De Nieuwe Academie
Rotterdam kan gezien worden als een archief van kennis waarvan slechts een klein deel zichtbaar is en gebruikt wordt. Er is echter veel meer kennis aanwezig die kan bijdragen aan een stad die beter functioneert voor, en nauwer verbonden is met ál haar inwoners. De Nieuwe Academie, een initiatief van het Nieuwe Instituut en Rosi Braidotti, maakt deze waardevolle kennis zichtbaar zodat deze een rol kan spelen bij het ontwerpen aan de transitie van Rotterdam naar een duurzame en inclusieve samenleving.
Nieuwe Instituut bouwt met De Nieuwe Academie voort op het Neuhaus project dat het in 2019 organiseerde, waarmee het al een tijdelijke academie voor meer-dan-menselijke kennis oprichtte. Ook nu is het doel om de in onze maatschappij heersende denkwijzen, waarbij de Westerse mens doorgaans centraal staat, kritisch tegen het licht te houden – evenals hoe die manier van denken de afgelopen eeuwen in architectuur, stedenbouw en de rest van het ontwerpveld leidend is geweest. Het is een vraagstuk dat ontwerpers al langer bezighoudt: door de ecologische en sociale crises waar we wereldwijd mee te maken hebben, moeten we op zoek naar alternatieven voor samenleven, bouwen, wonen en consumeren die niet ten koste gaan van de ander of de omgeving.

Team X meeting in Bonnieux, 1977. Foto: Peter Smithson. Collectie Het Nieuwe Instituut, Smithson, A (Alison) & P.D. (Peter Denham), Archiefdeel Team 10, TTEN f16-2
Voor deze uitdaging gaat het instituut een samenwerking aan met filosoof Rosi Braidotti. Haar post-human visie, waarin zij technologie, ecologie en sociaaleconomische factoren met elkaar verbindt, wordt in De Nieuwe Academie toegepast op stedelijke ontwikkeling van Rotterdam. Volgens Braidotti vragen de grotestadsuitdagingen van vandaag om kennis die verder reikt dan onszelf. Zij vat kennis op in brede zin: de niet-menselijke kennis van technologie, planten, insecten, bacteriën en virussen bijvoorbeeld, maar ook menselijke kennis die doorgaans over het hoofd wordt gezien, zoals alledaagse kennis over het gebruik van de stad.
De Nieuwe Academie richt zich op het verzamelen en delen van deze veelzijdigheid van kennis in een Atlas of Knowledge. Door onderzoeken, gesprekken en workshops met ontwerpers, onderzoekers en bewoners te bundelen ontstaat een beeld van Rotterdam als kennisstad -- en het laat tegelijkertijd zien hoe deze kennis bijdraagt aan verduurzaming, inclusiviteit en andere ruimtelijke en maatschappelijke uitdagingen waar de stad, mede in relatie tot de haven, voor staat.
Het uiteindelijke doel is om een permanente plek te creëren waar specifiek in de stad aanwezige kennis wordt verzameld en gedeeld, om gebruikt te worden bij het ontwerpen van een meerstemmige stad.
De Nieuwe Academie ontwikkelt zich de komende maanden verder met verschillende publieke activiteiten, beginnend met de boeklancering op 20 mei 2022 van Braidotti's nieuwste boek Posthuman feminism.
Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Ellen Zoete (e.zoete@hetnieuweinstituut.nl); projectleider van De Nieuwe Academie.

Rosi Braidotti. Foto: Aad Hoogendoorn
Wie is Rosi Braidotti?
Rosi Braidotti is filosoof en Universiteitshoogleraar emerita van de Universiteit Utrecht. Ze is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ontving in 2021-22 de Humboldt Forschungspreis. Belangrijke boekpublicaties zijn The Posthuman, Posthuman Knowledge; Posthuman Feminism; Nomadic Subjects and Nomadic Theory. Haar werk is vertaald in meer dan twintig talen. Ze heeft wereldwijd samengewerkt met kunstmusea en designinstellingen. Haar filosofische ideeën zijn een inspiratie gebleken voor kunstenaars en curatoren, meest recentelijk voor de Biënnale in Venetië in 2022. Zij geeft samen met het team van het Nieuwe Instituut vorm aan De Nieuwe Academie en brengt de verschillende projecten van ontwerpers, onderzoekers en bewoners samen in de Atlas of Knowledge voor Rotterdam.