Nieuwe Instituut als erfgoedinstelling
In al onze activiteiten op het gebied van erfgoed staat het publiek centraal, of je nu als toeschouwer, gebruiker of deelnemer betrokken bent. We organiseren een publieksprogramma rond erfgoed, we bouwen online platforms om de collectie toegankelijk te maken, en we realiseren onze programma's bij voorkeur binnen samenwerkingsverbanden.
Het instituut beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, maar we zetten ons ook in voor het behoud van ontwerparchieven die niet bij een culturele instelling zijn ondergebracht, zoals design- en digitale cultuur archieven, en archieven van tuin- en landschapsontwerpers. We doen dat in samenwerking met verschillende betrokkenen, vanuit een gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid voor erfgoedbeheer.
We beschouwen een archief niet als een waardevaste verzameling documenten, maar als een verzameling die zich in de tijd gevormd heeft en waarvan de betekenis aan verandering onderhevig is. Door te reflecteren op het eigen archief en het verzamelbeleid, en door ons rekenschap te geven van de eigen beperkte blik, worden hiaten zichtbaar en kunnen we nieuwe verhalen vertellen die eerder onderbelicht zijn gebleven.
Het erfgoedprogramma omvat verschillende vaste onderdelen en tijdelijke projecten die samen onze visie op erfgoed tot uitdrukking brengen.
De Rijkscollectie
De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw bevat zo'n 700 archieven van Nederlandse ontwerpers vanaf 1850. Naast museale tekeningen bevatten ze schetsen en werktekeningen, correspondentie, foto's, maquettes, affiches en knipsels. Nieuwe Instituut draagt zorg voor het verzamelen, beheren, ontsluiten, onderzoeken en beschikbaar stellen van deze collectie aan het publiek, in het Research Centre, online en via tentoonstellingen en publieksactiviteiten.
➝ Lees meer over de RijkscollectieZoekportaal
Het online zoekportaal geeft bezoekers toegang tot een van de grootste architectuurcollecties ter wereld. De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw bevat 1,4 miljoen tekeningen, 300.000 foto’s, 2.500 maquettes en 70.000 boeken en tijdschriften die samen de geschiedenis van de Nederlandse bouwkunst en stedenbouw documenteren.
➝ Ga naar het zoekportaalResearch Centre
Het Research Centre is een ruimte waar onderzoek, ontmoeting, inspiratie, samenwerking en uitwisseling van kennis centraal staan. Met zo’n 3000 (inter)nationale onderzoekers per jaar is het bij uitstek een plek waar nieuwe kennis ontstaat. Bezoekers kunnen er archiefstukken raadplegen, maar ook boeken en tijdschriften lezen over kunst, architectuur, stedenbouw en design. Daarnaast zijn er vaak kleine thematische presentaties te zien van stukken uit de (bibliotheek)collectie. Bezoekers zijn er van harte welkom om elkaar te ontmoeten, bij te praten en samen te werken.
➝ Bezoek het Research CentreHuis Sonneveld
Museumwoning Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De villa aan de rand van het Museumpark is begin jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. Huis Sonneveld laat zien hoe een vooraanstaande Rotterdamse familie het Modernisme omarmde, en hoe die keuze hun dagelijkse leefomgeving kleurde.
➝ Lees meer over Huis SonneveldJaap Bakema Study Centre
Het Jaap Bakema Study Centre is een samenwerking tussen het Nieuwe Instituut en de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het initieert onderzoeksprojecten gericht op het openen van de Rijkscollectie, die resulteren in tentoonstellingen, publicaties en publieksevenementen, vaak binnen internationale netwerken. Het Jaap Bakema Study Centre combineert actuele sociale kwesties met historisch-theoretisch onderzoek op het gebied van ontwerp, cultuur en samenleving.
➝ Lees meer over het Jaap Bakema Study CentreArchitectuur Dichterbij
Dit zesjarig programma van het Nieuwe Instituut is gericht op het vergroten van de zichtbaarheid en het duurzaam toegankelijk maken van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Het programma is mogelijk gemaakt door een éénmalige investering van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De opgedane kennis en gerealiseerde producten worden gedeeld met de erfgoedsector en toegepast in de eigen organisatie.
➝ Lees meer over Architectuur DichterbijNetwerk Archieven Design en Digitale Cultuur
Het NADD is een samenwerkingsverband van erfgoedinstellingen, kennis-en onderzoeksinstellingen en individuele archiefhouders, gericht op behoud van het Nederlands ontwerperfgoed. Wat kunnen we leren door deze domeinen te archiveren via gedecentraliseerde structuren?
➝ Lees meer over het NADD en onze partnersCollecting Otherwise
Met het onderzoeksproject Collecting Otherwise kijken we naar de Rijkscollectie en de praktijk van het verzamelen en archiveren vanuit een perspectief dat aansluit bij de huidige maatschappelijke veranderingen. Zo onderzochten we intersectioneel feministische, queer ruimtelijke praktijken en de relatie tussen de architectuurcollectie en de koloniale geschiedenis. Dit jaar richten we ons op het ontwikkelen van nieuwe manieren om erfgoed te verwerven, te classificeren en te presenteren.
➝ Lees meer over Collecting OtherwiseGeheugen van het ontworpen landschap
Met het programma Geheugen van het ontworpen landschap werken we aan een toekomstbestendig perspectief op de archivering van tuin- en landschapsontwerp. Aanleiding is het ontbreken van een duidelijke bewaarplaats voor de archieven die de geschiedenis ervan documenteren. Hoe bewaren we dat materiaal en hoe houden we het toegankelijk?
➝ Lees meer over Geheugen van het ontworpen landschap