Lithium
19 september 2020 - 14 augustus 2021
This Extraordinary Rock
In de tentoonstelling Lithium zijn bijdragen opgenomen van onderzoekers, ontwerpers, muzikanten en kunstenaars. _This Extraordinary Rock van David Habets, Cameron Hu en Stefan Schäfer _is een film in de vorm van een verkooppraatje, zoals we die kennen uit reclames voor minerale supplementen en andere met lithium verrijkte producten.
_Weet je nog hoe dat voelde, 'normaal'? _
Vanuit een nostalgie naar het verloren 'normaal' pleit het personage van de verkoper in de film voor dit bijzondere mineraal als remedie tegen uitputting. In het script staan de stelselmatige omstandigheden en crises centraal die geleid hebben tot de huidige wereldwijde uitputting van energie.
Het vertelperspectief van het werk schakelt heen en weer tussen de verdampingsputten in de Atacamawoestijn, aandelenfirma's in Shenzhen en energieke figuren als Evo Morales en Elon Musk, waarmee het ons laat zien hoe alomtegenwoordig lithium is. Het zit zowel in het milieu als in drinkwaterleidingen, in menselijke hersens en in sterrenstof. Is de oplossing voor een wereldwijde burn-out misschien een eenvoudige doseringskwestie?
This Extraordinary Rock, by David Habets, Cameron Hu and Stefan Schäfer.
Deze buitengewone steen
De tekst van deze bijdrage is integraal vertaald naar het Nederlands en is als het essay 'Deze buitengewone steen' terug te lezen.
De tentoonstelling Lithium is onderdeel van een langlopend researchproject waarin het gelijknamige element centraal staat. Op deze pagina verschijnt gedurende de looptijd van de tentoonstelling een selectie essays en andere teksten die uit dit onderzoek zijn voortgekomen, naar aanleiding van het project geschreven zijn of er op een andere manier mee samenhangen.
David Habets
David Habets werkt op het raakvlak van landschapsarchitectuur, toegepaste wetenschappen en kunst. Hij studeerde technische natuurkunde aan de Fontys Hogeschool en TU Eindhoven, en haalde zijn master aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Naast zijn zelfstandige projecten werkte hij als onderzoeker en ontwerper bij TNO, Holst Centre, REDscape en RAAAF (Rietveld Architecture-Art-Affordances).
Stefan Schäfer
Stefan Schäfer leidt de onderzoeksgroep 'Emerging Technologies and Socials Transformations in the Anthropocene' aan de Institute for Advanced Sustainability Studies (IASS) in Potsdam. Hij onderzoekt de rol van wetenschap en technologie op hedendaagse politiek, in het bijzonder democratie, duurzaamheid en climate engineering. Ook is hij Visiting Fellow aan de Science Technologie and Society Program aan de Harvard University's Kennedy School of Government and en een Associate Fellow aan de Institute for Science, Innovation and Society van University of Oxford.
Cameron Hu
Cameron Hu doet promotieonderzoek aan de afdeling antropologie van de Universiteit van Chicago. Hij onderzoekt de politiek-economische en technisch-wetenschappelijke redenaties die vorm geven aan de ontdekkingstochten naar de wereldwijde fossiele energiebronnen. Hiervoor doet hij etnografisch veldwerk en archiefonderzoek in aardoliegeologie, olievelden, energiefinanciering, olie-economie, milieupolitiek en corporate forecasting. Zijn essays verschenen onder andere in Scapegoat, On-Site, C Magazine en Tactical Media.
From Burn-Out to 7UP: On Lithium and Mental Health
Op 14 januari 2021 organiseert Het Nieuwe Instituut een online event over de rol die lithium speelt in de behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen en symptomen van uitputting en overwerktheid. Onder de titel _From Burn-Out to 7UP: On Lithium and Mental Health_ is het een volgende editie van een reeks publieke activiteiten in het kader van Lithium en Thursday Night Live!
Het discursieve programma TNL! Lithium biedt met publieke evenementen een verdiepende aanvulling op de tentoonstelling die nu te zien is in Het Nieuwe Instituut. De (online) bezoekers kunnen zich er laten opladen met de duurzame energie van lezingen en debat. Ze komen in elk event meer te weten over de rol die lithium speelt in de verschillende vormen en aspecten van burn-out die in de tentoonstelling aan bod komen; van grondstofwinning tot aan de GGZ en het 'groene-energielandschap'.