New Store
From Ship to Shop
Geniet van de Vis van de Week! Bij Residency for the People staan twee schijnbaar identieke visgerechten op het menu. Beide vissen werden in Nederland gekocht. De één werd echter door lokale vissers gevangen, terwijl de ander van een verafgelegen boot komt; een product van de wereldwijde industriële visserij. Welke kies jij?
Waarom in de New Store?
We kopen vaak eten zonder te weten hoe het op ons bord belandt. Met From Ship to Shop (“Van Schip naar Winkel”) kun je een kijkje nemen in de troebele, wereldwijde handelsketen van één vis: de weg die een vis aflegt vanaf het moment dat die gevangen wordt tot aan het moment dat jij hem bij de visboer uitkiest. Wat betekent het eigenlijk om “lokaal” te eten? Lokaal gevangen vis is verser, produceert minder uitstoot bij het transport, komt de lokale economie en gemeenschap ten goede en wordt vaak op duurzamere wijze gevangen. Maar de kosten zijn vaak hoger. Ben jij bereid meer te betalen om lokaal te eten? Vind jij de lokaal gevangen optie de hogere prijs waard: ziet die er lekkerder uit en smaakt ‘ie beter?
From Ship to Shop — tijden
From Ship to Shop is gedurende heel Dutch Design Week geopend als onderdeel van de New Store. Je kunt de visgerechten alleen bestellen wanneer de keuken van Residency for the People avondmaaltijden serveert in het restaurant (17:00 – 21:00.)
Over het project
In From Ship to Shop worden we uitgedaagd om op een andere manier met ons eten om te gaan. Mensen willen steeds vaker meer weten over de herkomst en de weg die ons voedsel aflegt voordat het op ons bord belandt. Wanneer we weten waar ons eten vandaan komt kunnen wij de afweging maken om vaker lokaal verbouwd en geproduceerd voedsel te eten, met alle voordelen voor milieu, economie, gemeenschap en gezondheid van dien.
Samen met Nederlandse vissers Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg van Goede Vissers en vis- en vleeshandel G&B Yerseke, laat Brogen ons het verschil zien en proeven tussen de vissen in de twee gerechten. Niet alleen de herkomst van de vis, maar ook in de manieren waarop ze worden gevangen, de afstand die ze afleggen, hoe vers ze bij aankomst zijn en hoe ze kunnen worden klaargemaakt – heeft invloed op de prijs van de vis, en uiteindelijk ook op wat jij proeft.
De ontwerper
Brogen Berwick, die Rotterdam haar thuishaven noemt, doet artistiek onderzoek, ze werkt incidenteel als visser en is op het moment bezig met een verkenning van de Noordzee. Brogen zoekt de grenzen van forensisch onderzoek op, waarbij ze zich met name richt op de geopolitieke obstakels rond mariene infrastructuur en industrie op zee. In haar werk maakt ze de raakvlakken van designkritiek, ecologie en politiek tastbaar met behulp van multimedia-installaties. Ze combineert media als video, keramiek en sculptuur met locatie-specifieke samenwerkingen die haar helpen om de verborgen systemen achter dit soort complexe vraagstukken te ontrafelen. Ze bestudeert hoe die mechanismen menselijke en meer-dan-menselijke netwerken met elkaar verweven.
Met dank aan de bijzondere bijdragen van Goede Vissers (Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg), Boris van meat & seafood market G&B Yerseke, de chefs van Residency for the People en kunstenaar Margeaux Abeyta.