Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Internationaal Bezoekersprogramma

Home

2020

Ieder bezoeken tientallen internationale professionals uit de disciplines architectuur, design, mode en digitale cultuur naar Nederland op uitnodiging van Het Nieuwe Instituut, om kennis te maken met de werkwijze van het Nederlandse (multidisciplinaire) ontwerpveld. Zij doen dit in het kader van het Internationaal Bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut. Dit programma stimuleert de internationale dialoog, culturele uitwisseling, marktverruiming en uitbreiding van het internationale netwerk.

Dit jaar heeft door de Covid-19-pandemie en de daarmee verbonden restricties voor internationaal reisverkeer een deel van de bezoeken digitaal plaatsgevonden. Op deze pagina lees je welke internationale gasten Het Nieuwe Instituut in 2020, zowel fysiek als digitaal, heeft verwelkomd:

Angela Chan (UK)

januari 2020

Angela Chan

Angela Chan, oprichter van online platform Worm: art+ecology, bezoekt Nederland op uitnodiging van MAMA via de Open Call van het Internationaal Bezoekersprogramma.

lees meer

Motovila (SI)

januari 2020

International Visitors Programme Motovila, 2020.

Van 19 tot en met 23 januari bezochten 12 professionals uit de culturele en creatieve sector in Slovenië Nederland. Het bezoek werd georganiseerd door Het Nieuwe Instituut in samenwerking met Motovila, Centre for the Promotion of Cooperation in the Cultural and Creative Sectors en DutchCulture.

lees meer

Carlos Nazareno (PH)

februari 2020

Carlos Nazareno

Carlos Nazareno, specialist interactieve media en digitaal kunstenaar, bezocht Het Nieuwe Instituut in februari 2020 voor een Expert Meeting en een bezoek aan de archieven van Het Nieuwe Instituut. Het bezoek kwam tot stand in samenwerking met XPUB, het experimental publishing programma van het Piet Zwart Instituut.

lees meer

Sofiane Si Merabet (MA) en Nouha Ben Yebdri (AE)

januari / februari 2020

Nouha Ben Yebdri and Sofiane Si Merabet

Sofiane Si Merabet en Nouha Ben Yebdri bezochten Nederland van 31 januari tot 10 februari 2020, via de Open Call van het Internationaal Bezoekersprogramma, als onderdeel van het curatorenteam van media- en digitale kunstfestival New Radicalism.

lees meer

Anja Kanngieser  (AU)

februari 2020

Anja Kanngieser

Geluidskunstenaar en politiek geograaf Anja Kanngieser bezocht Nederland van 19 tot 26 februari 2020, op uitnodiging van Sonic Acts via de Open Call van het Internationaal Bezoekersprogramma. Tijdens het festival gaf Kanngieser de lezing Listening to Ecocide, onderdeel van de conferentie _Magical Thinking: Towards a Future Worth Living _op 22 februari.

lees meer

Tega Brain (AU)

september 2020

Tega Brain

Tega Brain, assistent professor Integrated Digital Media aan de New York University, gaf op 25 september een online talk tijdens het Fiber Festival. Op 30 oktober gaf Brain een talk die onderdeel was van de Vertical Atlas - world.orbit workshopreeks, georganiseerd door Het Nieuwe Instituut.

Siona Houthuys (BE) en Josh Rivers (UK)

september 2020

Josh Rivers en Siona Houthuys (photo Sanne Delcroix)

Siona Houthuys en Josh Rivers waren via de open call van het Internationale Bezoekersprogramma te gast op het Podcastfestival 2020. Op 18 september gaf Siona Houthuys een workshop over stemgebruik en op 19 september presenteerde Josh Rivers een liveshow van zijn podcast Busy Being Black.

Julia Watson (UK)

oktober 2020

Julia Watson

Julia Watson, antropoloog, milieuactivist en landschapsontwerper, was via de Open Call van het Internationaal Bezoekersprogramma onderdeel van Impakt Festival 2020. Ze droeg onder andere bij aan het panelgesrprek Whole Earth Revision en ging in gesprek met schrijver en mediatheoreticus Douglas Ruskkoff over naar nieuwe boek, LO-TEK: Design by Radical Indigenism.

Vertical Atlas

oktober / november 2020

In oktober en november 2020 vond een online workshopserie plaats binnen het onderzoeksproject Vertical Atlas - world.orbit, over kritische omgang met satellietdata. De serie werd ondersteund door het Internationaal Bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut, dat onder andere de bijdgragen van Andrei Bocin Dumitriu, Lukáš Likavčan (CZ), John Palmesino (IT) mogelijk maakte.

Mitch Paone (US)

november 2020

Mitch Paone

Het Wim Crouwel Instituut organiseerde op 26 november 2020 de online bijeenkomst _It's all graphic 8: Craft 2.0, new imagination of the (graphic) design practice_. Met verschillende sprekers werd tijdens de avond een fenomeen onderzocht dat steeds vaker voorkomt onder grafisch ontwerpers: naast traditionele ontwerpvaardigheden gaat men op zoek naar andere, unieke vaardigheden. De bijdrage Mitch Paone werd gerealiseerd via de Open Call van het Internationaal Bezoekersprogramma. Mitch Paone is jazzpianist en daarnaast leidt hij de succesvolle ontwerpstudio DIA (New York/Basel) en geeft les aan de Haute école d'art et de design Genève (HEAD). Zijn (letter)ontwerpen zijn kinetisch en dynamisch en overstijgen daarmee de getreden paden. De invloed van jazz is duidelijk zichtbaar in zijn creaties.

Justen Leroy (US)

december 2020

Voor het Thursday Night Live! programma van 3 december 2020 is Het Nieuwe Instituut een samenwerking aangegaan met OSCAM. Shaquille Joy (OSCAM) besprak het kunstwerk BLKNWS met Lee Stuart (Brand Director van Patta) en Justen LeRoy (Creative Director van BLKNWS). Het gesprek gaat onder andere over Zwarte narratieven, de rol van muziek in de representatie van identiteit en over het werken in en met de eigen lokale community. Het programma werd ondersteund door het Internationaal Bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut.

Christian Benimana (RW) en Ken Lum (VS)

december 2020

Op 8 december vond_ NDSM-werf presents:__ (Un)monumenting _plaats. Het online event ging in op het huidige mondiale gesprek over monumenten - wie is er aanwezig en zichtbaar in de openbare ruimte: waarom, en wie bepaalt dit? Ken Lum (VS), co-founder Monument Lab, en Christian Benimana (RW), co-founder African Design Centre, deelden tijdens de avond hun visie op de monumenten van de toekomst zetten uiteen hoe zij hun ideeën in de praktijk brengen.

The Coming South

december 2020

In december 2020 vond het driedaagse online symposium _The Coming South: Struggles, Epistemologies, Solidarity_ plaats. Onderwper van het symposium was de toenemende tweedelingen die de polarisatie en hiërarchie in stand houden die de Global North / Global South wereldorde rechtvaardigen. Het symposium werd ondersteund door het Internationaal Bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut, dat onder andere de bijdgragen van Kevin Ochieng Okoth (UK), Tings Chak (CH)/(BR), Paolo Tavares (BR)/(EC), Athena Athanasiou (GR) en Vijay Prashad (IN) mogelijk maakte.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.