New Material Award
New Material Award 2018
Rijksbouwmeester Floris Alkemade maakte op 20 oktober namens de jury de winnaars van de New Material Award 2018 bekend tijdens de award ceremony op Dutch Design Week.
Studio Klarenbeek & Dros en Atelier Luma wonnen de New Material Award ten bedrage van ¬ 15,000 met Algae Lab Luma. De winnaar van de New Material Fellow is Basse Stittgen met Blood Related. Hij ontvangt ¬ 5,000 en een een fellowship aan Het Nieuwe Instituut. De New Material Award introduceert de ontwerpen van de toekomst. De tweejaarlijkse prijs daagt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit om nieuwe materialen en innovatieve technieken toe te passen. De ontwerpen die zo ontstaan zullen bijdragen aan een betere en duurzame samenleving.
Sinds de New Material Award in 2009 voor het eerst werd toegekend, beloont de prijs kunstenaars en ontwerpers voor hun bijdrage aan materiaalinnovatie ten dienste van ecologische en sociale duurzaamheid. De afgelopen tien jaar is de prijs een belangrijke katalysator gebleken voor vernieuwend ontwerpend onderzoek. Bovendien biedt de New Material Award een platform aan een generatie ontwerpers die fundamentele vragen durft te stellen over industriële productieprocessen en natuurlijke groei, afvalstromen en restmaterialen. Steeds regelmatiger doen zij dat in samenwerking met wetenschappelijke partners.
Het kunnen confronterende vragen zijn, waarin de ethiek van de industriële samenleving of de politiek achter het milieubeleid ter discussie komen te staan. In de genomineerde projecten leidt het kritisch onderzoek tot prikkelende tegenvoorstellen. Met hun speculatieve projecten verbeelden de ontwerpers een alternatieve, optimistische kijk op de grondstoffen en materialen van de toekomst.
Materiaalinnovatie omvat veel meer dan alleen de ontwikkeling van compleet nieuwe materialen. Meestal draait het om een herwaardering van grondstoffen, technieken of restproducten die in de huidige industriële praktijk over het hoofd worden gezien, als minderwaardig zijn gediskwalificeerd of als ongeschikt voor de beoogde doeleinden terzijde geschoven. Telkens blijkt het mogelijk om de waardering op te rekken. Door onderzoekend en vooral zonder vooroordeel nieuwe mogelijkheden te verkennen. Van een beladen stof als dierlijk bloed tot het eeuwenlang gebruikte constructiemateriaal bamboe. Van het haar dat bij de kapper achterblijft tot het afvalglas dat volgens de gevestigde industrieën ongeschikt zou zijn voor hergebruik.
Genomineerden
De vijftien genomineerden voor de New Material Award 2018 waren Agne Kucerenkaite met Ignorance is Bliss, Alexander Marinus met Hey Jute, Basse Stittgen met Blood Related, Daria Biryukova met Forz Glaze, Envisions met Wood in Progress, Inge Sluijs met Plasma Rock, Iris de Kievith & Annemarie Piscaer met SerVies, Ekatarina Semenova met Care for Milk, Studio Klarenbeek & Dros i.s.m. Atelier Luma met Algae Lab LUMA, Overtreders W & bureau SLA met People's Pavilion: 100% geleend, Sanne Visser met The New Age of Trichology, Shahar Livne met Lithoplast, Studio Chris Kabel met Recomposed Bamboo, Telesilla Bristogianni & Faidra Oikonomopoulou met Re3-Glass en Xandra van der Eijk met Future Remnants.
Nominatiecommissie en vakjury
De nominatiecommissie bestond uit Lex ter Braak (voorzitter, tevens voorzitter van de jury), Elvin Karana (Associate Professor afdeling Design Engineering, TU Delft, auteur 'Materials Experience'), Conny Groenewegen (Fashion Director bij Conny Groenewegen), Emma van der Leest (artistiek directeur en oprichter Blue City) en Stijn Roodnat (Co-Founder LABEL BREED). Onder voorzitterschap van Lex ter Braak bestond de jury in 2018 uit Irene Colicchio (sustainability engineer bij DSM), Rianne Makkink (oprichter en directeur Studio Makkink & Bey) en Arnold Tukker (professor afdeling Industriële Ecologie en directeur Centrum voor Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden).
De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut.
- Download: New Material Award 2018