Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur

home

Partners

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur bestaat uit een groot aantal partners die samen zorg dragen voor het ontwerperfgoed in Nederland. Door de kracht en kennis van erfgoedinstellingen, musea, onderwijs- en cultuurinstellingen, kennisinstituten, makers, ontwerpers, overheden en andere partners te bundelen, kunnen de verschillende archieven beter op de kaart worden gezet.

Allard Pierson

de collecties van de UvA

Het Allard Pierson beheert en presenteert de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. De specialisten die er werken delen hun kennis graag en de collecties zijn voor iedereen beschikbaar. Hier kun je terecht voor tentoonstellingen, rondleidingen, onderzoek- en studie, colleges, ontmoetingen met kenners, vergaderruimtes, stageplekken, kinderactiviteiten, symposia, summer schools, lezingen, een museumcafé en een winkel. Veel verzamelaars, bibliotheken en erfgoedinstellingen hebben hun collecties in de loop van de tijd ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam. Dagelijks gebruiken studenten, onderzoekers en liefhebbers de collecties voor bronnenonderzoek.

website

ArtEZ

ArtEZ telt circa 3000 studenten aan bachelor- en masteropleidingen voor beeldende kunst, vormgeving, architectuur, muziek, dans en theater. Het kunstonderwijs is naar internationale maatstaven van erkend hoge kwaliteit. Afgestudeerden kennen hun positie en kracht, hebben hun artisticiteit en vakmanschap ontwikkeld en weten deze - in samenwerking met anderen - maatschappelijk betekenis te geven.

website

BNO

De BNO is een vereniging, opgericht door ontwerpers, voor ontwerpers. De geschiedenis van de vereniging gaat ruim honderd jaar terug. Belangrijker nog is wat die nu is: de grootste community van ontwerpers en ontwerpbureaus in Nederland en een professioneel team dat ontwerpers en hun vak op allerlei manieren ondersteunt en promoot.

website

DEN

DEN is de organisatie in Nederland die de cultuursector (erfgoedbeherende en cultuurproducerende instellingen en cultuurproducenten) inspireert, faciliteert en ondersteunt bij een belangrijke uitdaging: de digitale transformatie. DEN werkt samen met culturele instellingen om de sector digitaal vaardig te maken en daarmee de maatschappelijke relevantie van cultuur te vergroten.

website

Design Museum Den Bosch

Paulien Dresscher

Paulien Dresscher is onafhankelijk onderzoeker en curator op het gebied van digitale cultuur. Ze is onder meer betrokken bij PublicSpaces, Fontys Hogeschool, het Nederlands Film Festival, ITGWO en het Noorderlicht Festival. Daarnaast geeft ze het vak Media Filosofie en Curating Interactive Storytelling aan de Universiteit Utrecht.

website

Dutch Design Foundation

Dutch Design Foundation organiseert Dutch Design Week, World Design Embassies, Dutch Design Awards en Design Works. De stichting versterkt de positie en betekenis van Nederlandse ontwerpers en laat zien hoe ontwerpers wereldwijd vormgeven aan een positieve toekomst.

website

Dutch Graphic Roots

Dutch Design Foundation organiseert Dutch Design Week, World Design Embassies, Dutch Design Awards en Design Works. De stichting versterkt de positie en betekenis van Nederlandse ontwerpers en laat zien hoe ontwerpers wereldwijd vormgeven aan een positieve toekomst.

website

Dutch Invertuals

Dutch Invertuals is een toonaangevende designorganisatie uit Eindhoven. Sinds 2009 ontwikkelen we lokaal, nationaal en internationaal visie-gedreven designprojecten die een reactie geven op toekomstgerichte, maatschappelijke uitdagingen en vraagstukken. Dit doen we samen met een steeds groeiend netwerk van inmiddels meer dan 90 vooruitstrevende designspecialisten uit verschillende designdisciplines.

website

EKWC

EKWC is een internationale artist-in-residence en centre-of-excellence voor keramiek. Al meer dan 50 jaar worden van over de hele wereld, kunstenaars, designers en architecten ontvangen om te experimenteren met klei. Dit levert zowel bijzondere kunstwerken op, als technische innovaties. De resultaten zijn te zien in musea van New York tot Tokyo.

