dag kan functioneren. Het Activiteitenplan 2021-2024 reflecteert op de gekozen werkwijze en hoe die bijdraagt aan een heldere positionering als agendavormend instituut.

Beleidsplan 2017-2020

Eind 2016 heeft de Raad voor Cultuur een positief advies uitgebracht over het beleidsplan 2017-2020 van het Nieuwe Instituut. Het instituut zal met hetzelfde engagement als in de eerste beleidsperiode gestalte geven aan zijn gelaagde opdracht. Een opdracht die er onder meer op is gericht de transitievraagstukken van vandaag op basis van architectuur, design, digitale cultuur en de huidige crossovers zichtbaar te maken en van een kritische context te voorzien.

Aan de hand van een terugblik verschaft dit beleidsplan inzicht in de lessen die het instituut uit zijn korte geschiedenis heeft getrokken. En vervolgens geeft het aan hoe inzichten en ervaringen bijdragen aan een nader aangescherpt en geconcretiseerd programma voor de komende jaren.

Creativiteit als noodzaak 2013

In 2012 bracht de Raad voor Cultuur een positief advies uit over het beleidsplan Creativiteit als Noodzaak, het oprichtingsdocument van het Nieuwe Instituut. Voorwaarde was wel dat de instelling in 2013 een aanvullend plan zou presenteren. Die aanvulling is met instemming ontvangen. Een uitgebreide samenvatting is nu te downloaden in PDF-formaat.

In het document geeft directeur Guus Beumer inzicht in de inhoudelijke ambities van het Nieuwe Instituut die in drie meerjarige programmalijnen rond de grote thema's materie (De Dingen en De Materialen), ruimte (Landschap en Interieur) en tijd (onderwerpen die door het lopende kalenderjaar worden ingegeven) worden ontwikkeld. Ze vormen het fundament voor een integraal programma, waarin architectuur, design en digitale cultuur en multidisciplinaire projecten een plaats hebben.

Fusie 2013

Nieuwe Instituut is ontstaan op 1 januari 2013 uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur. Aanleiding voor de fusie was de kamerbrief Meer dan kwaliteit: een nieuwe visie op cultuurbeleid van Halbe Zijlstra van 10 juni 2011. Het onderbrengen van de verschillende ontwerpdisciplines in één instelling sloot in de visie van de staatssecretaris aan op de groeiende onderlinge beïnvloeding van de werkvelden in deze sector.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.