Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Internationaal Bezoekersprogramma

Home

2021

Ieder jaar bezoeken tientallen internationale professionals uit de disciplines architectuur, design, mode en digitale cultuur naar Nederland op uitnodiging van Het Nieuwe Instituut, om kennis te maken met de werkwijze van het Nederlandse (multidisciplinaire) ontwerpveld. Zij doen dit in het kader van het Internationaal Bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut. Dit programma stimuleert de internationale dialoog, culturele uitwisseling, marktverruiming en uitbreiding van het internationale netwerk.

Dit jaar heeft door de Covid-19-pandemie en de daarmee verbonden restricties voor internationaal reisverkeer een deel van de bezoeken digitaal plaatsgevonden. Op deze pagina lees je welke internationale gasten Het Nieuwe Instituut in 2021, zowel fysiek als digitaal, heeft verwelkomd:

Godofredo Pereira (CL), Pedro Alonso (CL), Emily Martin (VS) (januari 2020)

In het kader van het onderzoeks- en tentoonstellingsproject Lithium nodigde Het Nieuwe Instituut architecten en onderzoekers Godofredo Pereira en Pedro Alonso en antropoloog Emily Martin uit voor een rol in een reeks online programma's rond het mineraal lithium en hoe het zich verhoudt tot vormen van burn-out op planetaire, menselijke en technologische schaal. De bijeenkomsten werden georganiseerd in de context van Thursday Night Live! Vanwege de geldende coronamaatregelen van dat moment werden deze TNL!-activiteiten gestreamd.

Lees meer

Jason Wee (VS), Astria Suparak (VS) (januari 2020)

Festival, tentoonstelling en multidisciplinair on- en offline platform Other Futures kon dankzij een bijdrage via de Open Call voor bezoekersprogramma's een interview laten monteren en publiceren waarin artistiek leider Brigitte van der Sande met kunstenaar Jason Wee in gesprek gaat over zijn installatie Masterplan.

Lees meer

For The Record. Photo: Renato Cruz Santos.

Valencia James (Volumetric Performance Toolbox) (BB), Archivo Auxiliar (MX), Jason King (VS), GLOR1A (VK) en Alpha Rats (JP) (mei 2021)

In samenwerking met Rewire Festival presenteerde Het Nieuwe Instituut _For the Record: In Another Setting_. In dit evenement worden ontwerptactieken voor collectieve muziekervaringen in en na de pandemie besproken. De bijdragen van Alpha Rats (JP), Archivo Auxiliar (MX), GLOR1A (VK), Volumetric Performance Toolkit (VS) en Jason King (VS) werden mogelijk gemaakt met ondersteuning vanuit het Internationale Bezoekersprogramma.

Lees meer

Still from Iceberg [...] by Sreya.

Vasco Mendes, Maria Reis, Sara Graça, Sreya (PT) (juli 2021)

Het Nieuwe Instituut was op 23 en 24 juli 2021 onderdeel van de Porto Design Biennale 2021 (PDB'21) met het tweedaagse workshop- en lezingenprogramma _For the Record: The Politics of Design in Music Video_. Tijdens het publieksevenement op de eerste dag werden kunstenaars, ontwerpers, filmmakers en het publiek uitgenodigd om te reflecteren op recente muziekvideo's van de Portugese kunstenaars Vasco Mendes (regisseur van muziekvideo's en films), Maria Reis (kunstenaar en muzikant) en Sara Graça (kunstenaar en ontwerper) van Cafetra Records, en Sreya (kunstenaar en muzikant). Op de tweede dag werd een workshop georganiseerd met een aantal ontwerpers en kunstenaars uit Nederland.

Lees meer

Over The Rainbow. Foto met dank aan Athi-Patra Ruga

Athi-Patra Ruga (september/oktober, 2021)

Tijdens Afrovibes Festival 2021 presenteerde Athi-Patra Ruga online zijn nieuwe video performance Over The Rainbow op verschillende locaties. Voor zowel fysieke bezoekers als via livestreams was zijn werk te zien in het Compagnietheater en De Balie in Amsterdam, en in Rotterdam in het Theater Zuidplein en twee keer in De Kunsthal. Tijdens een aantal van deze presentaties ging Athi-Patra Ruga online in gesprek met publiek en kunstenaars.

Lees meer

Matthew Needham at Dutch Design Week. Photo: New Order of Fashion.

New Order of Fashion, Matthew Needham (UK) (oktober 2021)

Tijdens de Dutch Design Week nodigde de organisatie New Order of Fashion (NOoF) ontwerper Matthew Needham uit voor een verdiepende NOoF Talk en om hem als mentor een nieuwe lichting NOoF-talents in het NOoF LAB te laten inspireren. Stichting New Order of Fashion heeft recentelijk nauw samengewerkt met Matthew voor onder andere de Long Live Fashion expositie in het Textielmuseum, dat van 25 september 2021 tot en met 27 maart 2022 te zien was.

Lees meer

Marcelo Leslabay, Sofía Rodríguez Bernis, Jesse Naylor, María Jesús del Blanco, Valérie Bergeron, Elena Cañas Ochoa, Silvia Flórez Duarte (ES), Shahrazad Ameur, Annelies Thoelen, Evelien Bracke, Elien Haentjes, Giovanna Massoni, Cecilia Rigaux (BE), Deniz Ova (TR) (oktober 2021)

Tijdens de Dutch Design Week in 2021 organiseerde het Nieuwe Instituut in samenwerking met Dutch Culture, De Nederlandse Ambassade in Brussel en de Spaanse Ambassade in Madrid, een programma dat aansloot bij het bezoek aan Eindhoven van een internationale delegatie uit Spanje, België en Turkije. Er werd kennisgemaakt met het Design Museum Den Bosch, het Textielmuseum in Tilburg, het Nieuwe Instituut en het nieuwe Depot van het Boijmans Museum werd bezocht. Tevens werden er atelierbezoeken in Rotterdam afgelegd bij Studio Makkink & Bey, Studio Wieki Somers, Morph.love collectief en Sabine Marcelis.

