Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Tijdelijk Modemuseum

31 augustus 2015 - 30 mei 2016

Home

Reading Room met Guus Beumer

De tentoonstelling Een speculatieve geschiedenis van de Nederlandse mode laat zien hoe fundamenteel de invloed vanuit Nederland is op het mondiaal functioneren van de discipline. Op 8 oktober 2015 vertelde Guus Beumer deze geschiedenis aan de hand van vier scenes uit de tentoonstelling.

Dit evenement is een van een reeks met als titel 'Reading Room'. Reading Room biedt ruimte aan intieme en provocatieve gesprekken in klein gezelschap in een serie avonden waarin eigentijdse vormen van lezen worden onderzocht. Onder leiding van een onderzoeker, ontwerper of denker reflecteert een gast op een tekst, een ontwerp of een object. Deze avond is als podcast terug te luisteren, zie de links in de tekst.

Guus Beumer vertelt hoe hij gefascineerd raakte door de tentoonstelling als middel om open verhalen te vertellen. Hij doet dat aan de hand van enkele vroege projecten, zoals Higher Truth (de Vleeshal, 2002) en Safe Haven (de Vleeshal, 2003). Beluister het eerste deel van deze avond hier.

De scene Het Huis laat zien hoe de Nederlandse vrouw zich dankzij Libelle de voor haar eigenlijk onbereikbare couture van Dior wist toe te eigenen. Daarmee werd de kiem gelegd voor een heel nieuw industrieel systeem.

Beluister hier het verhaal van Het Huis.

De scene van De Straat toont vervolgens hoe de betekenis van de kleur wit eind jaren zestig veranderde, en hoe ontwerper Martin Margiela daardoor geïnspireerd maakte en deze kleur overnam. De scene van De Gekraakte Stad laat zien hoe krakers, met hun afgeknipte legerjassen en geïnspireerd door de punkscene, de relatie legden tussen kleding, publieke ruimte en politiek. Guus Beumer neemt zijn gezelschap mee naar de Roxy. 'Komen we wel binnen?' vraagt hij zich af bij het betreden van de club. En zo komen we aan bij de scene van De School.

Een uitzonderlijk subsidiesysteem maakte het eind jaren negentig mogelijk de markt te ontvluchten. Het kledingstuk werd een object van onderzoek en experiment. De School laat dit zien door typerende kledingstukken van ontwerpers als Victor & Rolf, Spijkers en Spijkers en Pascale Gatzen (te gast bij de Thursday Night Reading Room op 17 december 2015) uit deze periode, nagemaakt in dezelfde, neutrale stof.

Beluister hier het verhaal van De Straat, De Gekraakte Stad en De School.

Alle verhalen van deze tentoonstelling zijn terug te lezen in de speciale krant die op de pallet aan het begin van de tentoonstelling te vinden is.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.