Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld

Home

Toegankelijkheid Huis Sonneveld

Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld willen een ruimte bieden die voor iedereen toegankelijk is, en waarin iedereen zich welkom voelt. Vanwege de historische indeling van museumwoning Huis Sonneveld, een Rijksmonument uit 1933, is dat niet helemaal mogelijk. Zo ontbreken er enkele voorzieningen, zoals toiletten en een lift. Lees hier hoe we Huis Sonneveld voor alle bezoekers zo toegankelijk mogelijk proberen te maken. Stel je vragen aan onze medewerkers bij de balie of mail de receptie voor persoonlijke assistentie.

Naar de museumwoning

Huis Sonneveld bevindt zich in het centrum van Rotterdam, op circa 15 minuten lopen van station Rotterdam CS. De museumwoning staat aan de rand van het Museumpark,   naast het Nieuwe Instituut. Met het openbaar vervoer is Huis Sonneveld te bereiken met de metro (halte Eendrachtsplein), tram 7 (halte Eendrachtsplein of halte Museumpark), tram 4 (halte Eendrachtsplein), bus 44 (halte Wytemaweg) en bus 32 (halte Breitnerstraat).

Parkeergarage Museumpark bevindt zich tegenover het Nieuwe Instituut. Meer informatie over parkeren nabij Huis Sonneveld.

Nieuwe Instituut heeft een parkeerplek voor bezoekers met een (functie)beperking. Op de website van de gemeente Rotterdam vind je een overzicht van parkeerlocaties die zijn gereserveerd voor rolstoelgebruikers.

Entree

De entree van Huis Sonneveld ligt aan de Jongkindstraat 12, op de hoek van het Museumpark en de Rochussenstraat, naast de arcade van het Nieuwe Instituut. Voor het hek ligt een kleine helling en een afwateringsraster. Het hek is vrij smal, bezoekers met een rolstoel kunnen gebruik maken van het naastgelegen bredere hek. Onze medewerkers zetten dit graag voor je open. De voordeur bevindt zich op een kleine verhoging met een zwarte paal op de hoek. Je vindt de balie en de garderobe achter een smalle gang na de voordeur. Ook hier bevinden zich twee drempels. Voor het verder betreden van het huis is het dragen van sloffen over je schoenen verplicht. Deze worden bij de balie aangeboden.

Rolstoel

Het grootste deel van deze Rijksmonumentale woning uit de jaren 30 is niet rolstoeltoegankelijk door meerdere trappen, smalle gangen en opstapjes. Bezoekers die een rolstoel gebruiken of liever geen trappenlopen, kunnen echter de gehele woning in 3D bekijken via een iPad of VR-bril, inclusief audiotour, vanuit de rolstoeltoegankelijke studio op de begane grond van Huis Sonneveld.

Assistentie

Huis Sonneveld is toegankelijk met een hulp-, zorg-, of geleidehond die onder appel van de eigenaar staat. Bel of mail de receptie als je met een assistentiehond komt; onze medewerkers zetten graag een bakje water voor de hond klaar.

Begeleiders van bezoekers met een (functie)beperking hebben gratis toegang. Reserveren is niet nodig.

Toiletten

In Huis Sonneveld is geen toilet aanwezig. Nieuwe Instituut heeft op de begane grond toiletten die toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht gender, identiteit of expressie. In het aangepaste toilet is een babyverschoontafel.

Audiotour

Er is een gratis audiotour voor alle bezoekers aan Huis Sonneveld. De audiotour is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. De tour is ook op je eigen telefoon of tablet te beluisteren of te lezen, in het Nederlands en Engels. Download hiervoor de MapMyVisit-app.

Vanaf 5 oktober 2024 biedt Huis Sonneveld een audiotour aan voor bezoekers die blind of slechtziend zijn. In deze Nederlandstalige audiotour neemt Simon Dogger, ontwerper en zelf blind, bezoekers mee door het huis. Deze audiotour is onderdeel van de interventie Het multi-zintuiglijke huis, die een zinnenprikkelende laag van tast, geur en geluid aan het huis toevoegt.

Teksten

Op de website van Huis Sonneveld kom je meer te weten over het huis en de oorspronkelijke bewoners aan de hand van verhalen over architectuur en interieur, over kunst en design, en over de familie Sonneveld.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.