A More-than-Human Night at the Museum
In april 2022 viert Het Nieuwe Instituut de lente met een meerstemmig, pluriverseel en meer-dan-menselijk programma. Het instituut wordt een zogenaamde zoöp, heropent De Nieuwe Tuin en start de tentoonstelling Op zoek naar het pluriversum. Ontwerpers en architecten onderzoeken hoe verschillende levensvormen, gemeenschappen en landschappen elkaar zo goed mogelijk kunnen stimuleren. Ze verkennen uiteenlopende manieren om samen gelijkwaardige werelden vorm te geven.
Lente in Het Nieuwe Instituut
Het Nieuwe Instituut heeft schrijver Dirk van Weelden uitgenodigd om in een essay de aanleiding, achtergrond en context te schetsen van de voorjaarsprogrammering van 2022. In zijn stuk 'Lente in het Nieuwe Instituut' beschrijft Van Weelden onder meer de oerkracht waarmee het leven op aarde zichzelf na perioden van tegenslag of rust opnieuw weet uit te vinden en weet terug te veren. Tijdens de herfstige klimaatcrisis en de barre winter van verwoestijning en de zoveelste uitstervingsgolf moeten mensen - en door mensen geleide instituten - bepalen waar zij staan in de zoektocht naar alternatieven die de aanstaande lente mogelijk maken. Bescheiden, lerend en met vallen en opstaan. Op basis van inzichten en gevoelens "die niet samenvallen met het eigen belang en eigen perspectief van de ontwerpende mens."
Lees 'Lente in Het Nieuwe Instituut': "Waarop baseer je de zoektocht naar een alternatief voor die kortzichtige, mateloze roofbouw die het westerse industriële model veroorzaakt? Over de bronnen, denkbeelden en praktische verkenningen die van pas komen na het stellen van die vraag presenteert Het Nieuwe Instituut dit voorjaar een drietal projecten. De Nieuwe Tuin, het Zoöp-project en de tentoonstelling Op zoek naar het pluriversum."
De Nieuwe Tuin
Dit voorjaar heropenen we De Nieuwe Tuin na ingrijpende winterwerkzaamheden. De opvallend biodiverse grotestadswildernis werd in 2015 aangelegd door Frank Bruggeman en Hans Engelbrecht. Na de herinrichting bieden mensen, dieren en planten elkaar nog steeds de ruimte in de ecologische stadstuin. Kom er grasduinen, beleef de rijkdom van de tuin en ontdek je nieuwe favoriete picknickplek (met take-away-drankjes en -hapjes van Het Nieuwe Café)!
Lees hier verder over De Nieuwe Tuin.
Zoöp
Het Nieuwe Instituut viert op 22 april 2022 onder meer dat het officieel een zoöp wordt, de eerste zoöperatie ter wereld! Zo'n zoöp is een 'coöperatie van het leven', een organisatie waarin mensen zich erop toeleggen om gelijkwaardig te leren samenwerken met niet-menselijk leven.
De tweedeling tussen natuur en cultuur is mens, dier, plant en planeet intussen bijna fataal geworden. Om die historische vergissing te herstellen werken medewerkers van het instituut voortaan expliciet als mensen ín en met het ecosysteem waarvan ze deel uitmaken. In een aantal projecten maken ontwerpers, kunstenaars en theoretici invoelbaar hoe een meer-dan-menselijke gemeenschap zich ontplooit. Ze laten zich niet tegenhouden door de beperkte menselijke kennis of waarneming en experimenteren bijvoorbeeld met een economie die gebaseerd is op herstel in plaats van op uitputting.
Lees in een interview met initiatiefnemer Klaas Kuitenbrouwer wat een zoöp nu eigenlijk is en waarom Het Nieuwe Instituut de eerste zoöperatie ter wereld wordt: "Een zoöp gaat inderdaad over de manier van besturen van de organisatie en is daarnaast een werkwijze waarin je samen voortdurend zoekt naar manieren om die organisatie zo concreet en praktisch mogelijk te laten bijdragen aan de regeneratie van ecologische kwaliteit. Je wilt leren in te spelen op de vermogens en de wetten van de natuur."
Check het Engelstalige webmagazine voor alle achtergronden, details, modellen en activiteiten. Schrijf je in voor de Zoöp-nieuwsbrief.
Op zoek naar het pluriversum
Van Weelden schrijft over de tentoonstelling Op zoek naar het pluriversum onder meer: "In Het Nieuwe Instituut is in april een grote expositie te zien met als titel Op zoek naar het pluriversum. Sophie Krier en Erik Wong kiezen, combineren en presenteren daar het werk van meer dan dertig ontwerpers, kunstenaars, activisten en onderzoekers van over de hele wereld.
[...] De tentoonstelling presenteert in vier afdelingen verschillende aspecten van de zoektocht naar wat ontwerpen kan zijn vanuit de vaststelling dat wat de wereld nodig heeft een praktisch perspectief is op bouwen, ontwerpen, organiseren, dat erop uit is het evenwichtig samenleven van alle levensvormen te bevorderen. Dat gaat verder dan ecologische regeneratie. Het betreft ook consequenties op sociaal en politiek vlak. Veel inspiratie is afkomstig uit inheemse tradities en de culturen van gekoloniseerde gemeenschappen. [...] Opmerkelijk aan de teneur van de tentoonstelling is dat er veel nadruk ligt op zintuiglijk, proefondervindelijk onderzoek, in de combinatie met een culturele en historische context. Het ontwerpend en consumerend individu is onttroond, hier gaat het om het opereren in een gelijkwaardig collectief, en de inbedding van het ontwerpproces in lokale gemeenschappen, het landschap en de ecologie."
Lees hier verder over Op zoek naar het pluriversum.