Geheugen van het ontworpen landschap
Geheugen van het Ontworpen Landschap werkt met concrete casestudy's rond verschillende archieven en archiefbenaderingen. Het voornaamste doel van het netwerk is de ondersteuning van het duurzaam bewaren van archieven van tuin– en landschapsarchitectuur. Casusonderzoek is essentieel voor de ontwikkeling van kennis rondom de waardering en selectie van archieven en het formuleren van bewaaroplossingen met praktische en financiële consequenties.
De cases kennen ieder een eigen schaalgrootte en inhoudelijke invalshoek, een bepaald netwerk en type archiefmateriaal. Ze behandelen zo elk specifieke aspecten van de inhoudelijke, methodologische en strategische aspecten van het archiefvraagstuk.
In het hoofdlijnenprogramma zijn de eerste vier casestudy's onderzocht: Bureau B+B, Bureau Vallen-Taken, Zuiderpark en Ruimte voor de rivier. Ze vertegenwoordigen de diversiteit van archieven die het landschap kenmerken: een nog werkend bureau met een levend archief, een opgeheven bureau met een versnipperd en verdwijnend archief, een gemeentearchief en een archief van een ruimtelijk project dat meerdere provincies omvat. Per case hebben we met een team van onafhankelijke onderzoekers gezocht naar mogelijke oplossingen voor verwerving, verzameling en ontsluiting. Dit team bestond uit Marlies Brinkhuijsen, Imke van Hellemondt, Andrea Prins en Lara Voerman.
In 2025 zullen we drie of vier nieuwe casestudy's selecteren en onderzoeken. De tijdens het hoofdlijnenprogramma 2022–2024 ontwikkelde waarderingsmethode voor tuin– en landschapsarchitectuurarchieven wordt gebruikt om een globaal inzicht te krijgen in de situatie en de waarde van een archief.