Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

New Store

Home

Stel je voor: een winkel de winkel die het milieu niet belast, maar juist bijdraagt aan het behoud ervan. Met New Store heroverweegt Nieuwe Instituut het begrip ‘product’ en onderzoeken we alternatieve manieren van uitwisseling. Na twee pop-up filialen, de eerste tijdens Dutch Design Week 2023 en een tweede tijdens Milan Design Week 2024, opent de derde pop-up in de foyer van het Nieuwe Instituut in december 2024.

New Store pop-up 3.0

Na eerdere edities die zich richtten op nieuwe vormen van uitwisseling (New Store pop-up 1.0) en op een vernieuwd waardesysteem (New Store pop-up 2.0), opent nu de New Store pop-up 3.0 haar deuren in de foyer van het Nieuwe Instituut. Kijk rond in de winkel voor een breed aanbod producten, allemaal voortgekomen uit samenwerkingen met lokale ontwerpers.

New Store tijdens Milan Design Week, 2024. Foto: Cristiano Corte

New Store streeft ernaar uiteindelijk volledig regeneratief te zijn. Hoewel dit nu nog niet lukt, fungeren deze pop-ups als testlocaties waar ideeën en voorstellen van ontwerpers in de praktijk gebracht worden. Samen met externe partners verkent deze derde pop-up wat het betekent om op een volledig regeneratieve manier te ontwerpen, produceren en kopen.

In New Store pop-up 3.0 vind je onder andere Seawood van Blueblocks, Reef van Urban Reef, Eggshell Ceramic van Atelier LVDW, Loop Earthrise van Loop Biotech, Woolfiller van Heleen Klopper, Oyster Heaven en de Duckweed Tile van Flip the City. Deze pop-up blijft minstens een jaar in het Nieuwe Instituut en ontwikkelt zich daarna geleidelijk tot een permanente winkel. Gedurende het jaar wordt de collectie uitgebreid met nieuwe producten en onderzoek.

Eerdere New Store pop-ups

Over New Store

Met het meerjarige project New Store onderzoekt het Nieuwe Instituut, in samenwerking met de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) en The Seeking State hoe retail op termijn positief zou kunnen bijdragen aan ecologische en maatschappelijke processen. De ‘niet-extractieve’ manier van werken, die geen waarde onttrekt, uitbuit of uitput, is nog maar een eerste stap in een langer traject. De gehele route naar regeneratie loopt van de huidige fase van uitbuiting via herstel en behoud naar uiteindelijk verbetering. Het is de ambitie van New Store om naar die verbetering toe te werken door regeneratief ontwerp en regeneratieve retail uit te proberen en in praktijk te brengen. Hoe kan dat eruit zien? Nieuwe Instituut roept ontwerpers en makers op om mee te denken in het anders vormgeven van producten, winkels en uitwisseling.

In de ontwikkeling van het project New Store is er samengewerkt met de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR), The Seeking State, New Order of Fashion, Residency for the People, Temporiuso, Ferrari Fashion School, BlueCity, Central Saint Martins van de University of Arts London, evenals uiteenlopende individuele onderzoekers en ontwerpers.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.