Als je via industrieel ogende metalen trappen de kelder in gaat, vind je tussen de brommende servers in het binnenste van het Nieuwe Instituut een nieuwe hub voor digitale cultuur die we -1 hebben genoemd: ‘min één’, of in het Engels minus one. Het is een laboratorium en een tentoonstellingsruimte tegelijk, een plek waar we ingaan op uiteenlopende prangende vragen op het gebied van digitale cultuur: of het nu gaat om de snelle opkomst van kunstmatige intelligentie, de terugkeer van doe-het-zelf-technologie of het opnemen van alternatieve, diversere stemmen in de wereld van computergebruik.
-1 fungeert zo als een proeftuin waarbinnen makers, denkers, deelnemers en publieksgroepen die zich met digitale cultuur bezighouden elkaar treffen en gedachten en inzichten uitwisselen. We organiseren er activiteiten die variëren van kunstenaars- en onderzoeksresidenties tot programmeerworkshops en collectieve brainstormsessies. Het programma vindt plaats tegen een achtergrond van werken-in-uitvoering, uitgebreide documentatie van onderzoek en prototypen van innovatieve projecten die we tentoonstellen naast de hardware, software en drijfveren waarmee ze tot leven worden gewekt.
Het programma van -1 wordt samengesteld door Ramon Amaro, senior onderzoeker digitale cultuur bij het Nieuwe Instituut, in samenwerking met ontwerper en onderzoeker Benjamin Earl.
Volg het onderzoek en de ontwikkelingen van -1
-1 is constant in verandering: door nieuwe ontwikkelingen en onderzoek op het gebied van digitale cultuur en door nieuwe activiteiten en residents die in de ruimte aan het werk zijn. Vanwege die realtime veranderingen hebben we een -1 are.na, waar we werk van de kunstenaars, residents en het team van -1 vastleggen, verzamelen, samenstellen en zichtbaar maken. Van prototypes en constructies achter de schermen tot archiefonderzoek en beeldmateriaal, je kunt een kijkje nemen in wat er gaande is in -1 op onze are.na pagina.
➝ Verken de -1 are.naSuperkilogirls workshop
Eerder dit jaar nodigde -1 de Superkilogirls uit, een drietal onderzoekers, kunstenaars en schrijvers bestaande uit Camila Galaz (VS), Ana Meisel (VK) en Lua Vollaard (NL). Zij onderzochten de fysieke infrastructuren van computergebruik, de verstrengeling ervan met vrouwenarbeid en hoe de historische marginalisatie van deze inspanningen nu doorwerkt. Gedurende de twee dagen namen de Superkilogirls -1 over en werkten ze aan de creatie van een "Handboek voor Overbodige Bewegingen" waarvoor ze aan de slag gingen met materiaal uit het archief van Nieuwe Instituut en Stichting Link.
Embodied Restoration Lab
-1 Onderzoeksresident Afaina de Jong organiseerde het Embodied Restoration Lab in het Nieuwe Instituut en -1. Afaina bracht een geweldige groep deelnemers samen om te onderzoeken hoe de architectuurpraktijk, en de verstrengeling daarvan met sociale en ecologische vernietiging, kan worden omgevormd tot een praktijk met nieuwe waarden en methoden voor sociale en ecologische betrokkenheid. Het evenement bood deze groep de ruimte om een regeneratief ontwerpalgoritme te ontwikkelen dat zich richt op de relatie tussen architectuur en ecologische restauratie.