Open Space 2024
16 februari 2024 - 16 juni 2024
Ilaria Palmieri
Ruimtelijk ontwerper en social designer Ilaria Palmieri werkt in het project To be a host in a hosting country met een zelf ontwikkelde methode aan ruimtelijk ontwerp als hulpmiddel voor empowerment en op basis van gastvrijheid. In Open Space laat zij uitkomsten zien van haar werkzaamheden in asielzoekerscentra door heel Nederland, waar zij de tijdelijke bewoners zeggenschap geeft over de inrichting en vormgeving van de ruimten waar zij verblijven. Haar aanpak gaat verder dan ‘participatie’: ze streeft naar coproductie waarin de ervaringen van gemarginaliseerde gemeenschappen leidend zijn.
To be a host in a hosting country. Hospitality as empowerment in asylum seekers’ centres
Steden worden gevormd door de maatschappelijke, economische, ecologische en politieke crises die ze doormaken en door crises op het gebied van migratie,” aldus Ilaria Palmieri in haar beschrijving van het project. “Ze weerspiegelen in toenemende mate de dynamiek van tijdelijke bewoners. Migranten en vluchtelingen, die vaak aan de randen van steden wonen, worden desalniettemin zelden erkend als actieve actoren in dat proces.
In To be a host in a hosting country richt Palmieri zich op het potentieel van ruimtelijke ingrepen die kunnen worden ontwikkeld en ingezet als hulpmiddelen voor de empowerment van mensen die zich aan de frontlinie van precariteit bevinden. De voornaamste uitdaging schuilt erin dat ze van ‘participatie’ een gemeenschappelijk proces wil maken, waarin de ervaringen van gemarginaliseerde gemeenschappen worden meegewogen.
De tentoonstelling To be a host in a hosting country. Hospitality as empowerment in asylum seekers’ centres komt voort uit het afstudeerproject waarmee Ilaria Palmieri haar masteropleiding aan de KABK in Den Haag afrondde. In haar onderzoek richt Palmieri zich op de sociale, ruimtelijke en politieke mechanismen die zich voordoen binnen de tijdelijke woon- en leefomstandigheden in asielzoekerscentra in Nederland. De nadruk ligt op het verkrijgen van inzicht in de invloed die zulke mechanismen kunnen hebben op stedenbouwkundig beleid rond de aanleg en inrichting van dit soort voorzieningen.
Waar migratie over het algemeen op landelijk of continentaal niveau wordt behandeld, verdiept Palmieri zich met dit project in het dagelijks leven van migranten en de manieren waarop zij zich een weg banen door de juridische procedures en de uitsluiting waarmee zij geconfronteerd worden op de plekken waar ze onderdak, werk en een ‘thuis’ vinden. Palmieri introduceerde in verschillende Nederlandse asielzoekerscentra door het hele land een werkwijze van actieve deelname en betrokkenheid, The Art of Invitation, waarmee zij de deelnemers zeggenschap gaf over de ruimtelijke inrichting van de (tijdelijke) bouwwerken en ruimten waar zij ver van huis verblijven. Met het project zet zij traditionele opvattingen over het functioneren van publieke en private ruimten op losse schroeven; ze doet een voorstel voor asielzoekerscentra waarin gastvrijheid de drijvende kracht vormt achter ruimtelijke ingrepen.
Over Ilaria Palmieri
Ilaria Palmieri werkt als ruimtelijk ontwerper en social designer in Nederland. Ze studeerde in 2022 af aan de koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze verbindt in haar onderzoek naar vijandige leefomstandigheden elementen uit sociaal ontwerp met ontwerppraktijken met een grote mate van betrokkenheid of deelname van de gebruiker. Haar werk is onder meer tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week van 2022. Palmieri richtte samen Georgina Pantazopoulou het onderzoeks- en ontwerpduo Common Ground Practice op, waarin zij zich samen inzetten voor de ontwikkeling van veilige ruimten voor gemarginaliseerde gemeenschappen en waarmee zij ruimtelijk ontwerp van een alternatief dominant geheugen willen voorzien. Onlangs was Ilaria betrokken als onderzoeksassistent bij V8 Architects in Rotterdam, waar ze bijdroeg aan de verkenning van de mentale ‘stofwisseling’ van de Architectuurbiënnale van Venetië. Ze diende ook als docent-assistent bij de Master Interior Architecture aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en is redacteur van het online Italiaanse tijdschrift Tre Sequenze.