Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur
Partners
Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur bestaat uit een groot aantal partners die samen zorg dragen voor het ontwerperfgoed in Nederland. Door de kracht en kennis van erfgoedinstellingen, musea, onderwijs- en cultuurinstellingen, kennisinstituten, makers, ontwerpers, overheden en andere partners te bundelen, kunnen de verschillende archieven beter op de kaart worden gezet.
Allard Pierson
de collecties van de UvA
Het Allard Pierson beheert en presenteert de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. De specialisten die er werken delen hun kennis graag en de collecties zijn voor iedereen beschikbaar. Hier kun je terecht voor tentoonstellingen, rondleidingen, onderzoek- en studie, colleges, ontmoetingen met kenners, vergaderruimtes, stageplekken, kinderactiviteiten, symposia, summer schools, lezingen, een museumcafé en een winkel. Veel verzamelaars, bibliotheken en erfgoedinstellingen hebben hun collecties in de loop van de tijd ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam. Dagelijks gebruiken studenten, onderzoekers en liefhebbers de collecties voor bronnenonderzoek.
ArtEZ
ArtEZ telt circa 3000 studenten aan bachelor- en masteropleidingen voor beeldende kunst, vormgeving, architectuur, muziek, dans en theater. Het kunstonderwijs is naar internationale maatstaven van erkend hoge kwaliteit. Afgestudeerden kennen hun positie en kracht, hebben hun artisticiteit en vakmanschap ontwikkeld en weten deze - in samenwerking met anderen - maatschappelijk betekenis te geven.
BNO – Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers
De BNO is een vereniging, opgericht door ontwerpers, voor ontwerpers. De geschiedenis van de vereniging gaat ruim honderd jaar terug. Belangrijker nog is wat die nu is: de grootste community van ontwerpers en ontwerpbureaus in Nederland en een professioneel team dat ontwerpers en hun vak op allerlei manieren ondersteunt en promoot.
DEN | Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie
DEN is de organisatie in Nederland die de cultuursector (erfgoedbeherende en cultuurproducerende instellingen en cultuurproducenten) inspireert, faciliteert en ondersteunt bij een belangrijke uitdaging: de digitale transformatie. DEN werkt samen met culturele instellingen om de sector digitaal vaardig te maken en daarmee de maatschappelijke relevantie van cultuur te vergroten.
Design Museum Den Bosch
Design Museum Den Bosch is een museum voor design en vormgeving in 's-Hertogenbosch. Het is gespecialiseerd in keramiek en sieraden en is lid van de International Council of Museums en van de Museumvereniging.
Paulien Dresscher
Paulien Dresscher is onafhankelijk onderzoeker en curator op het gebied van digitale cultuur. Ze is onder meer betrokken bij PublicSpaces, Fontys Hogeschool, het Nederlands Film Festival, ITGWO en het Noorderlicht Festival. Daarnaast geeft ze het vak Media Filosofie en Curating Interactive Storytelling aan de Universiteit Utrecht.
Dutch Design Foundation
Dutch Design Foundation organiseert Dutch Design Week, World Design Embassies, Dutch Design Awards en Design Works. De stichting versterkt de positie en betekenis van Nederlandse ontwerpers en laat zien hoe ontwerpers wereldwijd vormgeven aan een positieve toekomst.
Dutch Graphic Roots
Dutch Graphic Roots is een website met daarop ruim zestig verhalen over de naoorlogse generatie Nederlandse Grafisch ontwerpers. De reeks beschrijft aan de hand van de persoonlijke verhalen de idealen, praktijken en ervaringen van een bepalende generatie grafisch ontwerpers. Zij waren de hoofdrolspelers die het vak (her)uitvonden en ontwikkelden. Ze bezorgden Nederland wereldwijde faam en legden het fundament voor de komende generaties.
Dutch Invertuals
Dutch Invertuals is een toonaangevende designorganisatie uit Eindhoven. Sinds 2009 ontwikkelen we lokaal, nationaal en internationaal visie-gedreven designprojecten die een reactie geven op toekomstgerichte, maatschappelijke uitdagingen en vraagstukken. Dit doen we samen met een steeds groeiend netwerk van inmiddels meer dan 90 vooruitstrevende designspecialisten uit verschillende designdisciplines.
EKWC
EKWC is een internationale artist-in-residence en centre-of-excellence voor keramiek. Al meer dan 50 jaar worden van over de hele wereld, kunstenaars, designers en architecten ontvangen om te experimenteren met klei. Dit levert zowel bijzondere kunstwerken op, als technische innovaties. De resultaten zijn te zien in musea van New York tot Tokyo.