website

Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum is het enige museum voor film en de kunst van het bewegend beeld in Nederland. De collectie van Eye omvat meer dan 54.000 Nederlandse en internationale films en een veelvoud aan affiches, foto's, filmapparatuur, boeken en persoonlijke archieven, waaronder de vermaarde Unesco-werelderfgoedcollectie van filmpionier Jean Desmet. Eye bewaart, restaureert en presenteert film; van klassiekers, kaskrakers en vroege avant-gardefilms tot en met de allernieuwste VR-experimenten.

website

FIBER

FIBER is een festival en platform voor grensverleggende artistieke producties, waarin maatschappelijke urgenties worden onderzocht via de creatieve toepassingen van geavanceerde technologie. In een doorlopend programma biedt FIBER makers en denkers een onderzoeksplek en podium. Hiermee draagt FIBER bij aan talentontwikkeling binnen digitale cultuur, biedt het ruimte voor experiment en onderzoek en draagt het door haar thematieken bij aan het ontwikkelen van nieuwe ontwerp strategieën voor maatschappelijke uitdagingen.

Website

Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut beoogt, aan de hand van actuele ontwikkelingen, met zijn activiteiten zowel de waardering voor de cultuur-maatschappelijke betekenis van architectuur, vormgeving en digitale cultuur te verhogen, als ook de wisselwerking tussen deze disciplines te versterken.

website

Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief (HUA) verzamelt en bewaart de bronnen van de Utrechtse geschiedenis. HUA verbindt de inwoners van de stad en provincie door gezamenlijk het verhaal van de geschiedenis van Utrecht te vertellen. HUA is een toonaangevend expertisecentrum voor informatiebeheer en deskundig partner voor instellingen en overheden in de regio.

website

Frederike Huygen

Frederike Huygen is oud-conservator vormgeving, voorzitter stichting Designgeschiedenis Nederland, auteur en onderzoeker en docent geschiedenis grafische vormgeving aan de universiteit.

website

ISEA Symposium Archives

Het International Symposium on Electronic Art (ISEA) begon in 1988 in Nederland en werd sindsdien verspreid over de hele wereld gehouden. De archieven bevatten academische publicaties en documentatie over kunstwerken. Sinds ISEA2020 organiseren de ISEA-archieven jaarlijks een Summit over New Media Art Archiving, die plaatsvindt tijdens de ISEA-symposia.

website

KB

Nationale bibliotheek van Nederland

De KB draagt bij vanuit de kracht van het geschreven woord aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland. Dit doet de KB samen met partners op het terrein van erfgoed, wetenschap en met de openbare bibliotheken. Als nationale bibliotheek maakt de KB de bibliotheekcollectie Nederland zichtbaar, bruikbaar en houdbaar.

website

Riemer Knoop

Riemer Knoop is Cultureel Adviseur, essayist. Vrm Kroonlid RvCultuur. Evaluator van Mondriaan Stichting-regeling Toekomst Ontwerparchieven. Oud-lector Cultrureel Erfgoed Reinwardt Academie AHK. Projectleider Straatwarden, in samenwerking met SustainismLab (Michiel Schwarz).

website

LIMA

LIMA is hét platform in Nederland voor digitale kunst. Biedt als internationaal pionier en expertisecentrum voor archivering, distributie en conservering diensten aan en onderzoekt en ontwikkelt strategieën en tools voor digitale duurzaamheid voor makers en collecties. Dit gebeurt in een groot (inter-)nationaal multidisciplinair netwerk met o.a. musea, kunstenaars en universiteiten.

website

Louis Kalff Instituut

Het Louis Kalff Instituut is het erfgoedcentrum voor industriële vormgevingsarchieven, gevestigd in Eindhoven. Centraal staat het behoud en beheer van bedreigd industrieel vormgevingserfgoed. Dit materiaal wordt ontsloten en (digitaal) beschikbaar gesteld voor educatie, onderzoek en presentatie, in bijvoorbeeld publicaties, lezingen en tentoonstellingen.

website

MacGuffin Magazine

Inzoomend op een alledaags maar oneindig raadselachtig object, combineert elke uitgave van het tweejaarlijkse MacGuffin nauwgezet onderzoek met verhelderende beelden. Van het bescheiden bed tot het raam, graven redacteuren Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven met hulp van grafisch ontwerper Sandra Kassenaar verhalen op die rondom het gekozen onderwerp cirkelen en de context ervan bepalen.

website

Job Meihuizen

Job Meihuizen was programmamanager Erfgoed & Geschiedenis van Premsela. In die hoedanigheid organiseerde hij de erfgoed-conferentie 'Bewaar me' (2009) en zette met steun van o.a. het RKD en het NAi het Nationaal Ontwerp Archief (NOA) op in 2011.

Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum in het hart van de havenstad Rotterdam. Het museum laat als enige museum in Nederland de bezoeker grasduinen door de westerse kunstgeschiedenis van de middeleeuwen tot nu.

website

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid beheert één van de grootste gedigitaliseerde media-archieven ter wereld. Boordevol met onder meer radio, televisie, YouTube-video's, objecten, geschreven pers, podcasts en games. Het instituut bewaart de dagelijks groeiende mediacollectie als erfgoed voor de eeuwigheid. Tegelijkertijd volgt het alle bewegingen van het wereldwijde medialandschap op de voet. Het vertrekpunt bij alle activiteiten van beeld en Geluid is het belang van vrije media voor onze democratie.

website

Netwerk Digitaal Erfgoed

Het Netwerk Digitaal Erfgoed is opgezet zodat de erfgoedsector gezamenlijk een stelsel van landelijke voorzieningen en diensten kan ontwikkelen voor het verbeteren van de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed. Door erfgoedinformatie aan elkaar te koppelen, zorgt het tevens voor een grotere maatschappelijke meerwaarde van ons digitaal erfgoed en biedt het de gebruikers ervan een betere en rijkere ervaring.

website

Het Paleis van Typografisch Metselwerk

Het Paleis van Typografisch Metselwerk houdt een pleidooi voor de rijkdom en variatie van grafische talen en hun waarde binnen onze samenleving. De intrinsieke functie van grafisch ontwerp, de verbeelding en poëzie van het vak worden benadrukt in een zich steeds verder uitbreidend 'gesammtkunstwerk' van tentoonstellingen, publicaties en andere initiatieven.

Website

Podiumkunst.net

Podiumkunst.net verbindt de schatkamers van de Nederlandse podiumkunsten en stelt deze open voor makers, onderzoekers en liefhebbers. Het einddoel is een integraal en toegankelijk digitaal overzicht van het Nederlandse podiumkunst-erfgoed, dat de geschiedenis van de Nederlandse podiumkunsten levend maakt en een inspiratiebron voor makers kan vormen.

website

Poppe & Partners

Poppe & Partners maakt, produceert en ondersteunt mixed media producties.

website

Research Centre Willem de Kooning Academy

Professorship Autonomous Practices

Kenniscentrum Willem de Kooning Academy richt zich op transdisciplinair, artistiek onderzoek in samenwerking met andere kennisdomeinen waar kunstenaars en designers hun manier van denken en werken inbrengen.

website

Robert van Rixtel

Robert van Rixtel is de drijvende kracht achter de erfgoedreeks Roots en de website www.dutchgraphicroots.nl. Hij was lang bestuurslid van het NAGO en het Wim Crouwel Instituut en is mede-iniatiefnemer en bestuurslid van het Louis Kalff Instituut, erfgoedcentrum Industriële Vormgeving. Hij publiceert dagelijks online over design(erfgoed) via Dutch Design Daily.

website

RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Het RKD maakt kennis, onderzoek en informatie over de kunst van de Nederlanden in internationale context wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek. Het RKD beheert, behoudt, onderzoekt, presenteert en publiceert kunsthistorische kennis en informatie voor musea, wetenschap en publiek. Hiermee wil het RKD publiek actief betrekken bij ontwikkelingen en ambities op het gebied van (digitale) dienstverlening, publieksbereik en digitale duurzaamheid.

website

Nadine Roestenburg

Nadine Roestenburg is curator en onderzoeker geïnteresseerd in de invloed van digitale technologie en het internet op kunst, cultuur en samenleving. Ze werkt momenteel als onderzoeksleider 'Post-digitale Culturen' bij Fontys Hogescholen en als curator voor STRP, een culturele kunst- en technologie organisatie in Eindhoven.

