Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Lithium

19 september 2020 - 14 augustus 2021

Home

Publicatie: Lithium. States of Exhaustion

In het najaar van 2021 presenteert Het Nieuwe Instituut in samenwerking met de Chileense uitgeverij Ediciones ARQ de publicatie _Lithium. States of Exhaustion. _Het boek bouwt voort op de gedachtegang en het onderzoek die ten grondslag lagen aan de tentoonstelling Lithium die het instituut in 2020/2021 organiseerde. De opgenomen auteurs staan, ieder vanuit hun eigen invalshoek en expertise, stil bij zowel de heilzame werking als de schadelijke aspecten van het gelijknamige element.

Lithium. States of Exhaustion, Het Nieuwe Instituut & Ediciones ARQ, 2021 (cover)

Lithium. States of Exhaustion

Lithium wordt al sinds de ontdekking van het element afgeschilderd als een remedie tegen de uitputting die veroorzaakt wordt door de druk die de kapitalistische economie op lichamen uitoefent. Waar het sinds 1817 wordt voorgeschreven als middel voor de behandeling van waanzin en depressie, staat lithium tegenwoordig vooral bekend als onmisbare schakel in de overgang naar duurzame energiebronnen. De toenemende afhankelijkheid van lithiumwinning in die energietransitie gaat echter gepaard met de teloorgang en vernietiging van hele ecosystemen. Lithium. States of Exhaustion neemt de lezer mee op een tocht langs de mensen, systemen en objecten die het uitzonderlijke mineraal van kracht voorziet, van zoutvlakten in Bolivia via verdampingspannen in de Chileense Atacamawoestijn naar Europese kuuroorden. De gezamenlijke uitgave van Ediciones ARQ (in Chili) en Het Nieuwe Instituut (in Nederland) is een tweetalig en 'bipolair' boek. Het verenigt - in het Engels en het Spaans - wat architecten, theoretici, juristen, astronomen, biologen, journalisten en activisten onder meer te zeggen hebben over lithium en over de winning, de farmacologische toepassingen en de mentale impact van het mineraal.

_Lithium. States of Exhaustion _is samengesteld door Francisco Díaz, Anastasia Kubrak en Marina Otero Verzier.

In de bundel zijn bijdragen opgenomen van Pedro Alonso, Alonso Barros, Cristóbal Bonelli, Byung-Chul Han, Kate Davies, Francisco Díaz, Cristina Dorador, Francisco Förster, Cédric Gerbehaye, David Habets, Cameron Hu, Rolando Humire, Ignacio Infante, Anastasia Kubrak, Mingxin Li, Emily Martin, Daniel Matamala, Cristóbal Olivares, Marina Otero Verzier, Christie Pearson, Godofredo Pereira, Stefan Schäfer, Marina Weinberg en Liam Young.

Het grafisch ontwerp is van Eduardo Léon.

Lithium is een uitgave van Het Nieuwe Instituut en Ediciones ARQ.

Lithium, Het Nieuwe Instituut 2020. Foto: Johannes Schwartz.

Boekpresentatie

Het boek wordt in Nederland gepresenteerd tijdens het evenement _Alchemist, Designer_ dat plaatsvindt in het kader van de Dutch Design Week 2021. Ontwerpers proberen in toenemende mate om de ecologische impact van hun werk te verkleinen door in plaats van vervuilende materialen gebruik te maken van algen, schimmels, schelpen, bloed, zweet of afval. Ze kweken, oogsten, verzamelen, mengen en koken hun eigen materialen, om die vervolgens te hergebruiken wanneer ze hun uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt of zijn versleten. Een ander centraal thema in de hedendaagse ontwerppraktijk is de zoektocht naar alternatieve energiebronnen zoals wind-, zonne-, of bio-energie. In deze bijeenkomst reflecteren dit soort ontwerpers-alchemisten samen met kunstenaars, performers, biologen en antropologen op deze eeuwige zoektocht van mensen naar alternatieve materialen en onbeperkte energie.

Lithium, Het Nieuwe Instituut 2020. Foto: Johannes Schwartz.

Lithium, Het Nieuwe Instituut 2020. Foto: Johannes Schwartz.

Lithium, Het Nieuwe Instituut 2020. Foto: Johannes Schwartz.

Lithium, Het Nieuwe Instituut 2020. Foto: Johannes Schwartz.

Lithium, Het Nieuwe Instituut 2020. Foto: Johannes Schwartz.

Lithium, Het Nieuwe Instituut 2020. Foto: Johannes Schwartz.

Lithium

De tentoonstelling _Lithium_ waarop de publicatie voortbouwt was opgevat als een kuuroord waar onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars aan de hand van het element lithium zowel de heilzame als de schadelijke kanten van de eeuwige menselijke zoektocht naar energie belichten. Hoe vaak kunnen we onze batterijen nog opladen zonder iets te doen aan de oorzaken van de uitputting van mens en planeet?

_Litio. Estados de agotamiento_

Desde su descubrimiento, el litio se ha presentado como cura para el agotamiento que la economía capitalista produce en los cuerpos. Prescrito para el tratamiento de la manía y la depresión desde 1817, hoy el litio es más conocido como un elemento clave en la transición hacia las energías renovables. Sin embargo, la dependencia creciente en su extracción, tiene como consecuencia la degradación y colapso de ecosistemas enteros. En un viaje a través de salares en Bolivia, piscinas de evaporación en el desierto de Atacama en Chile, y balnearios europeos, Litio. Estados de agotamiento nos lleva hasta los sujetos y objetos alimentados por este elemento extraordinario. Publicado por Ediciones ARQ (Chile) y Het Nieuwe Instituut (Países Bajos), este libro bilingüe y bipolar reúne los argumentos de arquitectos, académicos, abogados, astrónomos, biólogos, filósofos, periodistas, y activistas sobre la extracción de litio, la farmacología y la salud mental.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.