Eye Filmmuseum
Eye Filmmuseum is het enige museum voor film en de kunst van het bewegend beeld in Nederland. De collectie van Eye omvat meer dan 54.000 Nederlandse en internationale films en een veelvoud aan affiches, foto's, filmapparatuur, boeken en persoonlijke archieven, waaronder de vermaarde Unesco-werelderfgoedcollectie van filmpionier Jean Desmet. Eye bewaart, restaureert en presenteert film; van klassiekers, kaskrakers en vroege avant-gardefilms tot en met de allernieuwste VR-experimenten.
FIBER
FIBER is een festival en platform voor grensverleggende artistieke producties, waarin maatschappelijke urgenties worden onderzocht via de creatieve toepassingen van geavanceerde technologie. In een doorlopend programma biedt FIBER makers en denkers een onderzoeksplek en podium. Hiermee draagt FIBER bij aan talentontwikkeling binnen digitale cultuur, biedt het ruimte voor experiment en onderzoek en draagt het door haar thematieken bij aan het ontwikkelen van nieuwe ontwerp strategieën voor maatschappelijke uitdagingen.
Nieuwe Instituut
Het Nieuwe Instituut beoogt, aan de hand van actuele ontwikkelingen, met zijn activiteiten zowel de waardering voor de cultuur-maatschappelijke betekenis van architectuur, vormgeving en digitale cultuur te verhogen, als ook de wisselwerking tussen deze disciplines te versterken.
Het Utrechts Archief
Het Utrechts Archief (HUA) verzamelt en bewaart de bronnen van de Utrechtse geschiedenis. HUA verbindt de inwoners van de stad en provincie door gezamenlijk het verhaal van de geschiedenis van Utrecht te vertellen. HUA is een toonaangevend expertisecentrum voor informatiebeheer en deskundig partner voor instellingen en overheden in de regio.
ISEA Symposium Archives
Het International Symposium on Electronic Art(ISEA) begon in 1988 in Nederland en werd sindsdien verspreid over de hele wereld gehouden. De archieven bevatten academische publicaties en documentatie over kunstwerken. Sinds ISEA2020 organiseren de ISEA-archieven jaarlijks een Summit over New Media Art Archiving, die plaatsvindt tijdens de ISEA-symposia.
KB
Nationale bibliotheek van Nederland
De KB draagt bij vanuit de kracht van het geschreven woord aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland. Dit doet de KB samen met partners op het terrein van erfgoed, wetenschap en met de openbare bibliotheken. Als nationale bibliotheek maakt de KB de bibliotheekcollectie Nederland zichtbaar, bruikbaar en houdbaar.
Riemer Knoop
Riemer Knoop is Cultureel Adviseur, essayist. Vrm Kroonlid RvCultuur. Evaluator van Mondriaan Stichting-regeling Toekomst Ontwerparchieven. Oud-lector Cultrureel Erfgoed Reinwardt Academie AHK. Projectleider Straatwarden, in samenwerking met SustainismLab (Michiel Schwarz).
LIMA
LIMA is hét platform in Nederland voor digitale kunst. Biedt als internationaal pionier en expertisecentrum voor archivering, distributie en conservering diensten aan en onderzoekt en ontwikkelt strategieën en tools voor digitale duurzaamheid voor makers en collecties. Dit gebeurt in een groot (inter-)nationaal multidisciplinair netwerk met o.a. musea, kunstenaars en universiteiten.
Louis Kalff Instituut
Het Louis Kalff Instituut is het erfgoedcentrum voor industriële vormgevingsarchieven, gevestigd in Eindhoven. Centraal staat het behoud en beheer van bedreigd industrieel vormgevingserfgoed. Dit materiaal wordt ontsloten en (digitaal) beschikbaar gesteld voor educatie, onderzoek en presentatie, in bijvoorbeeld publicaties, lezingen en tentoonstellingen.
MacGuffin Magazine
Inzoomend op een alledaags maar oneindig raadselachtig object, combineert elke uitgave van het tweejaarlijkse MacGuffin nauwgezet onderzoek met verhelderende beelden. Van het bescheiden bed tot het raam, graven redacteuren Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven met hulp van grafisch ontwerper Sandra Kassenaar verhalen op die rondom het gekozen onderwerp cirkelen en de context ervan bepalen.
Job Meihuizen
Job Meihuizen was programmamanager Erfgoed & Geschiedenis van Premsela. In die hoedanigheid organiseerde hij de erfgoed-conferentie 'Bewaar me' (2009) en zette met steun van o.a. het RKD en het NAi het Nationaal Ontwerp Archief (NOA) op in 2011.
Museum Boijmans Van Beuningen
Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum in het hart van de havenstad Rotterdam. Het museum laat als enige museum in Nederland de bezoeker grasduinen door de westerse kunstgeschiedenis van de middeleeuwen tot nu.
