Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

New Store

Home

Piss Soap

Piss Soap upcyclet een afvalproduct dat in overvloed aanwezig is maar zelden op waarde wordt geschat. Draag bij aan een nieuwe circulaire economie door je eigen plas te doneren en ontvang een stuk zeep gemaakt van gerecyclede urine en bakolie.

Waarom in de New Store?

Het klinkt misschien vies, maar Piss Soap is veilig te gebruiken en is bovendien goed voor je huid. Met de zeep herwaarderen we ons eigen afval, in plaats van het met schoon drinkwater weg te spoelen. “Urine is door de eeuwen heen als schoonmaakmiddel gebruikt. Kunnen we er, in een wereld waarin grondstoffen onder druk staan, opnieuw gebruik van gaan maken?”

Piss Soap door Arthur Guilleminot in New Store 1.0, Dutch Design Week 2023. Foto: Jeph Francissen

Over het project

Piss Soap zet ons consumptiegedrag op losse schroeven, waaronder onze omgang met afval, hoe we vaststellen wat we “normaal” vinden en hoe we hergebruikt materiaal waarderen. Als we de meerwaarde van recycling inzien, waarbij we alles van kunststofflessen tot GFT-afval hergebruiken, waarom zouden we dan niet een stapje verder gaan? Waarom gaan we niet over tot het recyclen van het afval dat ieder mens zelf zo’n 800 tot 2000ml per dag produceert? Kun je je voorstellen dat we zulke producten zouden kopen?

Bezoekers worden uitgenodigd om hun urine bij te dragen in ruil voor een stuk Piss Soap. De zeep transformeert een universele menselijke lichaamsfunctie naar een biologisch afbreekbaar product. Goed voor jou en goed voor de planeet!

De ontwerper

Arthur Guilleminot is een zelfverklaard “ecodeviant kunstenaar en positieve excentriekeling.” Met zijn prikkelende installaties verbeeldt hij alternatieve en aangename toekomstbeelden. Over dit specifieke project zegt hij dat het zijn bedoeling was om een eeuwenoude traditie nieuw leven in te blazen: “Er wordt al honderden jaren, waaronder in de Romeinse Oudheid, plas gebruikt om zeep van te maken. Ik vroeg me af in wat voor hedendaags product ik dit ingrediënt op zo’n manier zou kunnen verwerken dat ik iets kon doen aan de onredelijke afkeer die we voelen ten aanzien van ons eigen organische vloeibare goud. Door zeep te maken hoop ik mensen bewust te maken van het gegeven dat wij onwaarschijnlijke afvalproducten in ons voordeel kunnen inzetten.”

Piss Soap door Arthur Guilleminot in New Store 1.0, Dutch Design Week 2023. Foto: Jeph Francissen

Disclaimer

Hoewel urine, die bij gezonde mensen voor 95% uit water bestaat, vrijwel steriel is, is het binnen de EU niet toegestaan om producten te verkopen waarin urine verwerkt is. Ruilen mag wel. Deze Piss Soap is onder strikte voorwaarden geproduceerd en gerijpt door ontwerper Arthur Guilleminot. Tijdens de Dutch Design Week wordt de zeep in Residency for the People uitgewisseld in het kader van het project New Store van het Nieuwe Instituut. Verkrijgbaar zo lang de voorraad strekt.

Urine is in scheikundig opzicht een oplossing die voor ruim 95% uit water bestaat en waarin - in aflopende volgorde van concentratie – zijn de volgende rest- of afvalstoffen terug te vinden: 9,3 g/l ureum; 1,87 g/l chloride; 1,17 g/l natrium; 0,750 g/l kalium; 0,670 g/l creatinine. Urine is steriel tot het moment dat het de plasbuis bereikt.

Ureum is een van de stoffen die samen de natural moisturizing factor of NMF van de huid vormen: het mechanisme waarmee de huid zichzelf hydrateert. Dit soort NMF’s bestaan uit wateroplosbare verbindingen zoals aminozuren, die zich aan water hechten. Ureum wordt in veel gezichtscrèmes en vochtinbrengende crèmes gebruikt vanwege het exfoliërende en hydraterende effect dat het heeft op de huid.

Elke 1,5 kg Piss Soap wordt in vier uur tijd gemaakt en wordt vervolgens drie maanden lang gerijpt. Het is geen eetbaar product, het ruikt niet naar plas en is niet schadelijk voor je huid. 1,5 kg Piss Soap bevat: 1 kg gebruikte bakolie, 350 gr urine, 1 kg sinaasappelschillen, 100 gr bijtende soda.

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij:

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.