Tijdelijk Modemuseum
Er zijn Nederlandse musea die mode in hun collectie opnemen, maar tot een nationaal modemuseum is het tot op heden nooit gekomen. Het Nieuwe Instituut onderzoekt van september 2015 tot en met mei 2016 de mogelijkheden door zichzelf gedurende acht maanden in een modemuseum te transformeren.
Op 12 februari 2016 verscheen de publicatie Fashion Data, met een essay van José Teunissen en een overzicht van duurzame ontwerpers, bedrijven en initiatieven. De publicatie is ontworpen door Rudy Guedj. De Publication Studio verzorgde een gedrukt exemplaar, dat voor 4,- euro verkrijgbaar is in Het Nieuwe Instituut. Daarnaast is _Fashion Data _ook online te lezen op ISSUU.
Fashion Data: Over het falende modesysteem en alternatieve oplossingen
Essay José Teunissen
Dit essay gaat in op het onethische en niet-duurzame functioneren van het huidige modesysteem en schetst een aantal alternatieven die onder meer door Nederlandse ontwerpers in praktijk gebracht worden.
Bedrijven en Initiatieven
Een selectie van organisaties en bedrijven die werken aan de ontwikkeling of promotie van en/of onderzoek doen naar van de waarde van mode, mode & technologie en/of mode & duurzaamheid.
Ontwerpers
Een selectie van Nederlandse ontwerpers die met de thematiek van deze publicatie te maken hebben. Deze lemmateksten zijn samengesteld door Mascha van Zijverden.
Gerelateerde projecten bij het Tijdelijk Modemuseum
Drie projecten te zien tijdens het Tijdelijk Modemuseum: Hacked, Flying Architect en Fashion Machine.
Fashion Data op ISSUU
Fashion Data is ook beschikbaar als online publicatie. Door José Teunissen en Mascha van Zijverden.