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Beeld en Geluid beheert één van de grootste gedigitaliseerde media-archieven ter wereld. Boordevol met onder meer radio, televisie, YouTube-video's, objecten, geschreven pers, podcasts en games. Het instituut bewaart de dagelijks groeiende mediacollectie als erfgoed voor de eeuwigheid. Tegelijkertijd volgt het alle bewegingen van het wereldwijde medialandschap op de voet. Het vertrekpunt bij alle activiteiten van beeld en Geluid is het belang van vrije media voor onze democratie.
Netwerk Digitaal Erfgoed
Het Netwerk Digitaal Erfgoed is opgezet zodat de erfgoedsector gezamenlijk een stelsel van landelijke voorzieningen en diensten kan ontwikkelen voor het verbeteren van de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed. Door erfgoedinformatie aan elkaar te koppelen, zorgt het tevens voor een grotere maatschappelijke meerwaarde van ons digitaal erfgoed en biedt het de gebruikers ervan een betere en rijkere ervaring.
Het Paleis van Typografisch Metselwerk
Het Paleis van Typografisch Metselwerk houdt een pleidooi voor de rijkdom en variatie van grafische talen en hun waarde binnen onze samenleving. De intrinsieke functie van grafisch ontwerp, de verbeelding en poëzie van het vak worden benadrukt in een zich steeds verder uitbreidend 'gesammtkunstwerk' van tentoonstellingen, publicaties en andere initiatieven.
Podiumkunst.net
Het Paleis van Typografisch Metselwerk houdt een pleidooi voor de rijkdom en variatie van grafische talen en hun waarde binnen onze samenleving. De intrinsieke functie van grafisch ontwerp, de verbeelding en poëzie van het vak worden benadrukt in een zich steeds verder uitbreidend 'gesamtkunstwerk' van tentoonstellingen, publicaties en andere initiatieven.
Podiumkunst.net verbindt de schatkamers van de Nederlandse podiumkunsten en stelt deze open voor makers, onderzoekers en liefhebbers. Het einddoel is een integraal en toegankelijk digitaal overzicht van het Nederlandse podiumkunst-erfgoed, dat de geschiedenis van de Nederlandse podiumkunsten levend maakt en een inspiratiebron voor makers kan vormen.
Poppe & Partners
Poppe & Partners maakt, produceert en ondersteunt mixed media producties.
Research Centre Willem de Kooning Academy
Professorship Autonomous Practices
Kenniscentrum Willem de Kooning Academy richt zich op transdisciplinair, artistiek onderzoek in samenwerking met andere kennisdomeinen waar kunstenaars en designers hun manier van denken en werken inbrengen.
Robert van Rixtel
Robert van Rixtel is de drijvende kracht achter de erfgoedreeks Roots en de website www.dutchgraphicroots.nl. Hij was lang bestuurslid van het NAGO en het Wim Crouwel Instituut en is mede-iniatiefnemer en bestuurslid van het Louis Kalff Instituut, erfgoedcentrum Industriële Vormgeving. Hij publiceert dagelijks online over design(erfgoed) via Dutch Design Daily.
RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
Het RKD maakt kennis, onderzoek en informatie over de kunst van de Nederlanden in internationale context wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek. Het RKD beheert, behoudt, onderzoekt, presenteert en publiceert kunsthistorische kennis en informatie voor musea, wetenschap en publiek. Hiermee wil het RKD publiek actief betrekken bij ontwikkelingen en ambities op het gebied van (digitale) dienstverlening, publieksbereik en digitale duurzaamheid.
Nadine Roestenburg
Nadine Roestenburg is curator en onderzoeker geïnteresseerd in de invloed van digitale technologie en het internet op kunst, cultuur en samenleving. Ze werkt momenteel als onderzoeksleider 'Post-digitale Culturen' bij Fontys Hogescholen en als curator voor STRP, een culturele kunst- en technologie organisatie in Eindhoven.
Niels Schrader
Niels Schrader is een conceptgedreven informatieontwerper die onderzoekt hoe sociale, politieke en milieuprocessen worden aangedreven en beïnvloed door digitale technologieën. Hij is oprichter van ontwerpstudio Mind Design, lid van de AGI - Alliance Graphique Internationale en co-hoofd van de afdeling Graphic Design en het masterprogramma Non Linear Narrative aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
Floor van Spaendonck
Floor van Spaendonck is directeur Bureau Europa (platform voor architectuur en design), en adviseur in de culturele sector. Erfgoed-, beleid- en vernieuwings- vraagstukken zijn haar specialisme. Vanuit haar achtergrond als directeur Virtueel Platform, Oud bestuurslid van DEN en andere erfgoed rollen blijft de betrokkenheid bij NADD.
