Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

The Tool Shed: About Neighbourly Borrowing

Tijdens deze bijeenkomst openen we de Tool Shed, het berghok of schuurtje als metaforische proeftuin voor alternatieve methoden om erfgoed ‘anders’ te verwerven en toegankelijk te maken.  De avond is bedoeld om van elkaar te leren, methoden uit te wisselen, en ons begrip te vergroten van wat het verzamelen en archiveren van erfgoed betekent.

25 mei 2023 17:00 - 19:00

Foto uit het archief van Cornelis van Eesteren, Polen 1956. Collectie Nieuwe Instituut, EEST 10.1349

We bouwen voort op de vorige bijeenkomst, waarin Collecting Otherwise keek naar verschillende vormen die de Tool Shed zou kunnen aannemen, en naar een aantal gereedschappen daarin, zoals de Asteriks en de Archival Care Rider. De vraag die nu centraal staat is hoe we ervoor kunnen zorgen dat de Tool Shed niet alleen het lenen van 'buurtgenoten' faciliteert en in stand houdt, maar ook naburige verbindingen en samenwerkingsverbanden omvat.

Sprekers

Yasmin Tri Aryani (onderzoeker, illustrator en Working Group lid) deelt haar ervaringen in het organiseren van collectieve wandelingen met deelnemers in Bandung, Indonesië rond het archiefmateriaal dat onderdeel is van de Collectie van het Nieuwe Instituut. Lees meer over Mapping Collective Memories op de pagina van de Tool Shed.

Jasmin Sharif (programmamaker) werkt met Concrete Blossom, YUMNA Collective, en Boekman Foundation en brengt tools mee om publieke toegang tot onderzoek te ontwikkelen.

Taal: Engels | Locatie: Nieuwe Instituut (Online) | RSVP (Gratis)

RSVP

Dit evenement kan zowel fysiek als online bijgewoond worden. Voor het collaboratieve element van de avond maken we gebruik van een Miro bord. Voel je vrij om vooraf het evenement jouw tools en methodes toe te voegen aan deze digitale Tool Shed.

Tool Shed Workshop, Miro bord, 2023. Working Group Collecting Otherwise. Beeld met dank aan Collecting Otherwise.

De Tool Shed

Praten en onderhandelen over erfgoed en het creëren van toegang tot erfgoed moet een gezamenlijk, openbaar proces zijn. Tijdens deze derde jaargang neemt Collecting Otherwise daarom de vorm aan van de Tool Shed; een vrije ruimte en veelvormige opslagplaats waarbinnen we gezamenlijk uitproberen hoe we de tools en benaderingen die we tot nu toe hebben ontwikkeld kunnen toetsen aan de praktijk van het Nieuwe Instituut.

Collecting Otherwise

Aan de hand van de architectuurcollectie die het Nieuwe Instituut beheert onderzoekt Collecting Otherwise de mogelijkheden van een alternatieve architectuur-, erfgoed- en archiefpraktijk die aansluit bij een samenleving die voortdurend verandert.