Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Premsela, Instituut voor Design en Mode (2003-2012)

Home

Basic Instincts

Premsela en OCT Art & Design Gallery in Shenzhen, China, presenteerden van 29 september tot en met 22 november 2012 de tentoonstelling Basic Instincts. Basic Instincts toonde werk van vijf beeldbepalende Nederlandse modeontwerpers, naast objecten, foto's en schaalmodellen van productontwerpers, fotografen en architecten. Deze internationale tentoonstelling was tevens in Berlijn (juli 2011) en Arnhem (juni/juli 2012) te zien.

gepubliceerd op premsela.org, 2012

(On)Nederlands

Modeontwerpers Iris van Herpen, Oda Pausma, Monique van Heist, Klavers van Engelen en Anne de Grijff hebben ieder een geheel eigen stijl en een onderscheidende kijk op mode. Ze maken kledingstukken die soms sculpturaal, maar vaak ook verrassend draagbaar zijn. Tijdens de tentoonstelling zijn ook objecten, foto's en schaalmodellen van productontwerpers, fotografen en architecten te zien. De ontwerpers werken allemaal vanuit een sterke persoonlijke visie die zich van tekentafel tot eindproduct staande houdt. Basic Instincts laat de unieke Nederlandse modecultuur zien door deze visies te verbeelden in zes bonte landschappen in de Eusebiuskerk. De multidisciplinaire aanpak is karakteristiek voor de Nederlandse modecultuur.

Zes verschillende landschappen

De tentoonstelling bestaat uit verschillende zogenaamde landschappen, ontworpen door Henrik Vibskov. Een spiegelpaleis, upside-down bioscoop en opblaasbare muur maken de tentoonstelling in de Arnhemse Eusebiuskerk tot een kleurrijke en inspirerende belevenis. In ieder landschap speelt één van de modeontwerpers de hoofdrol en staat één thema centraal. De landschappen vormen driedimensionale moodboards die allerlei overeenkomsten tussen de verschillende ontwerpdisciplines tonen. Het zesde landschap is een multimedia-installatie die de wereld van mode laat zien in fotografie en film, met (nieuw) werk van o.a. fotografen Freudenthal / Verhagen en Petrovsky & Ramone.

Basic Instincts in Shenzhen, China

China, tot voor kort nog hoofdzakelijk productieland, richt zich met een nieuwe generatie ontwerpers steeds meer op innovatie en design. In China zijn 2.000 designopleidingen en meer dan een miljoen designstudenten. Net als in Nederland heeft de Chinese overheid de creatieve industrie benoemt tot één van de topsectoren. Ook heeft China de ambitie om meer in buitenlandse markten te investeren. Samenwerking tussen verschillende ontwerpdisciplines is echter nog een nieuw concept. Basic Instincts laat zien hoe in een open creatieve cultuur ontwerpers specifieke visies kunnen delen. Of dit nu resulteert in mode, producten of architectuur.

Renilde Steeghs, Ambassadeur Culturele Samenwerking van Buitenlandse Zaken heeft de tentoonstelling in China geopend. Voorafgaand aan de opening vond een forum plaats over de Nederlandse en Chinese creatieve cultuur. Met bijdragen van Wang Xu, Christine Vroom, Timo de Rijk, Luca Marchetti, Lex Pott, Anne de Grijff, Siba Sahabi, Sharon Geschiere en Nanne de Ru.

Naast de tentoonstelling was er ook een randprogramma met onder andere lezingen van Ruud Visschedijk (Nederlands Fotomuseum) en Luca Marchetti en Emanuele Quinz (Mosign, curatoren Basic Instincts) over mode en design in de context van kunst. Ook waren er presentaties van modeontwerper Anne de Grijff en productontwerper Lex Pott over Basic Instincts in Beijing tijdens de Beijing Design Week. Het Rockbund Art Museum (RAM) in Shanghai organiseerde i.s.m. DutchDFA op 25 november 2012 de bijeenkomst Fashart! waarbij José Teunissen (professor modecultuur en RVT Premsela) een lezing gaf.

Partners

SICA en het Chinese ontwikkelingsbedrijf OCT hebben een meerjarige samenwerkingsovereenkomst met het doel om culturele uitwisseling tussen Nederland en China te stimuleren. De Premsela tentoonstelling Basic Instincts reist naar Shenzhen als onderdeel van dit partnerschap._ Basic Instincts_ in de OCT Art & Design Gallery is een samenwerking van Premsela, OCT en Sica. Het project is in 2011 ontwikkeld binnen het DutchDFA programma.

In samenwerking met

José Klap en Sandor Lubbe (Zoo Magazine) - creative direction, Luca Marchetti en Emanuele Quinz (Mosign) - artistic curation, Henrik Vibskov - exhibition design.

Deelnemende ontwerpers per landschap

  • Un-designed - Monique van Heist, Lex Pott, Pieke Bergmans, STEALTH.unlimited._ _
  • Slow Forward - Iris van Herpen, Siba Sahabi, Paula Arntzen, Studio Jo Meesters, Georgios Maridakis, BCXSY, Doepel Strijkers_. _
  • Soft Future - Klavers van Engelen, Pascal Smelik, Glithero, Sharon Geschiere, Bo Reudler Studio, Powerhouse Company_. _
  • Metropolitan Sleek - Anne de Grijff, WHIM architecture, Scholten & Baijings_. _
  • Perspectives - Oda Pausma, Frederike Top, Daphna Laurens, Gionata Gatto (Studio Atuppertu), Anne Holtrop_. _
  • Panopticon - Blommers/Schumm, Petrovsky & Ramone, Matthias Vriens McGrath, Morad Bouchakour, Paul Kooiker, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Freudenthal/Verhagen, Sandor Lubbe, Marcel van der Vlugt, Erwin Olaf, Hester Scheurwater, Joost Vandebrug.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.