Sean Cole (VS) (november 2021)

Sean Cole is een Amerikaanse journalist, dichter en maker van de gerenommeerde This American Life podcastserie. In 2021 is hij door het Podcastnetwerk, dat zich als stichting inzet om de podcastcultuur in Nederland te bevorderen, uitgenodigd voor een keynote over de vervoerende kracht van audio op de openingsavond van het jaarlijkse Podcastfestival in Groningen. Daarnaast verzorgde hij bij de aangesloten conferentie in Amsterdam een masterclass in het interviewen van mensen die iets te verbergen hebben. De keynote in Groningen is als podcast terug te luisteren op de feed van het Podcastfestival 2021.

Luister hier

Katerina Gregos during the opening of the Modern Love exhibition. Photo: IMPAKT festival.

Katerina Gregos (GR) (november 2021)

Katerina Gregos is een Griekse curator, docent en schrijver die momenteel in Brussel woont. Sinds 2021 is ze artistiek directeur van het National Museum of Contemporary Art (EMST) in Athene. In haar werk als curator legt ze zich toe op de relatie tussen kunst, de maatschappij en politiek, met in het bijzonder vraagstukken omtrent democratie, mensenrechten, de economie, crisis en veranderende wereldwijde productieketens.

Lees meer

Raphaël Bastide at Creative Coding Festival. Photo courtesy of Creative Coding Festival.

Raphael Bastide (FR), Rifke Sadlier (UK), Ambika Joshi (IN) (november 2021)

Creative Coding Utrecht, een platform ter stimulering van digitale creativiteit en coderen als kunstvorm, organiseerde in samenwerking met ontwerper Vera van de Seyp een tweedaags Symposium rondom Creative Coding. Het hybride event bestond uit workshops, interviews, demo's en artists talks en vond plaats in November 2021 in het Veem Theater in Amsterdam.

Lees meer

Alejandra Celedón Förster

Alejandra Celedón Förster (CH) (november 2021)

In november bezocht architect en curator Alejandra Celedón Förster Rotterdam gedurende meerdere dagen. Ze ontmoette verschillende partijen die betrokken zijn bij architectuur in Rotterdam, evenals bij de TU Delft en de onderzoeksafdeling van het Nieuwe Instituut. Ze bezocht het Boijmans Depot, Panorama Mesdag, het Kunstmuseum en de collectie en tentoonstellingen bij het Nieuwe Instituut.

Lees meer

Amina Hassen, Joseph Henry, Pooja Agrawal (november 2021)

Op 26 november 2021 organiseerde Stichting NDSM samen met Pakhuis de Zwijger een online discussie over inclusief stadsontwerp met internationale gasten Amina Hassen van Blackspace Collective en Joseph Henry en Pooja Agrawal van Sound Advice.

Lees meer

Eeva-Liisa Pelkonen in gesprek met Dirk van den Heuvel tijdens het seminar in het Nieuwe Instituut.

Jaap Bakema Study Centre — Eeva Liisa Pelkonen (december 2021)

In december 2021 nodigde het Jaap Bakema Study Centre Eeva-Liisa Pelkonen uit in Het Nieuwe Instituut. Zij gaf een publieke lezing over nieuwe ontwikkelingen in tentoonstellingen. Het programma ging gepaard met presentaties van de lopende projecten van twee TACK promovendi bij Het Nieuwe Instituut onder begeleiding van Dirk van den Heuvel (Het Nieuwe Instituut en TU Delft).

Lees meer

Collecting Otherwise (digitaal bezoek)

Voor het onderzoeksproject Collecting Otherwise van Het Nieuwe Instituut werd vanuit het Internationaal bezoekersprogramma de bijdrage van Renan Laru-An (PH), Jos Boys (UK), Isola Tong (PH), Alfred Marasigan (PH),Czar Kristoff (PH) en Robin Hartanto (ID) ondersteund.  Collecting Otherwise, dat startte in 2020, is één van de onderzoeksprojecten die Het Nieuwe Instituut ontwikkelt in het kader van het initiatief Rethinking the Collection, binnen het raamwerk van Architectuur Dichterbij. Collecting Otherwise stelt voor om de collectie en de praktijk van het verzamelen en archiveren te lezen vanuit een perspectief dat aansluit bij de huidige maatschappelijke veranderingen. 

Lees meer

Fragment uit een zine van Autonomy Lab.

Autonomy Lab (fysiek/digitaal, heel 2021)

Voor het onderzoeksproject Autonomy Lab van de Willem de Kooning Academie werd er gedurende heel 2021 op afstand samengewerkt met een groot aantal collectieven uit verschillende delen van de wereld: Display / Distribute (Hong Kong), SMRC 8a (Social Movement Resource Center) (Hong Kong), BananSkolen / Banana School (Denemarken), Amigas Collective (Colombia), Bureau of Care (Griekenland), Arahmaiani (Indonesië) en Constant VZW (Brussel).

Lees meer

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.