Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

REBOOT. Baanbrekende digitale kunst

6 oktober 2023 - 11 mei 2024

Home

Maakplek: van internet tot Internew

Bij REBOOT. Baanbrekende digitale kunst is een Maakplek ontwikkeld waar bezoekers van alle leeftijden zelf aan de slag kunnen met thema’s uit de tentoonstelling. Ontwerpstudio mot, kort voor makers of things, maakte in dit geval een ‘ding’ dat je de kans geeft om het internet opnieuw te ontwerpen. Ontwerpers en mediakunstenaars Luuk Schipperheyn en Florian van Zandwijk vragen bezoekers om met behulp van een interactieve installatie uit te proberen wat zij zouden veranderen als zij de baas zouden zijn van een nieuw internet, het Internew.

mot (Luuk Schipperheyn en Florian van Zandwijk), Maakplek 'Internew' in de tentoonstelling 'REBOOT. Baanbrekende digitale kunst' in het Nieuwe Instituut, 2023-2024. Foto: Pieter Kers.

Denk je aan digitale cultuur, dan denk je al snel aan internet. Het is overal om ons heen en speelt een enorme rol in onze levens. Bevalt het eigenlijk wel? Stel, jij was de baas van het internet, wat zou je dan veranderen? Grijp je kans, geef je mening en ontwerp mee aan het Internew.

Ontwerpstudio mot (Luuk Schipperheyn en Florian van Zandwijk) over hun Maakplek 'Internew'

We kunnen het repareren

Er kan veel worden verbeterd aan hoe het internet nu functioneert, maar dat maakt het niet eng of hopeloos verloren. Zoals de samenstellers van REBOOT het met een citaat van digitale-cultuurpionier Marleen Stikker zeggen: “Het internet is stuk, maar we kunnen het repareren.”

Start bij een van de schermen en ontwerp stap voor stap jouw ideale Internew. Dit doe je niet alleen: als je klaar bent voeg je jouw ontwerp toe aan de andere ontwerpen. Op het grote scherp zie je het eindresultaat, wat vind je van jullie Internew?

Instructies bij de Maakplek 'Internew' in de tentoonstelling 'REBOOT'.

Door samen te werken aan het Internew kunnen ouders, kinderen, jongeren en leerkrachten uit verschillende generaties van elkaar leren. Je kijkt samen kritisch naar de manier waarop onze (online) samenleving is vormgegeven en verbeeldt je hoe het anders zou kunnen. Je ontwikkelt een eigen visie op de wereld om je heen en je bent creatief bezig; je ontwerpt, kortom, de toekomst.

mot (Luuk Schipperheyn en Florian van Zandwijk), Maakplek 'Internew' in de tentoonstelling 'REBOOT. Baanbrekende digitale kunst' in het Nieuwe Instituut, 2023-2024. Foto: Pieter Kers.

De onvoorspelbaarheid van zoekmachines

Op deze maakplek bij de tentoonstelling REBOOT. Baanbrekende digitale kunst herontwerp je het internet. Vanuit de geschiedenis van het bestaande internet werk je met jouw ingrepen toe naar een alternatief Internew als een bloeiende publieke ruimte voor iedereen. Je gaat daarvoor aan de slag met een bijzondere zoekmachine. Door de manier waarop zoekmachines functioneren kunnen wij niet helemaal controleren wat de uitkomsten zijn.

We doen ons best om een veilige en leuke ervaring te maken van het experimenteren met Internew. Waarschuw een medewerker van het Nieuwe Instituut als je toch iets treft dat niet bij een gezond, gelijkwaardig en veilig internet van de toekomst past.

De bekendste zoekmachine is die van Google, maar ze werken allemaal op een vergelijkbare manier. Een soort robot legt jouw zoekterm, het woord dat je hebt ingevoerd, naast de inhoudsopgave van een onmetelijke bibliotheek waarin alle websites worden bewaard. Op basis daarvan krijg je een lijst te zien van de plekken op het internet waar je meer te weten kunt komen over wat dat woord betekent.

Online kun je op die manier bijna alles vinden. Soms zijn dat mooie en inspirerende dingen, maar je komt ook wel eens iets tegen waar je van schrikt, waar je verdrietig of boos van wordt of wat je niet goed begrijpt. Niet alles wat je leest of ziet is de waarheid en niet alles is leuk. Wat dat betreft is het net de offlinewereld, waarin ook ellende bestaat.

Het is niet altijd gemakkelijk om te zien wat je met je zoekresultaten aan moet. Hoe zou jij in het digitale ecosysteem van Internew willen omgaan met schokkende beelden of vervelende teksten? Spreek – zo lang dat ideale toekomstige internet er nog niet echt is – een medewerker van het instituut aan als je onverhoopt toch zoiets ziet.

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij:

Fonds 21
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Mondriaan Fonds
NADD

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.