Huis Sonneveld
Het multi-zintuiglijke huis
Museumwoning Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De villa aan de rand van het Museumpark is begin jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. In Huis Sonneveld zie je hoe een welgestelde Rotterdamse familie in de jaren dertig van de vorige eeuw woonde en leefde.
Vanaf 5 oktober
Moderne villa
Huis Sonneveld, nu een Rijksmonument, werd in de jaren dertig bewoond door Albert Sonneveld, directeur van de Van Nellefabriek, zijn vrouw Gésine en hun dochters Puck en Gé. De moderne villa is een puntgaaf voorbeeld van functionele architectuur, ingericht volgens de smaak van de toenmalige avant-garde. In Huis Sonneveld stap je de wereld binnen van een welgestelde Rotterdamse familie in de jaren dertig.
Koffie
Een subtiele geur geeft aan wat de functie van een ruimte is geweest: zo ruikt de keuken naar vers gezette koffie en komt je in de badkamer een zachte zeepgeur tegemoet. Ook de vooruitstrevende technologie waar het huis bekend om is kun je zintuiglijk ervaren. Voor de bewoners destijds hoorde het gerinkel van de telefoon bij het moderne leven en er zijn dan ook maar liefst 12 telefoontoestellen te vinden. Ook horen we uit de luidsprekers van de radio muziek en gesprekken uit die tijd.
Audiotour
In een speciaal ontwikkelde (Nederlandstalige) audiotour voor mensen die blind of slechtziend zijn neemt Simon Dogger bezoekers mee door het huis. Daarnaast hebben Dogger en Hooghiemstra een voelbare maquette ontworpen, zodat bezoekers die blind of slechtziend zijn zich een beeld van het huis kunnen vormen. Een voelbare plattegrond met reliëf helpt bezoekers zich verder te oriënteren.
Rondleidingen
Rondom Het multi-zintuiglijke huis hebben Omleiders in samenspraak met Dogger en Hooghiemstra een rondleiding ontwikkeld waarbij de nadruk ligt op zintuiglijke ervaringen. Kijk in de agenda voor data en tijden.
Simon Dogger en Hedwich Hooghiemstra
Simon Dogger, ontwerper en zelf blind, studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Zijn ontwerpen combineren visuele, auditieve en zintuiglijke middelen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Niet alleen voor blinden en slechtzienden, maar voor iedereen die baat zou kunnen hebben bij intuïtieve hulpmiddelen die hen helpen contact te maken met anderen en hun omgeving.
Hedwich Hooghiemstra studeerde in 2016 aan de Royal Danish Academy in Kopenhagen en studeerde in 2018 af aan de Design Academy Eindhoven, met de meubelcollectie ‘Adaptable Seating’. Als ontwerper houdt ze zich bezig met de impact van de gebouwde omgeving op de gebruiker. Binnen Studio Hedwich Hooghiemstra ontwerpt ze exposities, ruimtelijke ingrepen, stilteruimtes en producten die verwondering oproepen en daarmee een positieve invloed op ons welzijn hebben.
Het multi-zintuiglijke huis kwam tot stand met een financiële bijdrage van Stichting Vivace.