Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Nieuwe Academie

Home

De 'testing ground' als methode

De stad Rotterdam en haar haven staan voor grote maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, maatschappelijke onrechtvaardigheid, populisme, racisme, vreemdelingenhaat en ongelijke toegang tot technologische innovaties en duurzame oplossingen. Tegelijkertijd is de stad ook een centrum van activiteiten, waaronder architectuur, digitale cultuur, muziek en design. Rotterdam is daarmee een perfecte testing ground of proeftuin voor nieuwe benaderingen voor het ontwerpen van maatschappelijke en ruimtelijke veranderingen in een tijd van urgente klimaatproblemen.

Elisa Yvelin, 'Conference of the Lichens', performance tijdens het openingssymposium van Neuhaus op 18 mei 2019. Foto: Michele van Vliet

De transitie testen

Om de bewoners van Rotterdam te betrekken bij de transitie naar een meer duurzame en inclusieve toekomst, spelen twee factoren een grote rol. De eerste is dat Rotterdam kunnen herkenbaar moet zijn als een plek waar meerdere vormen van kennis op een verspreide manier worden geproduceerd. De inwoners van Rotterdam moeten zichzelf kunnen zien als essentiële spil in de stad, en als makers van deze kennis. De tweede is om de rijkdom van deze niet-erkende kennis mee te nemen in de collectieve transitie naar een duurzame stad voor én door de mensen. Dit door burgers aangestuurde klimaatactivisme is erop gericht om de stad CO2-vrij te maken, in overeenstemming met de doelstellingen voor klimaatduurzaamheid en het New European Bauhaus-project. De transitie brengt de toekomst van de haven en de stad dichter bij elkaar dan nu het geval is.

Tools ontwikkelen

De Nieuwe Academie bouwt aan een gemeenschap van makers van kennis in Rotterdam en ontwikkelt de tools om het delen van kennis, creativiteit, verbeeldingskracht en toepassingen in de stad te bevorderen. Het project wordt stap voor stap opgebouwd, beginnend met het identificeren van organisaties en gemeenschappen die actief kennis produceren in de stad. Samen met hen verzamelen, bevragen, delen en operationaliseren we lokaal gewortelde processen van kennisvorming en -uitwisseling. Tijdens deze stappen zorgen we ervoor dat we posthumane en meer-dan-menselijke actoren, deelnemers en perspectieven betrekken en hun belangrijke rol onderkennen. Deze perspectieven omvatten organische materie, materiële elementen en de alomtegenwoordige technologische systemen die de grondslag van de stad vormen. Deze inzichten zullen in de praktijk worden getest met partners en de betrokken gemeenschappen, als prototypes van scenario’s voor een duurzame toekomst.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.