website

Niels Schrader

Niels Schrader is een conceptgedreven informatieontwerper die onderzoekt hoe sociale, politieke en milieuprocessen worden aangedreven en beïnvloed door digitale technologieën. Hij is oprichter van ontwerpstudio Mind Design, lid van de AGI - Alliance Graphique Internationale en co-hoofd van de afdeling Graphic Design en het masterprogramma Non Linear Narrative aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

website

Floor van Spaendonck

Floor van Spaendonck is directeur Bureau Europa (platform voor architectuur en design), en adviseur in de culturele sector. Erfgoed-, beleid- en vernieuwings- vraagstukken zijn haar specialisme. Vanuit haar achtergrond als directeur Virtueel Platform, Oud bestuurslid van DEN en andere erfgoed rollen blijft de betrokkenheid bij NADD.

website

Niko Spelbrink

Niko Spelbrink was in 1969 een van de oprichters van BRS maatschap van vormgevers, later BRS Premsela Vonk, dat al meer dan een halve eeuw medebepalind is voor ontwerp in Nederland. De laatste reïncarnatie van deze onderneming is nu werkzaam als EdenSpiekermann Amsterdam. Zie ook de pagina van Niko Spelbrink op Dutch Graphic Roots.

website

Stichting Cool Mediators

Stichting Cool Mediators is in 2008 opgericht om interactieve publieksevenementen te ontwikkelen in samenwerking met organisaties uit de culturele en publieke sector. Cool Mediators ontwikkelt daarbij internet-gebaseerde instrumenten voor publieksdiscussie en nieuwe vormen van publieksparticipatie in culturele evenementen en daaraan gerelateerde digitale instrumenten voor documentatie en archivering.

website

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is het cultuurfonds voor vormgeving, architectuur en digitale cultuur. Het Stimuleringsfonds wil een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de professionele ontwerppraktijk binnen en vooral ook tussen deze disciplines. Het Stimuleringsfonds ondersteunt bijzondere en vernieuwende projecten en activiteiten van ontwerpers, makers en culturele instellingen.

website

TextielMuseum

Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf waar heden en verleden samen komen. Textiel wordt getoond vanuit verschillende disciplines: design, kunst en industrieel erfgoed. Het maakproces van textiel staat hierbij centraal. Een divers aanbod van tentoonstellingen en activiteiten toont de bezoekers vakmanschap en creativiteit en inspireert om zelf actief deel te nemen.

website

Thonik

Thonik is het Amsterdamse ontwerperscollectief onder leiding van ontwerpers Nikki Gonnissen en Thomas Widdershoven. Thonik biedt klanten een visuele stem die zich onderscheidt. Het ontwerpcollectief heeft zijn wortels stevig in de samenleving en is bereid actief deel te nemen aan de dialoog over wat juist en wat eerlijk is.

website

Anja Tollenaar

Anja Tollenaar is museumconservator en expert in vormgevingsarchieven. Zij werkte sinds 2004 bij organisaties die betrokken zijn bij Nederlands designerfgoed en bij het Netwerk Digitaal Erfgoed. Haar achtergrond is cultuurwetenschappen met specialisatie vormgevingsgeschiedenis. Ze deelt graag expertise over behoud, beheer, ontsluiten en presenteren van (digitaal)erfgoed, publieksbereik en domeinoverstijgende samenwerking.

website

Universiteit van Amsterdam, Archival and Information Studies

Archival and Information Studies richt zich op de hedendaagse archieftheorie en -praktijk, waarbij studenten worden opgeleid in de wetenschap en het vak van archivering en inzicht wordt geboden in de archieven van het verleden en de toekomst.

website

V2_Lab voor de instabiele media

V2_, Lab voor de instabiele media is een interdisciplinair centrum voor kunst en technologie in Rotterdam. V2_ presenteert, produceert, archiveert en publiceert onderzoek op het snijvlak van kunst, technologie en maatschappij.

website

Waag

Waag opereert als onderzoeksinstelling al 25 jaar op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Het verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën vanuit de waarden open, fair & inclusive.

website

Wim Crouwel Instituut

Het Wim Crouwel Instituut houdt zich bezig met wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het gebied van grafische vormgeving en visuele cultuur stimuleren en ondersteunen; en erfgoed grafische vormgeving toegankelijk maken voor studenten en onderzoekers.

website