Lancering nieuwe ronde EVJ-bruikleentas
Ontwerper Elisa van Joolen en het Nieuwe Instituut werken in 2024 opnieuw samen. De EVJ-museumtas is vanaf eind mei weer beschikbaar: geen wegwerptas of totebag, maar een handgemaakt designobject van geüpcyclede materialen, waar je een paar maanden voor mag zorgen. De ontwerper en het instituut vieren de hernieuwde samenwerking met een bescheiden lancering en jij kunt meteen het contract tekenen waarmee je 'verzorger' wordt. Adopteer jij dit voorjaar een exemplaar?
30 mei 2024 16:00 - 19:00
EVJ x Nieuwe Instituut 2024
De tassen waar jij je dit jaar een tijdje over kunt ontfermen komen op woensdag 29 mei om 20.00 uur online te staan op de speciale website evjbags.com. Daar kun je jouw favoriet uitkiezen en via het online formulier een bruikleenovereenkomst tekenen. De overdracht vindt plaats in de foyer van het Nieuwe Instituut. Je kunt de bestelde bruikleen uitsluitend ophalen op een van de volgende drie momenten:
- Tijdens de 'soft launch' en opening van de installatie op donderdag 30 mei 2024, 's avonds vanaf 18.00 uur;
- Tijdens het tweede oppik-moment op zondag 9 juni 2024, 's middags van 15.00-17.00 uur;
- Tijdens het derde oppik-moment en de sluiting van de installatie op zondag 23 juni 2024, 's middags van 15.00-17.00 uur
Bezoekers, deelnemers of gebruikers van het instituut krijgen zo vanaf het voorjaar opnieuw gelegenheid om zich actief en bewust te verhouden tot de waarde, de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap van zoiets alledaags als de draagtas die je meeneemt na een museumbezoek. Kan iets schijnbaar waardeloos van waarde worden op het moment dat het aan onze zorg wordt overgeleverd? ‘Wat betekent het,’ vraagt Van Joolen, ‘om ergens aandachtig op te moeten passen dat niet ‘van jou’ is en dat geen enkele monetaire waarde vertegenwoordigt?’
EVJ x Nieuwe Instituut 2024
Vanaf 2020 experimenteert ontwerper en onderzoeker Elisa van Joolen in het kader van haar project EVJ met alternatieve opvattingen van waarde, bezit en zorg. Ze ontwikkelde een geüpcyclede tas die gebruikers een tijdje in bruikleen nemen en verzorgen, zonder dat het ooit hun eigendom wordt. Wat doet dat met de waarde en betekenis van zo’n alledaags gebruiksvoorwerp?
➝ lees verder over het EVJ-project