Niko Spelbrink
Niko Spelbrink was in 1969 een van de oprichters van BRS maatschap van vormgevers, later BRS Premsela Vonk, dat al meer dan een halve eeuw medebepalind is voor ontwerp in Nederland. De laatste reïncarnatie van deze onderneming is nu werkzaam als EdenSpiekermann Amsterdam. Zie ook de pagina van Niko Spelbrink op Dutch Graphic Roots.
Stichting Cool Mediators
Stichting Cool Mediators is in 2008 opgericht om interactieve publieksevenementen te ontwikkelen in samenwerking met organisaties uit de culturele en publieke sector. Cool Mediators ontwikkelt daarbij internet-gebaseerde instrumenten voor publieksdiscussie en nieuwe vormen van publieksparticipatie in culturele evenementen en daaraan gerelateerde digitale instrumenten voor documentatie en archivering.
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is het cultuurfonds voor vormgeving, architectuur en digitale cultuur. Het Stimuleringsfonds wil een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de professionele ontwerppraktijk binnen en vooral ook tussen deze disciplines. Het Stimuleringsfonds ondersteunt bijzondere en vernieuwende projecten en activiteiten van ontwerpers, makers en culturele instellingen.
TextielMuseum
Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf waar heden en verleden samen komen. Textiel wordt getoond vanuit verschillende disciplines: design, kunst en industrieel erfgoed. Het maakproces van textiel staat hierbij centraal. Een divers aanbod van tentoonstellingen en activiteiten toont de bezoekers vakmanschap en creativiteit en inspireert om zelf actief deel te nemen.
Thonik
Thonik is het Amsterdamse ontwerperscollectief onder leiding van ontwerpers Nikki Gonnissen en Thomas Widdershoven. Thonik biedt klanten een visuele stem die zich onderscheidt. Het ontwerpcollectief heeft zijn wortels stevig in de samenleving en is bereid actief deel te nemen aan de dialoog over wat juist en wat eerlijk is.
Anja Tollenaar
Anja Tollenaar is museumconservator en expert in vormgevingsarchieven. Zij werkte sinds 2004 bij organisaties die betrokken zijn bij Nederlands designerfgoed en bij het Netwerk Digitaal Erfgoed. Haar achtergrond is cultuurwetenschappen met specialisatie vormgevingsgeschiedenis. Ze deelt graag expertise over behoud, beheer, ontsluiten en presenteren van (digitaal)erfgoed, publieksbereik en domeinoverstijgende samenwerking.
Alice Twemlow
Alice Twemlow geniet internationale bekendheid als criticus, spreker, docent, jurylid, examinator en moderator op het gebied van designcultuur. Haar onderzoek richt zich op designkritiek, de relatie tussen design en tijd, experimenteel publiceren, kritisch en speculatief ontwerp en ontwerpend onderzoek. Ze is hoogleraar onderzoek aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) waar ze het lectoraat "Design and the Deep Future" leidt, en benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Wim Crouwel leerstoel Geschiedenis, theorie en sociologie van grafisch ontwerpen en visuele cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.
Universiteit van Amsterdam: Archival and Information Studies
Archival and Information Studies richt zich op de hedendaagse archieftheorie en -praktijk, waarbij studenten worden opgeleid in de wetenschap en het vak van archivering en inzicht wordt geboden in de archieven van het verleden en de toekomst.
V2_Lab voor de instabiele media
V2_, Lab voor de instabiele media is een interdisciplinair centrum voor kunst en technologie in Rotterdam. V2_ presenteert, produceert, archiveert en publiceert onderzoek op het snijvlak van kunst, technologie en maatschappij.
Waag
Waag opereert als onderzoeksinstelling al 25 jaar op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Het verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën vanuit de waarden open, fair & inclusive.
Wim Crouwel Instituut
Het Wim Crouwel Instituut houdt zich bezig met wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het gebied van grafische vormgeving en visuele cultuur stimuleren en ondersteunen; en erfgoed grafische vormgeving toegankelijk maken voor studenten en onderzoekers.
Worm Pirate Bay
WORM Pirate Bay is een initiatief dat bestaat uit een fysiek archief, werkfaciliteiten en een visie rond het delen van kennis en bronnen. De fysieke ruimte is een archief met (cult)films, arthouse films, zines, boeken, underground muziek en publicaties, analoge films, bordspellen en overblijfselen van de productiegeschiedenis van WORM (bijvoorbeeld de oude WORM Radio). WORM Pirate Bay heeft een werkruimte voor artists-in-residence en printmogelijkheden voor zinesters – en draait om het delen van onconventionele kennis en artistieke producties.