Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Open Space 2024

16 februari 2024 - 16 juni 2024

Home

Luc Weytingh

Creatief technoloog Luc Weytingh brengt in kaart hoe mensen de coronapandemie in hun onderbewuste hebben beleefd. Met behulp van kunstmatige intelligentie vertaalt hij in het werk in Open Space een verzameling droomverslagen naar afbeeldingen. Aan de hand van die opmerkelijke dataset verkent Weytingh onze gedeelde mindset. Hij beantwoordt niet alleen de vraag hoe afzondering en angst dromen hebben beïnvloed, maar gaat ook in op de manier waarop we die in de hedendaagse samenleving verbeelden. Hoe wij (in kunst) uiting geven aan de moeilijk te beschrijven binnenwereld van gedachten, gevoelens en sociale scenario’s weerspiegelt immers onze gemeenschappelijke geestesgesteldheid.

Luc Weytingh. To the Lighthouse of Dreams. Foto Isa de Jong.

To the lighthouse of dreams

Hoe heeft de pandemie jouw dromen beïnvloed? Met behulp van kunstmatige intelligentie onderzoekt tech-creatief Luc Weytingh de effecten van isolatie en angst op onze dromen. In zijn werk To the lighthouse of dreams onderzoekt hij het effect van de pandemie op onze dromen door schilderijen te genereren met behulp van AI op basis van een verzameling droomverslagen die gemaakt zijn tijdens de periode van isolement, waarbij hij de ervaring van die tijd weergeeft vanuit het perspectief van ons onderbewuste. Hij loopt in het proces tegen de inherent subjectieve vraag aan: “hoe beelden we dromen uit in onze huidige samenleving?

Dromen bieden ons een unieke blik op onze collectieve binnenwereld. Er wordt wel gezegd dat een belangrijke functie van dromen is om sociale en mogelijke bedreigende scenario’s te simuleren. Je zou ze kunnen zien als wereld-simulaties met het droom-ego, jijzelf, als middelpunt van het schouwspel. Zulke simulaties beleef je vooral in het onderbewuste en bieden perspectieven die je actieve brein buiten beschouwing laat. Het artistiek verbeelden van dromen is van alle tijden en heeft in de loop van de kunstgeschiedenis uiteenlopende gedaanten aangenomen. Of er nu vanuit een religieus of meer psychologisch oogpunt uitdrukking wordt gegeven aan dromen, die vertalingen helpen ons om de state of mind van de auteurs te analyseren.

In samenwerking met Yuki Asano (Universiteit van Amsterdam) en Jarno Tuominen (Universiteit van Turku in Finland) analyseert Luc Weytingh het effect van de pandemie op onze dromen aan de hand van een grootschalige dataset van geanonimiseerde droomverslagen. Daarnaast onderzoekt hij, samen met bezoekers en met behulp van een vorm van kunstmatige intelligentie die zich in de interactie met het publiek ontwikkelt, het inherent subjectieve vraagstuk hoe je het onbeschrijflijke kunt afbeelden.

Luc Weytingh. To the Lighthouse of Dreams. Photo Isa de Jong.

Over Luc Weytingh

Luc Weytingh is als creatief technoloog werkzaam in Berlijn. Hij heeft een achtergrond in kunstmatige intelligentie en doet zijn artistieke onderzoek naar hedendaagse en toekomstgerichte visies en ideologieën vanuit een technologische invalshoek. Omdat hij ervan overtuigd is dat AI in een samenspel met andere disciplines gunstige toegevoegde waarde kan bieden – en omdat dat het hemzelf nieuwe inzichten en inspiratie kan opleveren, probeert hij samen te werken met kunstenaars en experts met uiteenlopende achtergronden.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.