Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur

Home

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) is een groeiend samenwerkingsverband van erfgoedinstellingen, kennis-en onderzoeksinstellingen en individuele archiefhouders. Ruim 70 partners, waar het Nieuwe Instituut er een van is, werken samen aan duurzame oplossingen voor het behoud en de toegankelijkheid van design- en digitale cultuurarchieven.

Nieuwe instituut beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, maar we zetten ons ook in voor het behoud van ontwerparchieven die niet bij een culturele instelling zijn ondergebracht, zoals design- en digitale cultuur archieven, en archieven van tuin- en landschapsontwerpers. We doen dat in samenwerking met verschillende partners, vanuit een gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid voor erfgoedbeheer. In 2019 heeft het Ministerie van OCW het Nieuwe Instituut opdracht gegeven om het netwerk op te zetten, vanwege de al aanwezige kennis en organisatorische slagkracht. Vanuit die rol coördineert het Nieuwe Instituut alle activiteiten van NADD.

Richard Hutten, Prototype voor Handle with Care uit het archief van Richard Hutten. Vastgelegd voor Speculatief Design Archief, Nieuwe Instituut, Rotterdam 2018. Art direction: Studio Veronica Ditting. Fotografie: Tim Elkaïm.

Erfgoed veilig stellen

Ontwerp is overal om ons heen. Ontwerpers en spelers in de digitale cultuur leveren een grote bijdrage aan schoonheid, gemak en welzijn, aan de manier waarop we de wereld ervaren en aan het signaleren en oplossen van maatschappelijke vraagstukken. In deze snel veranderende tijd is het daarom essentieel om zowel terug- als vooruit te kunnen kijken naar wat eerder al is bedacht, bekritiseerd en ontworpen.

NADD wil dat het erfgoed van design en digitale cultuur veilig wordt gesteld voor de toekomst, toegankelijk wordt gemaakt voor de samenleving en vervolgens een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van deze ontwerpdisciplines. Door de kracht en kennis van erfgoedinstellingen, musea, onderwijs- en cultuurinstellingen, kennisinstituten, makers, ontwerpers, overheden en andere partners te bundelen, kan dit erfgoed beter op de kaart worden gezet.

NADD website

Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) heeft een eigen website, waar je informatie vindt over het netwerk en de partners, over events en artikelen, en waar je toegang krijgt tot een database met alle ontwerpers en makers in de archieven van de NADD-partners.

Ga naar de website van het NADD

Publiek programma

Via workshops, één-op-één-gesprekken en praktische tools zoals de How to Archive Better-handleidingen biedt NADD directe ondersteuning aan het veld en creëert het mogelijkheden om kennis uit te wisselen binnen het netwerk. We organiseren publieke activiteiten zoals symposia en tentoonstellingen als de jaarlijkse archiefdag en Seeking Shelter.

In de agenda van het Nieuwe Instituut vind je events die NADD organiseert bij het Nieuwe Instituut. Kijk voor alle events op de NADD-website.

Archief van V2. Foto: Johannes Schwartz

Ontdek het netwerk

Door hun data te delen, dragen de partners bij aan een gezamenlijk overzicht van het design- en digitale cultuurlandschap in Nederland. Zo maken we zichtbaar en bruikbaar wat anders verspreid en versnipperd zou blijven: een rijk landschap van archieven, verhalen en makers. Bekijk alle ontwerpers die in de archieven van de NADD-partners te vinden zijn op nadd.network.

Deelnemen en contact

Iedere partner brengt eigen kennis en perspectieven mee. Juist die diversiteit is de kracht van het netwerk. Of je nu als doe-het-zelf-archivaris werkt of onderdeel bent van een grote erfgoedinstelling: binnen het netwerk is er altijd iemand van wie je kunt leren of met wie je kunt samenwerken.

Wil je onderdeel worden van het netwerk of heb je vragen aan het NADD-team? Vul dan het formulier in.

NADD Nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van het NADD om op de hoogte te blijven.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.