Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Premsela, Instituut voor Design en Mode (2003-2012)

Home

Publicaties

Premsela bracht diverse publicaties uit op het gebied van design en mode. Een aantal is hier verzameld.

Morf

2004 - 2013

Morf is een onafhankelijk tijdschrift voor vormgeving dat een ruime opvatting over vormgeving wil bevorderen. Het blad werd tweejaarlijks verspreid onder designstudenten en was met een oplage van 12.500 exemplaren het grootste vormgevingstijdschrift van Nederland. Elk nummer bevatte een bloemlezing van historische teksten, geselecteerde herpublicaties en speciaal voor het blad geschreven artikelen.


lees meer

Joop Istha

Marie Christine van der Sman, 2011.

Joop Istha vertelt in tekst en beeld over de productontwerper Joop Istha (Amsterdam 1933). Istha behoort tot de eerste generatie industrieel ontwerpers in Nederland, die na de Tweede Wereldoorlog massaconsumptieartikelen ontwierp waarbij vorm en functie even belangrijk zijn. 
De publicatie is verschenen onder redactie van Marie Christine van der Sman en met tekstbijdragen van Kiko Luijten en Frederike Huijgen, uitgegeven door [Z]OO producties. Het boek is de eerste publicatie van het Louis Kalff Instituut.

Ootje Oxenaar

Els Kuijpers, 2011.

In het boek _Ootje Oxenaar - Ontwerper en opdrachtgever worde_n, zijn opdrachtnemer- en opdrachtgeverschap met elkaar in verband gebracht door te kijken naar de maatschappelijke functie van het grafisch ontwerp. Daarmee is het boek ook een beknopte wordingsgeschiedenis van het grafisch ontwerpvak dat zich in Nederland vanaf de Tweede Wereldoorlog in vijftig jaar stormachtig ontwikkelde tot een primaire creatieve industrie van formaat.

Elke tijd zijn stoel

Max van Rooy, 2011.

'Als geen ander is een stoel voor en door de menselijke maat gemaakt....' De publicatie Elke tijd zijn stoel, beschrijft aan de hand van een aantal historische en spraakmakende meubelontwerpen de ideeënwereld achter dit vertrouwde alledaagse voorwerp. Stoelen die de denkbeelden van een tijdperk zichtbaar maken. Stoelen die vanwege hun vorm en/of materiaal een breukvlak markeren. De publicatie is een initiatief van Stichting Zetel en Premsela.

De stoel van Rietveld

Marijke Kuper en Lex Reitsma, 2012.

De stoel van Rietveld is een boek en een film. Kunsthistorica Marijke Kuper doet onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis, het gebruik en de receptie van deze moderne klassieker. In de documentaire van grafisch ontwerper en filmmaker Lex Reitsma reconstrueert meubelrestaurateur Jurjen Creman de eerste, verdwenen uitvoering van de stoel.

From Mad Dutch Disease to Born to Adorn

2010

Premsela nodigde in de afgelopen zeven jaar zes sprekers van buiten het designveld uit om hun visie te geven op actuele ontwikkelingen in de designwereld. Deze zes Premsela Lezingen - van Michael Rock, Werner Sewing, Ann Meskens, Józef Mrozek, Henk Oosterling en Nancy Etcoff - zijn gebundeld in een handzaam boekje.

Benno Premsela

Bert Boelaars, 2008.

Met zijn betoverende etalages voor De Bijenkorf, praktische Lotek-lamp en gedurfde katoenen tapijten is Benno Premsela bij het grote publiek bekend geraakt als markant binnenhuisarchitect en gerenommeerd vormgever van industriële producten. Zijn vele adviseurschappen op het gebied van kunst en cultuur droegen verder bij aan zijn naam als smaakmaker van de modernisering. Ook zette Premsela zich in voor de emancipatie van homoseksuele mannen en vrouwen in een tijd die er van gruwde. Dit boek schetst het bewogen leven van een gepassioneerd mens in een turbulente tijd.

Een relatie met ruimte

Friso Broeksma en Benno Premsela, 2008.

Friso Broeksma vroeg 80 personen, vrienden en bekenden van hem en Benno Premsela om hun visie op relatie en ruimte onder woorden te brengen, als aanvulling op de biografie van Bert Boelaars, die tegelijkertijd verscheen. Samen getuigen ze van een leven dat zich in de grootst mogelijke openbaarheid afspeelde. Benno Premsela had maar één geheim. Dat was dat hij geen geheimen had.

Kijk voor meer publicaties in het archief van premsela.org.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.