Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Agentschap voor Architectuur, Design en Digitale Cultuur

home

Presentaties

De internationale biënnale heeft in de architectuur een lange geschiedenis. Dat geldt in mindere mate voor design en digitale cultuur. Van oudsher worden architectuurbiënnales als die in Venetië gezien als uithangborden van nationaal prestige. Vooral de landenpaviljoens, waarin elke deelnemer onder eigen regie een beeld geeft van de actuele architectuur in het land, bevestigen dat imago. Deze statelijke presentaties behoren tot het geijkte instrumentarium van de culturele diplomatie, en sinds 2013 is het Nieuwe Instituut verantwoordelijk voor de Nederlandse inzendingen.

Have we met? Humans and Non-humans on Common Ground. Foto: Cristiano Corte

Waar mogelijk en relevant heeft het Nieuwe Instituut afgelopen jaren ook Nederlandse ontwerpers op een internationaal designpodium gepresenteerd, zoals in Londen, Istanbul en Milaan. In deze laatste stad werd in 2019 de Triennale nieuw leven ingeblazen en verzorgde Het Nieuwe Instituut de Nederlandse inzending.

Aanvankelijk waren er statelijke presentaties bij drie architectuurbiënnales: die van Venetië, São Paulo en Shenzhen. Inmiddels hebben zowel Sao Paulo als Shenzhen een ander model gekozen, waarin geen plaats meer is voor nationale paviljoens. In die steden onderzoekt het Nieuwe Instituut per editie naar mogelijkheden om duurzame vormen van samenwerking te ontwikkelen op basis van kennisuitwisseling en netwerkvorming.

Actueel

Until 22 april 2023

Droog30

Droog30

Nieuwe Instituut organiseert van 18 t/m 23 april 2023 tijdens designbeurs Salone del Mobile in Milaan samen met Triennale Milano een installatie rond Droog, een van de meest spraakmakende designlabels uit Nederland.

La Biennale di Venezia

La Triennale di Milano

Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture

Architectuurbiennale Sao Paolo

Istanbul Design Biennale

51 Sprints (2016)

Salone del Mobile

Internationaal filmfestival Cannes