Have we met? Humans and Non-humans on Common Ground
14 juli 2022 - 10 december 2022
Het Nieuwe Instituut presenteert in Milaan de tentoonstelling Have we met? Humans and Non-humans on Common Ground. De presentatie is de officiële Nederlandse bijdrage aan de 23e Triennale Milano die wordt georganiseerd van 15 juli tot en met 11 december 2022. Het overkoepelende thema van de Triennale is dit jaar Unknown Unknowns.
Triennale Milano International Exhibition video. Videograaf: Nicole Marnati. Grafische laag: Gaile Pranckunaite en Mislav Žugaj.
'"The show is an uplifting meditation on the urgency to welcome the perspectives of non-human life into our vision of the world...
T__he attitudes, tools and technologies selected for Have we met? explore realistic possibilities for interspecies relationships."_ _we-make-money-not-art.com
Have we met? Humans and non-humans on common ground
Have we met? stimuleert nieuwe opvattingen over de aarde als een ruimte die alle planten, microben, mensen en andere dieren delen. Het idee dat de aarde alleen maar bestaat om door de mens uitgebuit te worden, moet radicaal herzien worden om de milieucrises waar de planeet onder gebukt gaat het hoofd te kunnen bieden. De natuur kan niet langer worden benaderd als ongerepte wildernis waar de mens geen rol in speelt, en die alleen op afstand te kennen is. Have we met? verkent dan ook welke mentaliteit, organisatorische tools en technologieën er nodig zijn om de relatie tussen mensen en niet-menselijk leven te herijken.
Wanneer we nieuwe perspectieven op de niet-menselijke wereld omarmen, betekent dat een revolutie in de manier waarop mensen samenleven met wormen, varens, bacteriën en al het andere aardse leven. Zo weten we bijvoorbeeld dat individuele meeuwen op Texel veerbootdienstregelingen uit hun hoofd leren kennen om op de markt in Amsterdam te kunnen gaan eten. Studies onthullen steeds meer over de eerder onbekende 'sociale dimensies' van niet-menselijke ecosystemen, zoals hoe bomen samenleven met andere soorten, zoals schimmels. En schimmels helpen op hun beurt weer met het creëren en voeden van korstmos, samen met algen en/of cyanobacteriën.
Van oudsher zijn natuurstudies gebaseerd op kwantitatieve gegevens die maar weinig inzicht bieden in de vraag hoe mensen en niet-mensen zouden kunnen samenwerken. Have we met? belicht de manier waarop we dit soort gegevens gebruiken en presenteert een aantal mogelijke tools voor samenwerking, ontwikkeld door makers uit de gebieden van kunst en ontwerp, landbouw, datawetenschappen en mariene biologie. Door complexiteit en samenwerking te omarmen, kunnen alle mensen en het niet-menselijk leven profiteren van de rijke ervaringen van al het leven op aarde.
Tools
Een stadsblok in Rotterdam, een regeneratieve boerderij in het landelijke oosten van het land en een verlaten booreiland in de Noordzee. Aan de hand van een combinatie van digitale en analoge gegevens, helpen deze drie ecologisch heel uiteenlopende locaties in Nederland om de mogelijkheden van relaties tussen verschillende levensvormen op de lange termijn te verkennen. Aangezien er maar weinig delen van de natuur niet door menselijk beleid worden aangetast, is het wellicht tijd om simpelere tools te overwegen. Zo zouden maaicontracten bij kunnen dragen aan de versterking van de stedelijke biodiversiteit.
Have we met? presenteert tevens een reeks projecten die bijdragen aan gelijkwaardiger manieren van samenleven, samenwonen en samenwerken van de mens en verschillende levensvormen, waaronder een project waarin niet-mensenworden uitgenodigd om mee te spelen. Andere tools laten zien hoe mensen zich op nieuwe manieren tot niet-menselijk leven zouden kunnen richten, van methoden zoals deep listening ("diep luisteren") tot het bemerken van het aardmagnetisch veld, om zo te leren hoe vogels de weg te vinden.
Zoöp
Have we met? bouwt voort op het organisatiemodel van Zoöp - een zoölogisch coöperatief - dat door Het Nieuwe Instituut en een brede groep partners wordt ontwikkeld. Een Zoöp streeft ernaar de belangen van niet-menselijk leven in haar organisatorische besluitvormingsproces te integreren. Een 'spreker voor de levenden' in het bestuur van een Zoöp fungeert als waarnemer, adviseur en leraar op het gebied van niet-menselijke belangen, en beschermt al het leven waar die organisatie mee in aanraking komt.
De drie locaties die in _Have we met? _onder de loep worden genomen, werden geselecteerd op basis van hun potentiële toekomst als Zoöp. Op 22 april 2022, de Dag van de Aarde, werd Het Nieuwe Instituut in Rotterdam de eerste officiële Zoöp.
Tentoonstelling
Studio Ossidiana ontwerpt de_ Have we met?_-tentoonstelling als een collectief lichaam dat tegelijkertijd dienstdoet als observatorium. In hun ontwerp combineren zij menselijke, dierlijke, botanische en minerale componenten . Bezoekers worden verwelkomd in de buik van dit levende wezen dat tijdelijk deTriennale bewoont. Het lettertype dat speciaal voor de grafische vormgeving van de tentoonstelling door Mislav Žugaj en Gailė Pranckūnaitė werd ontworpen, benadrukt eveneens dit gevoel van intersoortelijke verbintenis.
Met bijdragen van onder meer Harald den Breejen en Sjoerd van Leeuwen (namens regeneratieve boerderij Bodemzicht), Dear Hunter, Joost Emmerik, Gisto, Christine Hvidt, Philipp Groubnov, Andrzej Konieczny, Alexander Köppel, Leon Lapa Pereira en Vivien Vuong (ArtScience Interfaculty-studenten van de Hogeschool der Kunsten Den Haag, in samenwerking met Rodrigo Delso en Eric Kluitenberg), Keer Hu, Yuzhi Liu en Jiafeng Zhu, Ian Ingram en Theun Karelse, Takuma Kikuchi, Lucy Li, Florian Sapp en Alan Schiegl, Fiona Middleton, Ania Molenda, Wineke van Muiswinkel, Studio Brynjar en Veronika, Togar, Sander Turnhout, Leena Valkeapää en Oula A Valkeapää, Ambassade van de Noordzee, Tomaello, Marica de Michele, Showtex, SOS Lab.
De tentoonstelling wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Programma
In samenwerking met lokale partner cheFare, een organisatie voor culturele transformatie, organiseert Have we met? een reeks interactieve workshops en een afsluitende, interdisciplinaire conferentie.
Het programma wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade en het Nederlandse Consulaat-Generaal in Italië.